logo-print

Ο Λευκός Οίκος αρνείται να υποστηρίξει δημόσια το νομοσχέδιο για την αποκρυπτογράφηση δεδομένων

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Η υπόθεση της εντολής του FBI στην Apple να υπάρξει συνδρομή προκειμένου να είναι δυνατή η αποκρυπτογράφηση των δεδομένων των χρηστών φαίνεται πως άνοιξε το κουτί της Πανδώρας και θα αποτελέσει ένα από τα κύρια ζητήματα που θα απασχολήσουν το 2016 στον τομέα των προσωπικών δεδομένων.

Νέα εξέλιξη στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι η άρνηση του Λευκού Οίκου να υποστηρίξει δημόσια το νομοσχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα στους δικαστές να απαιτήσουν από τις εταιρίες τεχνολογίας να βοηθήσουν τις δημόσιες αρχές στην παραβίαση των κρυπτογραφημένων δεδομένων των χρηστών.

Παρόλο που ο Πρόεδρος Obama είχε ταχθεί υπέρ μιας ρύθμισης που θα επέτρεπε την πρόσβαση των δημοσίων αρχών στα κρυπτογραφημένα δεδομένα, η διοίκηση παραμένει διχασμένη ως προς αυτό το ζήτημα, λίγες μέρες πριν ανακοινωθεί το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, το νομοσχέδιο θα αναγνωρίζει ευρείες εξουσίες στις δικαστικές αρχές, επιτρέποντας τους να διατάζουν τις εταιρίες τεχνολογίας να συνεργαστούν με την κυβέρνηση, αλλά δε διευκρινίζει τις μορφές που μπορεί να πάρει αυτή η συνεργασία και υπό ποιες περιστάσεις, ενώ δεν προβλέπει και συγκεκριμένες κυρώσεις για περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

Όσο όμως πλησιάζουμε στη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος, άλλο τόσο αυξάνονται και οι αντιδράσεις από τις εταιρίες τεχνολογίας, τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ορισμένους Γερουσιαστές, που επισημαίνουν τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για την ασφάλεια όλων από μια τέτοια ρύθμιση, καθώς θα καταστήσει την επικοινωνία και τα προσωπικά δεδομένα ευάλωτα στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Στο πλαίσιο της γενικότερης ανησυχίας και προσπάθειες ανάδειξης του κινδύνου αυτής της ρύθμισης το WhatsApp, η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων του Facebook, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι έχει εφαρμόσει την πλήρη κρυπτογράφηση των υπηρεσιών της και, επομένως, δε θα μπορέσει να παράσχει πρόσβαση στα μηνύματα των πελατών του, αν αυτό διαταχθεί από τα δικαστήρια.

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Σεμινάριο: Το δίκαιο της πώλησης κατά τον ΑΚ και την CISG
send