logo-print

Άρθρο 5 - Νόμος 3447/2006

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

25/07/2014

Η αναιρετική δίκη με άξονα το άρθρο 573 ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 4 - XVIII & 288

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

Το Ελληνικό Σύνταγμα, τόμ. 1, 2025

Άρθρο 5

Μέτρα για την μείωση ή εξάλειψη απελευθερώσεων στο περιβάλλον από ακούσιο: παραγωγή

Κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος θα λάβει, κατ' ελάχιστον, τα ακόλουθα μέτρα για μείωση των συνολικών απελευθερώσεων στο περιβάλλον που προέρχονται από ανθρωπογενείς πηγές καθεμίας από τις χημικές ουσίες που αναφέρονται στο Παράρτημα Γ, με σκοπό τη συνεχή τους ελαχιστοποίηση και, όπου είναι εφικτό, την τελική τους εξάλειψη:

(α) Ανάπτυξη σχεδίου δράσης ή, όπου ενδείκνυται, περιφερειακού ή υποπεριφερειακού σχεδίου δράσης εντός δύο ετών από την ημερομηνία θέσης της παρούσας Σύμβασης σε ισχύ, και μετέπειτα εφαρμογή αυτού ως μέρος του προγράμματος εφαρμογής που καθορίζεται στο Άρθρο 7, σχεδιασμένου να προσδιορίζει, χαρακτηρίζει και αντιμετωπίζει το θέμα της απελευθέρωσης στο περιβάλλον των χημικών ουσιών που δίνονται στο Παράρτημα Γ και να διευκολύνει την εφαρμογή των εδαφίων (β) ως (ε). Το σχέδιο δράσης θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

(i) Αξιολόγηση των σημερινών και προβαλλόμενων απελευθερώσεων στο περιβάλλον, περιλαμβανομένης της ανάπτυξης και συντήρησης απογραφής πηγών και εκτιμήσεων απελευθέρωσης στο περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη τις κατηγορίες πηγών που προσδιορίζονται στο Παράρτημα Γ.

(ii) Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των νόμων και πολιτικών των Συμβαλλομένων Μερών σχετικά με την διαχείριση των εν λόγω απελευθερώσεων στο περιβάλλον.

(iii) Στρατηγικές για εκπλήρωση των υποχρεώσεων της παρούσας παραγράφου, λαμβάνοντας υπόψη τις αξιολογήσεις στο (i) και (ii).

(iv) Μέτρα για την προώθηση της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τις εν λόγω στρατηγικές.

(ν) Αναθεώρηση, κάθε πέντε χρόνια, των εν λόγω στρατηγικών και της επιτυχίας τους στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της παρούσας παραγράφου - οι εν λόγω αναθεωρήσεις θα περιλαμβάνονται σε εκθέσεις που υποβάλλονται σύμφωνα με το Άρθρο 15.

(vi) Χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του σχεδίου δράσης και των στρατηγικών και των μέτρων που περιγράφονται σε αυτό.

(β) Προώθηση της εφαρμογής διαθέσιμων, εφικτών και πρακτικών μέτρων τα οποία να μπορούν ταχέως να επιτύχουν ένα ρεαλιστικό και σημαντικό επίπεδο μείωσης απελευθερώσεων στο περιβάλλον ή εξάλειψης πηγής.

(γ) Προώθηση της ανάπτυξης και, όπου κρίνεται ενδεδειγμένο, απαίτηση χρήσης υποκατάστατων ή τροποποιημένων υλικών, προϊόντων και διαδικασιών για την πρόληψη του σχηματισμού και απελευθέρωσης στο περιβάλλον των χημικών ουσιών που αναφέρονται στο Παράρτημα Γ, λαμβάνοντας υπόψη τις γενικές οδηγίες περί πρόληψης και μέτρων μείωσης απελευθερώσεων στο περιβάλλον του Παραρτήματος Γ και οδηγίες που θα υιοθετηθούν με απόφαση της Διάσκεψης των Συμβαλλομένων.

(δ) Προώθηση και, σε συμφωνία με το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του σχεδίου δράσης του, απαίτηση για χρήση των καλύτερων διαθέσιμων τεχνικών για νέες πηγές εντός κατηγοριών πηγών που Συμβαλλόμενο Μέρος έχει προσδιορίσει πως δικαιολογούν την εν λόγω δράση στο σχέδιο δράσης αυτού, με ιδιαίτερη αρχική εστίαση σε κατηγορίες πηγών που προσδιορίζονται στο Μέρος II του Παραρτήματος Γ Σε κάθε περίπτωση, η απαίτηση περί χρήσης των καλύτερων διαθέσιμων" τεχνικών για νέες πηγές στις κατηγορίες που αναφέρονται στο Μέρος II του εν λόγω Παραρτήματος θα εφαρμοστεί σταδιακά to συντομότερο πρακτικώς δυνατόν αλλά όχι αργότερα από τέσσερα χρόνια μετά την θέση της Σύμβασης σε ισχύ για το συγκεκριμένο Συμβαλλόμενο Μέρος. Για τις καθορισμένες κατηγορίες,. Συμβαλλόμενα Μέρη θα προωθήσουν την χρήση των καλύτερων περιβαλλοντικών πρακτικών. Κατά την εφαρμογή καλύτερων διαθέσιμων τεχνικών και καλύτερων περιβαλλοντικών πρακτικών, τα Συμβαλλόμενα Μέρη πρέπει να λάβουν υπόψη την γενική οδηγία περί μέτρων πρόληψης και μείωσης απελευθέρωσης στο περιβάλλον που περιέχεται στο εν λόγω Παράρτημα και κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις καλύτερες διαθέσιμες τεχνικές και τις καλύτερες περιβαλλοντικές πρακτικές που θα υιοθετηθούν με απόφαση της Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών.

(ε) Προώθηση, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του, της χρήσης των καλύτερων διαθέσιμων τεχνικών και καλύτερων περιβαλλοντικών πρακτικών:

(i) Για υφιστάμενες πηγές, εντός των κατηγοριών πηγής που δίνονται στο Μέρος II του Παραρτήματος Γ και εντός κατηγοριών πηγής όπως εκείνες στο Μέρος III του εν λόγω Παραρτήματος, και

(ii) Για νέες πηγές, εντός κατηγοριών πηγής όπως εκείνες που δίνονται στο Μέρος III του Παραρτήματος Γ για τις οποίες Συμβαλλόμενο Μέρος δεν έχει κάνει πρόβλεψη βάσει του εδαφίου (δ).

Κατά την εφαρμογή καλύτερων διαθέσιμων τεχνικών και καλύτερων περιβαλλοντικών πρακτικών, τα Συμβαλλόμενα Μέρη πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την γενική οδηγία περί μέτρων πρόληψης και μείωσης απελευθέρωσης στο περιβάλλον στο Παράρτημα Γ και κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις καλύτερες διαθέσιμες τεχνικές και τις καλύτερες περιβαλλοντικές πρακτικές που θα υιοθετηθούν με απόφαση της Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών.

(στ) Για τους σκοπούς της παρούσας παραγράφου και του Παραρτήματος Γ:

(i) «Καλύτερες διαθέσιμες τεχνικές» είναι το πλέον αποτελεσματικό και προηγμένο στάδιο στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων και μεθόδων λειτουργίας τους που καταδεικνύει την πρακτική καταλληλότητα συγκεκριμένων τεχνικών για την παροχή κατ' αρχήν της βάσης για περιορισμούς απελευθέρωσης στο περιβάλλον σχεδιασμένους να εμποδίζουν και, όπου αυτό δεν είναι πρακτικώς δυνατόν, γενικώς να μειώνουν τις απελευθερώσεις στο περιβάλλον χημικών ουσιών που δίνονται στο Μέρος Ι του Παραρτήματος Γ και την επίπτωση τους στο περιβάλλον συνολικά. Από την άποψη αυτή:

(ii) O όρος «τεχνικές» περιλαμβάνει τόσο την χρησιμοποιούμενη τεχνολογία όσο και τον τρόπο με τον οποίο η εγκατάσταση σχεδιάζεται, κατασκευάζεται, συντηρείται, λειτουργεί και τίθεται εκτός λειτουργίας,

(iii) ο όρος «διαθέσιμες» τεχνικές σημαίνει εκείνες τις τεχνικές που είναι προσπελάσιμες στον φορέα και αναπτύσσονται σε κλίμακα που επιτρέπει εφαρμογή στο σχετικό βιομηχανικό τομέα, κάτω από οικονομικώς και τεχνικώς βιώσιμες συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος και τα πλεονεκτήματα., και

(iv) O όρος «καλύτερες» σημαίνει τις πλέον αποτελεσματικές στην επίτευξη υψηλού γενικού επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος ως σύνολο.

(ν) Ο όρος «καλύτερες περιβαλλοντικές πρακτικές» σημαίνει την εφαρμογή του πλέον ενδεδειγμένου συνδυασμού μέτρων και στρατηγικών περιβαλλοντικού ελέγχου.

(νί) «Νέα πηγή» σημαίνει οιαδήποτε πηγή της οποίας η κατασκευή ή σημαντική τροποποίηση ξεκινά τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την ημερομηνία:

α. θέσης της παρούσας Σύμβασης σε ισχύ για το ενδιαφερόμενο Συμβαλλόμενο Μέρος, ή

β. θέσης σε ισχύ, για το ενδιαφερόμενο Συμβαλλόμενο Μέρος, τροποποίησης του Παραρτήματος Γ όταν η πηγή υπόκειται στις διατάξεις της παρούσας Σύμβασης μόνο δυνάμει της εν λόγω τροποποίησης.

(ζ) Οριακές τιμές απελευθέρωσης στο περιβάλλον ή πρότυπα απόδοσης δύνανται να χρησιμοποιηθούν από Συμβαλλόμενο Μέρος προκειμένου να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του για καλύτερες διαθέσιμες τεχνικές βάσει της παρούσας παραγράφου.

Dispute resolution in international petroleum transactions, 2025
Αξιόποινες σεξουαλικές πράξεις, 3η έκδ., 2025
send