logo-print

Άρθρο 2 - Προεδρικό Διάταγμα 40/2016 - Ελεύθεροι αλιείς − Άδειες

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

18/10/2017

Κωδικοποιημένο
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Ο ΝΕΟΣ Ν. 5090/2024
Η ελαττωματική καταγγελία και οι συνέπειές της

ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Η αλιεία εντός της περιοχής που καθορίζεται στο άρθρο 1 ασκείται μόνο από τους ελεύθερους αλιείς της παραγράφου 2, που είναι εφοδιασμένοι με την Ατομική Άδεια Ελεύθερου Αλιέα λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου − Αιτωλικού της παραγράφου 3 και όπου απαιτείται με την άδεια σκάφους εσωτερικών υδάτων και την άδεια αλίευσης σκάφους λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου − Αιτωλικού της παραγράφου 6, χωρίς υποχρέωση καταβολής οποιουδήποτε δικαιώματος προς το Δημόσιο και προς τους μισθωτές των ιχθυοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

2. Ελεύθεροι Αλιείς χαρακτηρίζονται τα φυσικά πρόσωπα που είναι επαγγελματίες αλιείς σύμφωνα με το άρθρο 6 του Ν. 1361/1983, όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει, και οι οποίοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Είναι δημότες μόνιμοι κάτοικοι:

αα) της Δημοτικής Κοινότητας Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου της Δημοτικής Ενότητας Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου,

ββ) της Δημοτικής Κοινότητας Αιτωλικού της Δημοτικής Ενότητας Αιτωλικού του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου ή

γγ) της Δημοτικής Κοινότητας Νεοχωρίου της Δημοτικής Ενότητας Οινιάδων του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου.

β) Έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.

γ) Αποκομίζουν από την αλιεία τα δύο τρίτα τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματος τους. Για τους νεοεισερχόμενους αλιείς, η πλήρωση της προϋπόθεσης της περίπτωσης αυτής απαιτείται κατά την πρώτη ανανέωση της άδειας της παραγράφου 3, σύμφωνα με την παράγραφο 4, και εφεξής.

3. Οι Ελεύθεροι Αλιείς της παραγράφου 2 υποχρεούνται να εφοδιάζονται με ειδική άδεια υπό τον τίτλο «Ατομική Άδεια Ελεύθερου Αλιέα λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου − Αιτωλικού», η οποία χορηγείται από την αρμόδια για την έκδοση αδειών αλιείας Υπηρεσία Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, μετά από κατάθεση στην υπηρεσία αυτή σχετικής αίτησης κάθε ενδιαφερόμενου, η οποία συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά, με τα οποία πιστοποιείται η πλήρωση των προϋποθέσεων της παραγράφου 2:

α) Βεβαίωση δημόσιας υπηρεσίας με την οποία πιστοποιείται αρμοδίως ότι είναι δημότες μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών της περίπτωσης 2α.

β) Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας.

γ) Βεβαίωση αγροτικού συλλόγου της παρ. 3 του άρθρου 2 του Ν. 1361/1987, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 51 του ν. 2538/1997 (Α΄ 242) και ισχύει. δ) Αντίγραφο της πιο πρόσφατης δήλωσης φόρου εισοδήματος, από την οποία προκύπτει το συνολικό ετήσιο εισόδημα από κάθε πηγή.

4. Η χρονική διάρκεια της ισχύος της άδειας της παραγράφου 3 είναι διετής και ανανεώνεται με την υποβολή από τον ενδιαφερόμενο αίτησης κατά το τελευταίο τρίμηνο πριν τη λήξη της, σύμφωνα με τη διαδικασία έκδοσης της άδειας της παραγράφου 3.

5. Σε περίπτωση απώλειας ή φθοράς του εγγράφου της άδειας της παραγράφου 3, η αντικατάσταση της ενεργείται από την εκδούσα αυτήν αρχή, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου που συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του περί απώλειας ή φθοράς της άδειας, και επιπλέον, σε περίπτωση φθοράς, από την προς αντικατάσταση φθαρείσα άδεια.

6. Η αλιεία με σκάφος, εντός της περιοχής που καθορίζεται στο άρθρο 1, επιτρέπεται από τους ελεύθερους αλιείς της παραγράφου 1 που είναι εφοδιασμένοι με την ατομική άδεια της παραγράφου 3, και μόνο με επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος κυριότητάς τους, το οποίο είναι εφοδιασμένο: α) με άδεια σκάφους εσωτερικών υδάτων ή αλιευτική άδεια σκάφους παράκτιας αλιείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του β. δ. 666/1966 (Α΄ 160) και β) και με άδεια υπό τον τίτλο «άδεια αλίευσης σκάφους λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού», στην οποία αναγράφονται ο αριθμός μητρώου αλιευτικών σκαφών (ΑΜΑΣ−Λ ή/και ΑΜΑΣ), τα αλιευτικά εργαλεία και οι όροι χρήσης τους σύμφωνα με το παρόν διάταγμα. Η άδεια αλίευσης σκάφους λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού χορηγείται από την αρμόδια για την έκδοση αδειών αλιείας Υπηρεσία της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, μετά από την υποβολή σε αυτήν σχετικής αίτησης του ελεύθερου αλιέα της παραγράφου 2 που έχει εφοδιασθεί με την Ατομική Άδεια Ελεύθερου Αλιέα λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού της παραγράφου 3, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του παρόντος διατάγματος. Στην αίτηση αναγράφονται όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία του σκάφους και ο αλιευτικός εξοπλισμός του. Η άδεια αλίευσης σκάφους λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού επιδεικνύεται πάντα κατά τη διενέργεια ελέγχων μαζί με την άδεια σκάφους εσωτερικών υδάτων ή την αλιευτική άδεια του σκάφους, έχει ισχύ μόνο εντός της περιοχής που καθορίζεται στο άρθρο 1 και η ισχύς της παύει ή αναστέλλεται αν παύσει ή ανασταλεί η ισχύς της άδειας σκάφους εσωτερικών υδάτων.

7. Η χρονική διάρκεια ισχύος της άδειας αλίευσης σκάφους λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου − Αιτωλικού της παραγράφου 6 είναι διετής και ανανεώνεται με την υποβολή από τον ενδιαφερόμενο αίτησης κατά το τελευταίο τρίμηνο πριν τη λήξη της, σύμφωνα με τη διαδικασία έκδοσης της άδειας αυτής της παραγράφου 6. Η αρμόδια για την έκδοση των αδειών αλίευσης σκάφους λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου − Αιτωλικού Υπηρεσία της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας τηρεί καταστάσεις ανανέωσης αυτών και καταγράφει σε αυτές τυχόν αλλαγές του σκάφους.

8. Σε περίπτωση απώλειας ή φθοράς του εγγράφου της άδειας αλίευσης σκάφους λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου − Αιτωλικού της παραγράφου 6, η αντικατάσταση της ενεργείται από την εκδούσα αυτήν αρχή, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου που συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του περί απώλειας ή φθοράς της άδειας, και επιπλέον σε περίπτωση φθοράς, από την προς αντικατάσταση φθαρείσα άδεια.

9. Ο ελεύθερος αλιέας, μετά την έκδοση της άδειας αλίευσης σκάφους λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού της παραγράφου 6, υποχρεούται αμελλητί να βάψει το σκάφος με μπλε χρώμα και να αναγράψει πάνω σε αυτό με ευδιάκριτο τρόπο τον αριθμό μητρώου αλιευτικού σκάφους (ΑΜΑΣ−Λ ή στην περίπτωση επαγγελματικής άδειας παράκτιας αλιείας την προβλεπόμενη σήμανση).

Ένδικα Μέσα και Ανακοπές - Β έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Η αναίρεση κατά τον ΚΠολΔ - Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - 5η έκδοση
send