logo-print

Άρθρο 5 - ΠΟΛ. 1163/3.7.2013 - Επιστροφή ποσού e−Παραβόλου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

28/05/2014

Κωδικοποιημένο
Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Α. Η εντολή επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών πραγματοποιείται, μέσω της εφαρμογής του e−Παραβόλου, από την αρμόδια υπηρεσία−λήπτη, η οποία αφού αναζητήσει τον μοναδικό κωδικό του e−Παραβόλου, ελέγξει τις απαραίτητες προϋποθέσεις, στη συνέχεια επιβεβαιώνει την επιστροφή του συνολικού ποσού ή την επιστροφή μέρους του ποσού, που έχει καταβληθεί.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις δύναται να πραγματοποιηθεί επιστροφή για παράβολα που έχουν εκδοθεί χωρίς ΑΦΜ με την προϋπόθεση ότι ο ενδιαφερόμενος θα προσκομίσει τον ΑΦΜ του στην αρμόδια υπηρεσία− λήπτη, η οποία αφού ελέγξει ότι ο ΑΦΜ αφορά στον δικαιούχο της επιστροφής, συμπληρώνει το σχετικό πεδίο στην εφαρμογή και στη συνέχεια επιβεβαιώνει την επιστροφή.

Σε περίπτωση που η υπηρεσία−λήπτης δεν αποδεχτεί για οποιονδήποτε λόγο το παράβολο, ο ενδιαφερόμενος δύναται να το χρησιμοποιήσει στην ίδια υπηρεσία σε μεταγενέστερο χρόνο.

Β. Στον εγγεγραμμένο χρήστη, για τα πληρωμένα και μη δεσμευμένα e−παράβολά του, παρέχεται η δυνατότητα με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας στη διαδικτυακή πύλη της Γ.Γ.Π.Σ., να υποβάλει αίτημα ολικής επιστροφής χρημάτων, υπό την προϋπόθεση ότι δηλώθηκε τραπεζικός λογαριασμός και Α.Φ.Μ..

Γ. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (e−εφαρμογές) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τους δικαιούχους επιστροφής των ανωτέρω (Α) και (Β) παραγράφων, συντάσσει μαγνητικά ατομικά εκκαθαρισμένα Α.Φ.ΕΚ. (ανά δικαιούχο και Δ.Ο.Υ.) εφαρμοζόμενων αναλογικά των διατάξεων των άρθρων 90 και επ. του Ν. 2362/1995 (ΦΕΚ 247 Α΄) στα οποία θα αναγράφεται εκτός των άλλων και ο τραπεζικός λογαριασμός του δικαιούχου, εφόσον έχει δηλωθεί. Ακολούθως τα αποστέλλει στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. φορολογίας των δικαιούχων, προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος για τυχόν οφειλές και ο συμψηφισμός αυτών και εν συνεχεία η μεταφορά των προς επιστροφή ποσών, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Στις περιπτώσεις που δεν έχει δηλωθεί ο τραπεζικός λογαριασμός, αυτός θα γνωστοποιείται από τον δικαιούχο με αίτηση του στη Δ.Ο.Υ., με τηλεομοιοτυπία (fax), με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e−mail) ή κάθε άλλο μέσο. Η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων γίνεται χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Δ. Σε περίπτωση που e−Παράβολο έχει εισπραχθεί πέραν της μία φοράς με τον ίδιο κωδικό, τα ποσά επιστρέφονται σύμφωνα με την διαδικασία που περιγράφεται στην παράγραφο Γ.

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23
send