logo-print

Άρθρο 15 - Νόμος 4386/2016 - Τροποποίηση του άρθρου 17 του ν. 4310/2014

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

11/05/2016

Υπό κωδικοποίηση
Αγωγή περί κλήρου
Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

1. Οι παράγραφοι 2, 3, 6 και 7 του άρθρου 17 του ν. 4310/2014 καταργούνται. Οι παράγραφοι 4 και 5 αναριθμούνται σε 2 και 3 αντιστοίχως.

2. Προστίθενται οι ακόλουθες παράγραφοι στο άρθρο 17 του ν. 4310/2014 ως εξής:

«4.α. Στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του ο διευθυντής του Ινστιτούτου των ΕΚ επικουρείται από Επιστημονικό Συμβούλιο Ινστιτούτου (Ε.Σ.Ι.). Τα Ε.Σ.Ι. αποτελούνται από πέντε (5) έως επτά (7) μέλη (αναλόγως με τον αριθμό ερευνητών/ΕΛΕ του ινστιτούτου). Μέλη του Ε.Σ.Ι. μπορεί να είναι ερευνητές ή ΕΛΕ του ινστιτούτου βαθμίδας Α΄ ή Β΄, οι οποίοι και αποτελούν την πλειοψηφία των μελών του Ε.Σ.Ι.. Μέλη του Ε.Σ.Ι. μπορούν επίσης να είναι και −επί τριετία τουλάχιστον− συνεργαζόμενοι καθηγητές Α.Ε.Ι. αντίστοιχης βαθμίδας. Τα μέλη του Ε.Σ.Ι. εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία από το σύνολο των ερευνητών, των ΕΛΕ και των συνεργαζόμενων καθηγητών Α.Ε.Ι.. Μετά τη συγκρότησή του σε σώμα, τα μέλη του Ε.Σ.Ι. εκλέγουν με μυστική ψηφοφορία τον πρόεδρο του Ε.Σ.Ι..

β. Η θητεία των μελών του Ε.Σ.Ι. είναι διετής. Ο αριθμός των μελών του Ε.Σ.Ι., η διαδικασία εκλογής τους, ο τρόπος λειτουργίας του Ε.Σ.Ι., οι ειδικότερες αρμοδιότητές του και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια καθορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό ή Οργανισμό του κάθε ερευνητικού φορέα. Στο Ε.Σ.Ι. συμμετέχει, χωρίς δικαίωμα ψήφου, αιρετός εκπρόσωπος του επιστημονικού, τεχνικού και του διοικητικού προσωπικού. Ο τρόπος εκλογής του αιρετού εκπροσώπου ορίζεται στον Εσωτερικό Κανονισμό ή Οργανισμό του κάθε ερευνητικού φορέα. Αν δεν υφίσταται σχετική πρόβλεψη, η εκλογή θα πραγματοποιείται με ευθύνη του Δ.Σ. του φορέα.

γ. Ο διευθυντής του ινστιτούτου συμμετέχει, ως εισηγητής, στις συνεδριάσεις του Ε.Σ.Ι.. Εφόσον ο διευθυντής εισηγείται θέμα προς συζήτηση, τούτο εγγράφεται υποχρεωτικά στην ημερήσια διάταξη του Ε.Σ.Ι.. Αν διαφωνεί ο διευθυντής ινστιτούτου με γνώμη των μελών του Ε.Σ.Ι., η οποία συγκεντρώνει απλή πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, ο διευθυντής υποχρεούται να υποβάλει το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο του ερευνητικού κέντρου για την άρση της διαφωνίας, παρουσία ενός εκ των διαφωνούντων μελών του Ε.Σ.Ι..

5. Τα Ε.Σ.Ι. συστήνονται και λειτουργούν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των ερευνητικών κέντρων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του παρόντος νόμου και του υφιστάμενου Εσωτερικού Κανονισμού ή Οργανισμού του Κέντρου, στο οποίο ανήκει το εκάστοτε Ινστιτούτο. Το Ε.Σ.Ι. συνέρχεται υποχρεωτικά μια φορά το μήνα και εκτάκτως μετά από πρόταση του Διευθυντή του Ινστιτούτου, της πλειοψηφίας των μελών του ή του 1/5 του ερευνητικού προσωπικού του οικείου Ινστιτούτου.

6. Το Ε.Σ.Ι. ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες, καθώς και όσες άλλες προβλέπονται από τον παρόντα νόμο:

α. Επικουρεί τον Διευθυντή του Ινστιτούτου στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του.

β. Παρακολουθεί το ερευνητικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα του ινστιτούτου και υποβάλλει τη σχετική γνώμη και κριτική του στον Διευθυντή του Ινστιτούτου και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ερευνητικού κέντρου.

γ. Συμβάλλει στη διαμόρφωση της στρατηγικής, του οργανογράμματος και της πολιτικής του ανθρώπινου δυναμικού.

δ. Υποστηρίζει τον Διευθυντή του Ινστιτούτου στη σύνταξη γνωμοδοτήσεων σε ειδικά ερωτήματα που υποβάλλονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ερευνητικού Κέντρου.

ε. Αποτιμά το ερευνητικό έργο του ινστιτούτου σε σχέση με την ΕΣΕΤΑΚ.

στ. Ορίζει τις επιτροπές κρίσης και τις εισηγητικές επιτροπές για την πλήρωση θέσεων ερευνητών και Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων.

ζ. Χορηγεί σύμφωνη γνώμη για την προκήρυξη θέσεων ερευνητών και Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων.»

Σημειώσεις επί του νόμου

Σύμφωνα με το άρθρο τέταρτο του Ν. 4405/2016, από της δημοσιεύσεως του Ν. 4386/2016 (Α΄83) και μέχρι την έκδοση της προβλεπόμενης στην παρ. 7 του άρθρου 19 του Ν. 4009/2011 (Α΄195) απόφασης του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων οι διαδικασίες εκλογής και εξέλιξης πραγματοποιούνται σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Φ.122.1/1137/145793/ Β2/9.10.2013 (Β΄2619) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Ανάπτυξη και λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης διαδικασιών εκλογής και εξέλιξης καθηγητών, καθώς και κατάρτισης και τήρησης μητρώων εσωτερικών και εξωτερικών μελών» η οποία εφαρμόζεται κατά το μέρος που δεν αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 4009/2011 (Α΄195) όπως ισχύει. Σε περίπτωση κατά την οποία έχει λήξει η ισχύς των ως άνω μητρώων αυτά επικαιροποιούνται ανά γνωστικό αντικείμενο με απόφαση της Συγκλήτου, έπειτα από γνώμη της Κοσμητείας, ύστερα από εισήγηση των συνελεύσεων των τμημάτων της σχολής.

Στα μητρώα εσωτερικών μελών εγγράφονται και επίκουροι καθηγητές της οικείας σχολής και του ιδρύματος.

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

send