logo-print

Μέρος Γ - Εγκύκλιος 92607/21.9.2005 - Διαδικασία αυτεπάγγελτης αναζήτησης του αντιγράφου ποινικού μητρώου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

21/09/2005

Κωδικοποιημένο
Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1) Η Υπηρεσία η οποία αυτεπαγγέλτως αναζητά τα αντίγραφα ποινικού μητρώου, αποστέλλει τα αιτήματα στην εκάστοτε κατά τόπον αρμόδια Υπηρεσία Ποινικού Μητρώου με κριτήριο τον τόπο γέννησης των προσώπων και εντός 48 ωρών από την παραλαβή του αιτήματος του πολίτη.

Η αναζήτηση αυτή διενεργείται με έγγραφο, το οποίο πληροί τον διοικητικό τύπο του παραρτήματος της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, το οποίο επισυνάπτεται στην παρούσα εγκύκλιο και στο οποίο μπορούν, να ομαδοποιηθούν αιτήματα πολιτών, που ο τόπος γέννησής τους υπάγεται στην αρμοδιότητα της συγκεκριμένης Υπηρεσίας Ποινικού Μητρώου.

2) Οι Υπηρεσίες Ποινικού Μητρώου, εντός 3 εργασίμων ημερών από την λήψη του συγκεκριμένου αιτήματος, αποστέλλουν με την μέθοδο της τηλεομοιοτυπίας στην Υπηρεσία που υπέβαλε το αίτημα, τα αντίγραφα ποινικού μητρώου των προσώπων που διαλαμβάνονται στο αίτημα.

Στις περιπτώσεις που - βάσει ειδικών διατάξεων - απαιτείται το πρωτότυπο αντίγραφο ποινικού μητρώου, η Υπηρεσία η οποία εκδίδει την τελική διοικητική πράξη προωθεί την όλη διαδικασία με βάση το αντίγραφο, μέχρι την λήψη του πρωτοτύπου, οπότε και εκδίδεται η οριστική διοικητική πράξη (Άρθρο 3§3 της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης).

Καταφατικές ή αρνητικές δηλώσεις του Αυτοτελούς Τμήματος Ποινικού Μητρώου της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης που εκδόθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις της κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Δικαιοσύνης, αριθμ. 2458/22.02.05 (ΦΕΚ 267 Β΄), εξακολουθούν να διατηρούν την ισχύ τους για το σκοπό που εκδόθηκαν.

Αιτήματα που έχουν υποβληθεί στο Αυτοτελές Τμήμα Ποινικού Μητρώου της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση της καταφατικής ή αρνητικής δήλωσης διαβιβάζονται αμελλητί από την ανωτέρω Υπηρεσία στις κατά τόπον αρμόδιες Εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας για την έκδοση αντιγράφων ποινικού μητρώου γενικής ή δικαστικής χρήσης.

Ενόψει των ανωτέρω παρακαλούνται:

  • Τα Υπουργεία να ενημερώσουν τους φορείς που εποπτεύουν, κοινοποιώντας την παρούσα εγκύκλιο, για την εφαρμογή της νέας Κοινής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Δικαιοσύνης.

  • Όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες να εφαρμόσουν πιστά την εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση, για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση των αντιγράφων ποινικού μητρώου

  • Η Γενική Διεύθυνση Εποπτείας των Ο.Τ.Α. να ενημερώσει και να συντονίσει τους Δήμους, τις Κοινότητες και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις για την τήρηση των ανωτέρω.

Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ