logo-print

Άρθρο 31 - Νόμος 4375/2016 - Σύσταση Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

03/04/2016

Υπό κωδικοποίηση
Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Στη Γενική Διεύθυνση Ιθαγένειας και Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης συνιστάται Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης, η οποία έχει ως στόχο τη μελέτη, το σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής ένταξης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας και μεταναστών στην Ελληνική Επικράτεια.

2. Η Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:

α. Τμήμα Σχεδιασμού και Υλοποίησης πολιτικών και προγραμμάτων Κοινωνικής Ένταξης.

β. Τμήμα Ενημέρωσης, Ευαισθητοποίησης και Κοινωνικής Συνοχής.

γ. Τμήμα Μητρώου μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Συνεργασίας με Φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών.

3. Στα προβλεπόμενα υπό την παράγραφο 2 τμήματα κατανέμονται αρμοδιότητες ως εξής:

α. Το Τμήμα Σχεδιασμού και Υλοποίησης πολιτικών και προγραμμάτων Κοινωνικής Ένταξης είναι αρμόδιο για:

αα. Την υποβολή εισηγήσεων, για τη διαμόρφωση της στρατηγικής και των πολιτικών ένταξης δικαιούχων διεθνούς προστασίας, δικαιούχων ανθρωπιστικού καθεστώτος, ασυνόδευτων ανηλίκων και μεταναστών και ευάλωτων ομάδων μεταναστών και προσφύγων με την προοπτική ένταξής τους.

ββ. Την υποβολή προτάσεων για το θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας με τα Υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και την πραγματοποίηση διαλόγου με τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών και τους συλλόγους δικαιούχων διεθνούς προστασίας και μεταναστών.

γγ. Την υποβολή προτάσεων για τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα στους τομείς της ένταξης και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

δδ. Το συντονισμό των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού και δεύτερου βαθμού για την υποβολή προτάσεων και την κατάρτιση ολοκληρωμένων προγραμμάτων ένταξης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας και μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων και ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτης χώρας, και την υλοποίησή τους σε συνεργασία με άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών.

εε. Την εκπροσώπηση του Υπουργείου σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με θέματα ένταξης δικαιούχων διεθνούς προστασίας, μεταναστών, καθώς και τη διαμόρφωση σχετικών θέσεων επί των θεμάτων αυτών.

στστ. Τη συνεργασία με άλλα κράτη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων στον τομέα της ένταξης και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, καθώς και για ανταλλαγή καλών πρακτικών.

ζζ. Το σχεδιασμό, την εποπτεία και τον έλεγχο δομών και υπηρεσιών ένταξης δικαιούχων διεθνούς προστασίας και μεταναστών και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

ηη. Τη μελέτη εφαρμογής, το σχεδιασμό, την παρακολούθηση του φυσικού αντικειμένου ή/και την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής ένταξης αιτούντων διεθνούς προστασίας και ασυνόδευτων ανήλικων, καθώς και προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης των δικαιούχων των ανωτέρω μορφών προστασίας και μεταναστών, υπό τη χρηματοδότηση εθνικών, ευρωπαϊκών ή άλλων πόρων και εκτός των προγραμμάτων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (TAME −AMIF) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (TEA − ISF) που υλοποιούνται από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή και τις Εντεταλμένες Αρχές.

β. Το Τμήμα Ενημέρωσης, Ευαισθητοποίησης και Κοινωνικής Συνοχής είναι αρμόδιο για:

αα. Την οργάνωση δράσεων επικοινωνιακού και επιμορφωτικού χαρακτήρα, με στόχο την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στους τομείς της ένταξης και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

ββ. Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των υπαλλήλων των δημόσιων φορέων και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, για θέματα ένταξης και τη διαπολιτισμική εκπαίδευσή τους στον τομέα αυτόν.

γγ. Την καταγραφή επιμορφωμένων διαπολιτισμικών μεσολαβητών και την τήρηση, λειτουργία και συνεχή επικαιροποίηση σχετικού Μητρώου Διαπολιτισμικών Μεσολαβητών.

δδ. Την προώθηση δράσεων διαπολιτισμικής μεσολάβησης.

εε. Την προώθηση μέτρων για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών τρίτων χωρών που διαμένουν στη χώρα σε συλλογικές δράσεις, καθώς και μέτρων για την εκπροσώπησή τους στο πλαίσιο συλλογικοτήτων.

στστ. Τη συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, άλλους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς και φορείς της κοινωνίας πολιτών για το σχεδίασμό και την υλοποίηση δράσεων Διαθρησκευτικού Διαλόγου.

ζζ. Τη δημιουργία και υποστήριξη λειτουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας Διαθρησκευτικού Διαλόγου με στόχο την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και του φανατισμού.

ηη. Την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για θέματα διαφορετικότητας, μέσω ανταλλαγών, σεμιναρίων, πολιτιστικών εκδηλώσεων, σε συνεργασία με συλλόγους μεταναστών/προσφύγων, πρεσβείες, μουσεία και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα.

γ. Το Τμήμα Μητρώου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Συνεργασίας με Φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, είναι αρμόδιο για:

αα. Την καταγραφή και την επικαιροποίηση των στοιχείων ελληνικών και ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια στους τομείς της διεθνούς προστασίας, της μετανάστευσης και της κοινωνικής ένταξης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

ββ. Την πιστοποίηση των ελληνικών μη κυβερνητικών οργανώσεων σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς.

γγ. Την καταγραφή των υφιστάμενων μεταναστευτικών κοινοτήτων και συλλόγων πολιτών λοιπών ευπαθών ομάδων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου.

4. Οι υπάλληλοι που έχουν τοποθετηθεί στο Τμήμα Κοινωνικής Ένταξης της Διεύθυνσης Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετατάσσονται ή μεταφέρονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης και με ταυτόχρονη μεταφορά των οργανικών τους θέσεων στη Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης.

5. Για τις ανάγκες λειτουργίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης συνιστώνται στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπως αυτό οριοθετείται από το Π.δ. 105/2014 (Α΄ 172), όπως ισχύει, επιπλέον των υπαρχουσών, οι παρακάτω οργανικές θέσεις:

α. Πέντε (5) θέσεις του κλάδου ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού.

β. Πέντε (5) θέσεις του κλάδου ΠΕ Κοινωνιολόγων.

γ. Πέντε (5) θέσεις του κλάδου ΠΕ Ψυχολόγων.

δ. Δύο (2) θέσεις του κλάδου ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού.

ε. Πέντε (5) θέσεις του κλάδου ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού.

Η Διαμεσολάβηση
Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

send