logo-print

Άρθρο 24 - Νόμος 2298/1995

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

04/04/1995

Μη κωδικοποιημένο
Πολυκώδικας Μάρτιος 2024 No 5
Κώδικας Ποινικής Δικονομίας -Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - Τόμος Ι - Β έκδοση

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

1. Σε όσες ποινικές υποθέσεις, μετά την υποβολή πρότασης κατηγορίας κατά μέλους Κυβέρνησης ή Υφυπουργού, η Βουλή έχει μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου αποφασίσει να μην διεξαχθεί προανάκριση ή η προανακριτική επιτροπή που συγκροτείται για να διεξαγάγει προανάκριση έχει ήδη αποφανθεί ότι δεν στοιχειοθετείται η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος που αναφέρεται στην πρόταση κατηγορίας ή η Βουλή έχει ήδη απορρίψει την πρόταση για παραπομπή του μέλους της Κυβέρνησης ή του υφυπουργού σε δίκη, δεν επιτρέπεται η δίωξη κατά των μη πολιτικών προσώπων που κατηγορούνται ως αυτουργοί, ηθικοί αυτουργοί ή συμμέτοχοι των ίδιων πράξεων ή πράξεων συναφών με αυτές που αναφέρονται στην πρόταση κατηγορίας. Τυχόν ποινικές διώξεις που έχουν ήδη ασκηθεί κατά μη πολιτικών προσώπων για τέτοιες πράξεις παύουν οριστικά σε όποιο στάδιο και αν βρίσκονται οι σχετικές δίκες και οι οικείες δικογραφίες τίθενται στο αρχείο με διάταξη εισαγγελέα εφετών.

2. Παύει οριστικά η ποινική δίωξη κατά των προσώπων που διώκονται ως αυτουργοί, ηθικοί αυτουργοί ή συμμέτοχοι πράξεων, για τις οποίες έχει μέχρι την έναρξη εφαρμογής αυτού του νόμου καταδικασθεί μέλος της Κυβέρνησης ή υφυπουργός ή πράξεων συναφών με αυτές, εφόσον στο καταδικασθέν μέλος της Κυβέρνησης ή υφυπουργό χορηγήθηκε χάρη, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκονται οι σχετικές δίκες και οι οικείες δικογραφίες τίθενται στο αρχείο με διάταξη του εισαγγελέα εφετών.

3. Από το άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 1608/1950, όπως αυτό τελικώς αντικαταστάθηκε από το άρθρο 36 παρ. 1 του ν. 2172/1993, διαγράφεται το άρθρο 256 Π.Κ. και προστίθεται δεύτερο εδάφιο, που έχει ως εξής:

"Στον ένοχο του αδικήματος που προβλέπεται ειδικώς από το άρθρο 256 του Ποινικού Κώδικα, τα παραπάνω εφαρμόζονται μόνο όταν το αδίκημα στρέφεται κατά του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου".

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολιτειολογία
send