2η έκθεση για την εφαρμογή του GDPR: Εξακολουθεί να παράγει αποτελέσματα αλλά η επιβολή του πρέπει να βελτιωθεί
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη 2η έκθεσή της για την εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ).
Η έκθεση διαπιστώνει ότι ο κανονισμός εξακολουθεί να παράγει αποτελέσματα για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας ισχυρή προστασία για τα υποκείμενα των δεδομένων και υποχρεώσεις βάσει κινδύνου για τους υπευθύνους επεξεργασίας και τους εκτελούντες την επεξεργασία.
Περιγράφει επίσης ορισμένους τομείς προτεραιότητας όσον αφορά την εφαρμογή του ΓΚΠΔ, όπως η ταχεία έγκριση της πρότασης της Επιτροπής σχετικά με τον διαδικαστικό κανονισμό για τον ΓΚΠΔ, ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή επιβολή με ταχεία παροχή έννομης προστασίας.
Ζητεί επίσης την προορατική στήριξη από τις αρχές προστασίας δεδομένων, ιδίως προς τις ΜΜΕ και τους μικρούς φορείς εκμετάλλευσης· συνεκτική ερμηνεία και επιβολή του ΓΚΠΔ σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών σε εθνικό, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο, για τη διασφάλιση της συνεκτικής εφαρμογής του αυξανόμενου όγκου ψηφιακών κανόνων της ΕΕ.
Η Βιέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας, δήλωσε: «Ο ΓΚΠΔ είναι το πολυτιμότερο στοιχείο της ψηφιακής πολιτικής της ΕΕ και αποτελεί πλέον θεμέλιο για την προστασία των δεδομένων παγκοσμίως. Είναι η σταθερή βάση στην οποία στηρίζεται το σύνολο των πρωτοβουλιών που επιτρέπουν στα φυσικά πρόσωπα να αξιοποιούν τα οφέλη της ψηφιακής μετάβασης, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη διασφάλιση της συνεκτικής εφαρμογής των ψηφιακών κανόνων της ΕΕ.»
O Ντιντιέ Ρεντέρς, επίτροπος Δικαιοσύνης, δήλωσε: «Ο ΓΚΠΔ παρείχε ισχυρή προστασία στα φυσικά πρόσωπα και επέτρεψε στις επιχειρήσεις να αποκομίσουν τα οφέλη των ίσων όρων ανταγωνισμού και της ελεύθερης ροής δεδομένων. Η ΕΕ έχει επίσης εντείνει τη συνεργασία της με ξένους εταίρους για τη διευκόλυνση ασφαλών ροών δεδομένων και την ανάπτυξη ισχυρών διεθνών προτύπων. Ωστόσο, μπορούν να γίνουν περισσότερα για τη στήριξη των προσπαθειών συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, ιδίως των ΜΜΕ. Γι’ αυτόν τον λόγο, η έκθεσή μας προβλέπει συγκεκριμένο κατάλογο σημείων δράσης για τα επόμενα έτη, συμπεριλαμβανομένης πρακτικής καθοδήγησης και εξατομικευμένων εργαλείων που θα βοηθήσουν όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.»
Η έκθεση λαμβάνει υπόψη τη συμβολή του Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων, των εθνικών αρχών προστασίας δεδομένων, των ενδιαφερόμενων μερών, καθώς και έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.
Δείτε αναλυτικά την έκθεση.