logo-print

Δικαίωμα πρόσβασης στο υλικό της δικογραφίας: Η εισαγγελική παραγγελία είναι έγγραφο της δικογραφίας (ΕισΑΠ εγκύκλιος 5/2022)

Εφόσον ζητηθεί από τον διάδικο, πρέπει να του χορηγείται αντίγραφο της εισαγγελικής παραγγελίας με τα λοιπά έγγραφα της δικογραφίας

17/03/2022

22/03/2022

Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με την υπ’ αριθμόν 5/2022 εγκύκλιό της διευκρίνισε πως η εισαγγελική παραγγελία που δίδεται δίδεται από τον Εισαγγελικό Λειτουργό που παραγγέλλει την ανωμοτί εξέταση του υπόπτου, και αποτυπώνεται στον εξωτερικό φάκελο της δικογραφίας, δεν είναι εσωτερικό έγγραφο της Υπηρεσίας, αλλά θεωρείται έγγραφο της δικογραφίας, κατ’ άρθρο 100 παρ. 1 και 244 παρ. 1 ΚΠΔ.

Συνεπώς, εφόσον ζητηθεί από τον διάδικο, πρέπει να του χορηγείται αντίγραφο αυτής με τα λοιπά έγγραφα της δικογραφίας.

Κατά το σκεπτικό της Εισαγγελίας, το άρθρο 244 του ΚΠΔ, συμφώνως προς την Οδηγία 2012/13/ΕΕ, προβλέπει, πλέον, ευθέως κατ’ ελάχιστο τη γνωστοποίηση προς τον ύποπτο ή τον κατηγορούμενο των ποινικών διατάξεων, η παραβίαση των οποίων διερευνάται, καθώς και των θεμάτων επί των οποίων θα παράσχει εξηγήσεις. Και ναι μεν δεν υπάρχει σε αυτή τη φάση « κατηγορία» διαμορφωμένη αλλά, κατ' ελάχιστο απαιτείται η εξειδίκευση του θέματος επί του οποίου καλείται ο ύποπτος να δώσει εξηγήσεις .

Στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, ο ύποπτος δικαιούται να ενημερωθεί τουλάχιστον για αυτά τα συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά, που οδήγησαν στην έγερση υπονοιών σε βάρος του. Και αυτό μπορεί να γίνει, ακόμα και χωρίς ιδιαίτερη εξειδίκευση ή κανονικό κατηγορητήριο, στο μέτρο που το επιτρέπει η εξέλιξη της έρευνας και είναι αναγκαίο για την άσκηση των δικαιωμάτων υπεράσπισης του υπόπτου, από την εισαγγελική αρχή που παραγγέλλει την ανωμοτί εξέταση του και έχει προηγουμένως υπαγάγει τα ως άνω πραγματικά περιστατικά στον συγκεκριμένο κανόνα δικαίου που φέρεται ότι παραβιάσθηκε.

Η Εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου επεσήμανε πως η εισαγγελική παραγγελία, ως  «εν δυνάμει κατηγορητήριο», έχει δικονομική υπόσταση, είναι, δηλαδή, δικονομική πράξη και στηρίζεται στις διατάξεις των άρθρων 243 και 244 του ΚΠΔ. Ως εκ τούτου, πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτή ο διάδικος, προκειμένου να διασφαλίζεται ο δίκαιος χαρακτήρας της διαδικασίας και να καθίσταται δυνατή η αποτελεσματική άσκηση των δικαιωμάτων του.

Δεν πρόκειται, συνεπώς, για εσωτερικό έγγραφο της Υπηρεσίας -όπως υποστηρίζεται -αλλά έγγραφο που στηρίζεται στις ως άνω δικονομικές διατάξεις, που είναι συμβατές με την ως άνω Οδηγία.

Αντιθέτως, εσωτερικό υπηρεσιακό έγγραφο θεωρείται η παραπεμπτική σημείωση του Εισαγγελέα στον εξωτερικό φάκελο της δικογραφίας, με τη συνηθισμένη τυποποιημένη φράση «Ακροατήριο Τριμελούς ή Μονομελούς». Το έγγραφο αυτό ανταποκρίνεται στην οργάνωση και λειτουργία της γραμματείας της Εισαγγελίας και έχει πρακτική χρησιμότητα ως προς τη μεταχείριση της δικογραφίας από τα τμήματα της.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο στο eisap.gr

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ
Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

send