Δικηγόροι: Αντιδράσεις για τη μη εφαρμογή της εγκυκλίου για τη σύλληψη και κράτηση δικηγόρου
Επιφυλάσσεται να αναζητήσει ευθύνες από πρόσωπα που προσβάλουν με πράξεις και παραλήψεις τους την αξιοπρέπεια του Δικηγόρου η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων
Ανακοίνωση Συντονιστικής Επιτροπής Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος - Συνεδρίαση 31-10-2022
Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κατά τη συνεδρίασή της στις 31.10.2022, μέσω τηλεδιάσκεψης, με αφορμή συνεχιζόμενα περιστατικά μη τήρησης της αριθμ. 2/2021 Εγκυκλίου του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τα συνεχιζόμενα περιστατικά μη τήρησης της αριθμ. 2/2021 Εγκυκλίου του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου από αστυνομικές και δικαστικές αρχές με πιο πρόσφατα αυτά τα οποία συνέβησαν σε βάρος δικηγόρων στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά.
Διαβάστε σχετικά: Σύλληψη και κράτηση δικηγόρου κατά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τον Κώδικα Δικηγόρων (Εγκύκλιος ΕισΑΠ)
Ο σεβασμός στο θεσμικό ρόλο του δικηγόρου και η προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών αποτελούν πρόταγμα για το δικηγορικό σώμα.
Οι δικηγόροι, λόγω του λειτουργηματικού χαρακτήρα του επαγγέλματός τους, ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, εντάσσονται στα πρόσωπα ειδικής δωσιδικίας, δεν ακολουθείται για αυτούς η αυτόφωρη διαδικασία στα πλημμελήματα και η κράτησή τους δεν είναι σύννομη.
Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στην αριθμ. 2/2021 Εγκύκλιο του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου: «Κράτηση δικηγόρου συλληφθέντος για αυτόφωρο πλημμέλημα δεν είναι σύννομη, αλλά ο συλλαβών και διακριβώσας την ιδιότητα του συλληφθέντος ανακριτικός υπάλληλος δεν τον οδηγεί στο κρατητήριο, αλλά έχει νόμιμη υποχρέωση να ειδοποιήσει αυτοστιγμεί τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών («Εισαγγελέα Υπηρεσίας»), ο οποίος (από υπηρεσιακό καθήκον) θα έχει ετοιμότητα, κάθε ώρα και κάθε μέρα, εργάσιμη ή γιορτινή, να δεχθεί τον συλληφθέντα δικηγόρο, που (πρέπει να) οδηγείται αμέσως ενώπιον του (χωρίς να είναι επιτρεπτή η εκδίκαση της σχετικής ποινικής υπόθεσής του κατά την αυτόφωρη διαδικασία), ενώ είναι δυνατή, και σύμφωνη με το νόμο, και η (τηλεφωνική) εισαγγελική εντολή να αφεθεί ελεύθερος (άμα τη συλλήψει), βασιζόμενη στην εκτίμηση της βαρύτητας του εγκλήματος και της προσωπικότητας του συλληφθέντος, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 279 ΚΠΔ, η εφαρμογή του οποίου πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα».
Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, επιφυλάσσεται να αναζητήσει ευθύνες από πρόσωπα που δεν εφαρμόζουν την προαναφερόμενη Εγκύκλιο και προσβάλουν με πράξεις και παραλήψεις τους την αξιοπρέπεια του Δικηγόρου και του λειτουργήματος.