Οι λόγοι ανακοπής κατά του πλειστηριασμού ακινήτου
Τα συμφέροντα και η δικονομική θέση του υπερθεματιστή
20/09/2024
10/10/2024
Αφού πραγματοποιηθεί ο πλειστηριασμός, ο συμβολαιογράφος έχει υποχρέωση να προβεί σε σύνταξη της έκθεσης πλειστηριασμού, στην οποία θα πρέπει να αναφέρονται όλα όσα έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του, τα ονόματα των συμμετεχόντων σε αυτόν, αλλά και του υπερθεματιστή. Εν συνέχεια, ο υπερθεματιστής, εφόσον καταβάλλει το πλειστηρίασμα, δικαιούται να ζητήσει από τον υπάλληλο του πλειστηριασμού και να λάβει περίληψη της κατακυρωτικής έκθεσης, προκειμένου να αποκτήσει νόμιμο τίτλο για τη μεταγραφή του επίμαχου ακινήτου.
Παρόλα αυτά, εάν ο οφειλέτης της επίδικης απαίτησης δεν έχει προβεί σε καμία διαδικασία (ανακοπή) για την προστασία της ακίνητης περιουσίας του σε κάποιο προγενέστερο στάδιο ή έχει προβεί, πλην όμως οι προσπάθειες του έχουn αποβεί άκαρπες, ο νομοθέτης τον εξοπλίζει με μια τελευταία δυνατότητα, προκειμένου να προστατεύσει ακίνητο επί του οποίου έχει διενεργηθεί ο πλειστηριασμός. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται με την άσκηση ανακοπής κατά του πλειστηριασμού βάσει του αρ. 933 ΚΠολΔ και αποτελεί τον τελευταίο αμυντικό μηχανισμό, που έχει ο οφειλέτης, προκειμένου να ακυρώσει τον διενεργηθέντα πλειστηριασμό. Στόχος του ένδικου αυτού βοηθήματος είναι η ακύρωση της μεταβίβασης της κυριότητας του ακίνητου του στον τρίτου περθεματιστή στο στάδιο μετά την κατάσχεση αυτού από τον επισπεύδοντα δανειστή.
Η εν λόγω ανακοπή θα πρέπει να ασκηθεί μέσα σε 60 ημέρες από τότε που ο υπερθεματιστής θα μεταγράψει την περίληψη της κατακυρωτικής έκθεσης και θα πρέπει να στρέφεται εναντίον του δανειστή, που επίσπευσε την αναγκαστική εκτέλεση και του υπερθεματιστή. Επειδή δε, ακριβώς η περίπτωση αυτή αναφέρεται σε πλειστηριασμό ακινήτου, όρος του παραδεκτού της ανακοπής αποτελεί η μεταγραφή αυτής στα βιβλία διεκδικήσεων του αρμόδιου υποθηκοφυλακείου ή στο οικείο κτηματολογικό φύλλο μέσα σε 30 ημέρες από την κατάθεση της ανακοπής, ως ορίζεται στο αρ. 1010 ΚΠολΔ, διαφορετικά απορρίπτεται ως απαράδεκτη.
Ως προς τους λογούς, που μπορούν να στηρίξουν την ανακοπή του αρ. 933ΚΠολΔ, αυτοί αναφέρονται σε ελαττώματα ή πλημμέλειες της διεξαγωγής του ιδίου του πλειστηριασμού ή σε ελαττώματα, που αφορούν την προδικασία του. Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι ελαττώματα, που αφορούν πράξεις της εκτελεστικής διαδικασίας θεραπεύονται και δεν μπορούν να προβληθούν σε αυτό το διαδικαστικό στάδιο ένεκα της θεμελιακής αρχής του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας περί της σταδιακής προσβολής των πράξεων εκτέλεσης. Έτσι, εφόσον οι ανωτέρω λόγοι δεν έχουν προταθεί με ανακοπή κατά της κατάσχεσης, δεν μπορούν να προταθούν σε αυτό το στάδιο της εκτελεστικής διαδικασίας.
Αναλυτικότερα, ελαττώματα, που αφορούν την προδικασία του πλειστηριασμού είναι η έλλειψη εμπρόθεσμης κοινοποίησης αντίγραφου της κατασχετήριας έκθεσης στον οφειλέτη και στους ενυπόθηκους δανειστές, η έλλειψη εμπρόθεσμης επίδοσης της κατασχετήριας έκθεσης στον υποθηκοφύλακα της περιφέρειας όπου βρίσκεται το κατασχεμένο, η μη εμπρόθεσμη κατάθεση των εγγράφων της κατάσχεσης στον υπάλληλο του πλειστηριασμού και η έλλειψη εμπρόθεσμης κοινοποίησης αποσπάσματος της κατασχετήριας εκθέσεως στην ιστοσελίδα δημοσιεύσεων πλειστηριασμών του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων. Ελαττώματα που σχετίζονται με τη διενέργεια του πλειστηριασμού συνιστούν η καταβολή εγγύησης εκ μέρους του υπερθεματιστή για τη συμμετοχή του στον πλειστηριασμό μετά την πλειοδοσία, η πλειοδότηση του ακίνητου σε υπάλληλο του πλειστηριασμού ή υπαλλήλου του, η έλλειψη δημοσιοποίησης καταλόγου συμμετεχόντων από τον υπάλληλο του πλειστηριασμού την προηγούμενη ημέρα του πλειστηριασμού, η ελλιπής περιγραφή του ακινήτου και η αδικαιολόγητη απόρριψη αίτησης συμμετοχής υποψηφίου πλειοδότη.
Η εν λόγω ενέργεια του οφειλέτη δεν είναι άμοιρη συνεπειών σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα του υπερθεματιστή. Συγκεκριμένα, ο υπερθεματιστής σε περίπτωση που επιθυμεί να πωλήσει το ακίνητο, που κατακυρώθηκε σε αυτόν, δύσκολα μπορεί να το επιτύχει, ενόψει της μειωμένης εμπορευσιμότητας του, που συνίσταται στη δικαστικά αμφισβητουμένη κυριότητά του ένεκα της άσκησης της ανακοπής του οφειλέτη.
Ιδίως δε, σε περίπτωση που η ανακοπή ευδοκιμήσει, ο υπερθεματιστής, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά του, θα πρέπει να προβεί σε δικαστικές ενέργειες, προκειμένου να αναζητήσει το ποσό, που κατέβαλλε για την κατακύρωση του ακινήτου σε αυτόν. Τούτο δε μπορεί να το πέτυχει είτε στρεφόμενος κατά των δανειστών του οφειλέτη με αίτημα την επιστροφή του ποσού, που έλαβαν από το πλειστηρίασμα, είτε επισπεύδοντας ο ίδιος πλειστηριασμό του ακίνητου με αίτημα την είσπραξη του καταβαλλόμενου από αυτόν ποσού είτε με αναγγελία του σε πλειστηριασμό που επισπεύδει τρίτος δανειστής, έτσι ώστε να πέτυχει την προνομιακή ικανοποίηση του από το πλειστηρίασμα.