logo-print

Παράρτημα Ι - Κοινή Υπουργική Απόφαση Φ. 0544/Μ.6756/ΑΣ 362

Παράρτημα Ι στο Πρόγραμμα - Πολιτιστικής και Επιστημονικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα έτη 2014−2016

Ι. Γενικοί όροι ανταλλαγών στον τομέα της επιστήμης και της εκπαίδευσης.

α) Ανταλλαγές επιστημόνων και ειδικών

Οι υποψηφιότητες επιστημόνων και ειδικών προς συμμετοχή στις ανταλλαγές στο πλαίσιο του παρόντος Προγράμματος θα καθορίζονται από το αποστέλλον Μέρος.

Τα ονόματα και τα ακαδημαϊκά προσόντα των υποψηφίων για βραχυπρόθεσμες επισκέψεις, τα πλήρη βιογραφικά στοιχεία, οι κατάλογοι των επιστημονικών εργασιών, έγγραφα, που αποδεικνύουν την γνώση της γλώσσας του φιλοξενούντος κράτους ή της αγγλικής/ γαλλικής γλώσσας, το σχέδιο εργασίας με τις προτεινόμενες ημερομηνίες των επισκέψεων και άλλα απαραίτητα στοιχεία, πρέπει να προσκομίζονται στο φιλοξενούν Μέρος τρεις (3) μήνες προ της ημερομηνίας αναχωρήσεως.

Το φιλοξενούν Μέρος θα ειδοποιεί το αποστέλλον Μέρος τα περί συναινέσεως του στην υποδοχή του επιστήμονα ή ειδικού τουλάχιστον 30 ημέρες προ της προγραμματιζόμενης ημερομηνίας αναχωρήσεώς του.

Το αποστέλλον Μέρος με την λήψη της συναινέσεως θα ανακοινώνει στο φιλοξενούν Μέρος την ακριβή ημερομηνία αφίξεως τουλάχιστον εντός 15 ημερών.

β) Ανταλλαγή υποτρόφων

Το Μέρος που παρέχει υποτροφίες, θα ενημερώνει για την παροχή τους το αργότερο στις 31η Ιανουαρίου του κάθε έτους.

Το Μέρος που αποστέλλει υποτρόφους, θα στέλνει στο φιλοξενούν Μέρος τον φάκελο των υποψηφίων το αργότερο στις 31η Μαρτίου κάθε έτους.

Ο φάκελος των υποψηφίων πρέπει να περιέχει τα παρακάτω έγγραφα:

− βιογραφικό ,

− επικυρωμένα αντίγραφα πιστοποιητικών σπουδών,

− πιστοποιητικό επιπέδου γνώσης ξένης γλώσσας,

− βεβαίωση εγγραφής στο τμήμα μεταπτυχιακών σπουδών, κατά περίπτωση,

− αναλυτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης ή ερευνητικής εργασίας,

− ιατρικό πιστοποιητικό καθιερωμένου τύπου.

Το φιλοξενούν Μέρος θα φροντίζει για την τελική αποδοχή των υποψηφίων το συντομότερο δυνατό και σίγουρα μέχρι τις 31 Μαΐου κάθε έτους για συμμετοχή στα θερινά σεμινάρια και τις 30 Ιουνίου για τις μεταπτυχιακές σπουδές.

Οι υποψήφιοι για χορήγηση υποτροφιών και πρακτική εξάσκηση πρέπει να έχουν καλή γνώση της γλώσσας του κράτους που παρέχει τις υποτροφίες, ή καλή γνώση της αγγλικής/ γαλλικής γλώσσας.

Οι υπότροφοι που θα σπουδάσουν στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα πρέπει να γνωρίζουν την ελληνική ή την ρωσική γλώσσα αντίστοιχα και να έχουν εγγραφεί στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ή τους κανόνες του κάθε κράτους.

II. Οικονομικοί όροι ανταλλαγών στο τομέα της επιστήμης και της εκπαίδευσης

α) Ανταλλαγές επιστημόνων και ειδικών

Το αποστέλλον Μέρος εκφράζει την ετοιμότητα να καλύψει τη δαπάνη της διεθνούς μεταφοράς έως το τόπο εκπαίδευσης ή του πρώτου εργαστηρίου αποστολής και επιστροφής, καθώς και ιατρική περίθαλψη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και μόνο σε Δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα.

Η Ελληνική Πλευρά εκφράζει την ετοιμότητα να παρέχει ημερήσιο επίδομα προς κάλυψη όλων των εξόδων παραμονής (διαμονή, διατροφή, μετακίνηση) το ύψος του οποίου θα καθορίζεται στην σχετική Προκήρυξη του κάθε ακαδημαϊκού έτους.

Η Ρωσική Πλευρά εκφράζει την ετοιμότητα να παρέχει:

− Διαμονή σε ξενοδοχείο,

− ημερήσια κάλυψη, σύμφωνη με τους ισχύοντες στη Ρωσική Ομοσπονδία τη δεδομένη στιγμή οικονομικούς όρους.

β) Ανταλλαγή υποτρόφων

Η Ελληνική Πλευρά εκφράζει την ετοιμότητα να παρέχει:

− μηνιαία κάλυψη για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και ερευνητές,

− εφάπαξ ποσό ως έξοδα πρώτης εγκατάστασης, στην Αθήνα ή την επαρχία. Το ποσό αυτό δικαιούνται μόνον όσοι λαμβάνουν υποτροφία του Υ.ΠΑΙ.Θ για πρώτη φορά,

− εφάπαξ ποσό για την κάλυψη εξόδων μετακίνησης στο εσωτερικό της χώρας και εφόσον υπάρχει αιτιολογημένη πρόταση του επιβλέποντος καθηγητή.

Το ύψος για τα ανωτέρω ποσά θα καθορίζεται με βάση την σχετική προκήρυξη στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους.

− δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα,

− δωρεάν φοίτηση για προπτυχιακούς φοιτητές. Όσον αφορά στους μεταπτυχιακούς φοιτητές, η φοίτηση θα είναι δωρεάν μόνο στην περίπτωση κατά την οποία οι υποψήφιοι υπότροφοι επιλέξουν ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών (ΠΜΣ) το οποίο περιλαμβάνεται στη λίστα των αντίστοιχων προγραμμάτων χωρίς δίδακτρα, η οποία ανακοινώνεται κάθε έτος μαζί την Προκήρυξη των Υποτροφιών και η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: www.minedu.gov.gr,

− οι μεταπτυχιακοί φοιτητές οι οποίοι θα επιλέξουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας, δεν απαλλάσσονται από τα προβλεπόμενα δίδακτρα.

Η Ρωσική Πλευρά εκφράζει την ετοιμότητα να παρέχει:

− δωρεάν εκπαίδευση,

− υποτροφία και διαμονή σε φοιτητική εστία, σύμφωνα με τους όρους που ισχύουν για Ρώσους πολίτες.

Τα Μέρη θα εξετάσουν την δυνατότητα αύξησης της μηνιαίας κάλυψης σε αντιστοιχία με την αύξηση του κόστους ζωής στις δύο χώρες.

Τα Μέρη δεν καλύπτουν τα έξοδα διεθνούς μεταφοράς των υποτρόφων.

Τα Μέρη διατηρούν το δικαίωμα αλλαγής των δικαιολογητικών που υποβάλλονται και των παροχών που προσφέρονται ανάλογα με την επικρατούσα δημοσιονομική κατάσταση. Τα Μέρη θα πρέπει να ενημερώνουν εγγράφως την άλλη πλευρά, δια της διπλωματικής οδού για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή.

Δίκαιο επιταγής - 6η έκδοση
Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send