logo-print

Άρθρο 3 - Νόμος 3703/2008

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

25/07/2014

Η αιτιολογία των διοικητικών πράξεων, 2η έκδ., 2024
Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως ΙΙΙ/α Β έκδοση

Άρθρο 3 του παρόντος Μνημονίου Κατανόησης, δύναται να εξετάσει επισταμένως την ακριβή κύρια διαδρομή του Αυτοκινητόδρομου, των βοηθητικών διασυνδέσεών του, καθώς και των τεχνικών προδιαγραφών του, επί τη βάσει των συστάσεων και των κανόνων που έχουν εγκριθεί από διεθνείς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης και της σχετικής Ευρωπαϊκής Συμφωνίας για τις Κύριες Διεθνείς Κυκλοφοριακές Αρτηρίες (AGR).

2) Ο ΟΔΕΠ θα παρέχει υπηρεσίες επαρκούς ποιότητας για σύγχρονη κυκλοφορία, διασφαλίζοντας ασφάλεια, ταχύτητα και άνεση και, επομένως, θα διευκολύνει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, επ' ωφελεία ολόκληρης της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Στο πλαίσιο αυτό, τα Μέρη, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τμήματα του ΟΔΕΠ είναι και τμήματα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, συμφωνούν να προωθήσουν τον ΟΔΕΠ στις αρμόδιες διεθνείς αρχές, ώστε να συμπεριληφθεί μελλοντικά στο δίκτυο για επέκταση του μείζονος Διευρωπαϊκού άξονα Μεταφορών προς τις γειτονικές χώρες και περιοχές.

3) Το μήκος του ΟΔΕΠ είναι κατά προσέγγιση 7.000 χλμ. Η κύρια διαδρομή και οι διασυνδέσεις της μπορεί να

συμπεριλάβουν τις ακόλουθες πόλεις: Κωνσταντινούπολη (Τουρκία), Samsun (Τουρκία). Trabzon (Τουρκία), Batumi (Γεωργία), Poti (Γεωργία), Yerevan (Αρμενία), Baku (Αζερμπαϊτζάν), Novorossiysk (Ρωσία), Rostov-on-Don (Ρωσία), Taganrog (Ρωσία), Mariupol (Ουκρανία), Melitopol (Ουκρανία), Odessa (Ουκρανία), Chisinau (Μολδαβία), Βουκουρέστι (Ρουμανία), Constantza (Ρουμανία), Haskovo (Βουλγαρία), Sofia (Βουλγαρία), Nish (Σερβία), Βελιγράδι (Σερβία), Τίρανα (Αλβανία), Εdirne (Τουρκία), Κομοτηνή (Ελλάδα), Αλεξανδρούπολη (Ελλάδα). Κωνσταντινούπολη (Τουρκία).

4) Η Διευθύνουσα Επιτροπή του ΟΔΕΠ θα επεξεργαστεί την κύρια διαδρομή και τις διασυνδέσεις της σε μεταγενέστερο στάδιο.

Άρθρο 3

Οργανωτικά Μέτρα για την Υλοποίηση του ΟΔΕΠ

1) Προκειμένου να εκτελεστεί το Έργο του ΟΔΕΠ, τα Μέρη συμφωνούν να ιδρύσουν την Διευθύνουσα Επιτροπή του ΟΔΕΠ, της οποίας οι σύνοδοι θα συγκαλούνται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, αμέσως πριν ή μετά τη σύνοδο της Ομάδας Εργασίας του Οργανισμού ΟΣΕΠ για τις Μεταφορές. Η Διευθύνουσα Επιτροπή του ΟΔΕΠ διαμορφώνει την αναπτυξιακή πολιτική του ΟΔΕΠ και αποφασίζει για όλα τα μέτρα σχετικά με την υλοποίησή της.

2) Κάθε Μέρος και η Μόνιμη Διεθνής Γραμματεία του Οργανισμού ΟΣΕΠ ( ΜΔΓ ΟΣΕΠ) θα αντιπροσωπεύονται στην Διευθύνουσα Επιτροπή του ΟΔΕΠ και θα διορίζουν έναν αντιπρόσωπο, μαζί με την/τον αναπληρωτή του. Αυτοί οι αντιπρόσωποι ενδεχομένως να συμπίπτουν με αυτούς που συμμετέχουν στην Ομάδα Εργασίας του Οργανισμού ΟΣΕΠ για τις Μεταφορές. Τα Μέρη συμφωνούν να προσκαλέσουν την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου (ΤΕΑΕΠ), να συμμετέχει πλήρως στην Διευθύνουσα Επιτροπή του ΟΔΕΠ. Όλα τα Μέρη θα ειδοποιούνται για τους διορισμούς αυτούς μέσω της Μόνιμης Διεθνούς Γραμματείας του Οργανισμού ΟΣΕΠ. Η Διευθύνουσα Επιτροπή του ΟΔΕΠ θα λαμβάνει τις αποφάσεις της ομόφωνα, σεβόμενη τον Κανονισμό Λειτουργίας της, τον οποίο θα εγκρίνει. Η αγγλική γλώσσα είναι η επίσημη γλώσσα εργασίας της Διευθύνουσας Επιτροπής του ΟΔΕΠ. Τα Μέρη θα προεδρεύουν στην Διευθύνουσα Επιτροπή διαδοχικά, με διετή περιτροπή, με τη σειρά που αναφέρεται στο Παράρτημα Ι, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Μνημονίου Κατανόησης. Η Προεδρία θα ασκείται από κάθε Κράτος-Μέλος του Οργανισμού ΟΣΕΠ, σύμφωνα με το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Η Αντιπροεδρία θα ασκείται από το Κράτος-Μέλος του Οργανισμού ΟΣΕΠ το οποίο θα αναλαμβάνει την επόμενη θητεία της Προεδρίας.

3) Αντιπρόσωποι παρατηρητών, σχετιζομένων σωμάτων και εταίρων τομεακού διαλόγου του Οργανισμού ΟΣΕΠ, άλλοι διεθνείς οργανισμοί και ενδιαφερόμενοι φορείς είναι δυνατόν να προσκαλούνται στις συνόδους της Διευθύνουσας Επιτροπής του ΟΔΕΠ, όποτε αυτό είναι πρόσφορο.

4) Τα Μέρη συμφωνούν επίσης να συστήσουν μια Κοινή Μόνιμη Τεχνική Γραμματεία, καθήκον της οποίας θα είναι να υποστηρίζει τις εργασίες της Διευθύνουσας Επιτροπής του ΟΔΕΠ και να προβαίνει σε οποιεσδήποτε απαραίτητες ενέργειες, βάσει των οδηγιών που θα παρέχονται από την Διευθύνουσα Επιτροπή του ΟΔΕΠ, για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Πιο συγκεκριμένα, η Κοινή Μόνιμη Τεχνική Γραμματεία θα υποβάλει προτάσεις, θα αξιολογεί μελέτες και θα συνεργάζεται με την Διευθύνουσα Επιτροπή του ΟΔΕΠ για την εξεύρεση των οικονομικών πόρων.

5) Στη χώρα κάθε Μέρους διορίζεται ένας Εθνικός Συντονιστής για τον ΟΔΕΠ από την Κυβέρνηση της αντίστοιχης χώρας. Ο Συντονιστής αυτός είναι αρμόδιος για το συντονισμό οποιασδήποτε δραστηριότητας υλοποιείται στη χώρα σχετικά με τον ΟΔΕΠ. Ο Συντονιστής αυτός μπορεί να συμπίπτει με τον προαναφερθέντα αντιπρόσωπο ή την/τον αναπληρωτή του στην Διευθύνουσα Επιτροπή του ΟΔΕΠ.

6) Η χρηματοδότηση των διοικητικών, οργανωτικών και τεχνικών μέτρων θα διενεργείται από το Ταμείο Συνεργασίας Ειδικού Σκοπού του Έργου του ΟΔΕΠ, το οποίο θα ιδρυθεί στο πλαίσιο μιας χωριστής διεθνούς συμφωνίας μεταξύ των Μερών και θα καθορίζει τους στόχους, τα έργα, τα μέσα και τη διαδικασία διαχείρισης του Ταμείου.

Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος
Ναυτικό Δίκαιο, 5η έκδ., 2024
send