logo-print

Χρέη προς το Δημόσιο: Σημαντική απόφαση για την αυτόφωρη διαδικασία

10/02/2014

16/11/2017

ΛΟΑΤΚΙ+ Δικαιώματα & Ελευθερίες, 2024
Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Αντίθετος στο Σύνταγμα θεωρήθηκε για πρώτη φορά σε ελληνικό δικαστήριο, ο νόμος που ψηφίστηκε το 2011, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με τον οποίο οι πολίτες με οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ, συλλαμβάνονται στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Η υπόθεση αφορά σε ιδιοκτήτη πολυκαταστήματος ειδών ένδυσης και υπόδησης από την Κατερίνη, ο οποίος συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία.

Ο δικηγόρος του επιχειρηματία, Μανώλης Παπάς υπέβαλε ενώπιον του Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης  ένσταση για τη συνταγματικότητα του νόμου 3493 του 2011, που προβλέπει τις συλλήψεις κατά την αυτόφωρη διαδικασία και ζήτησε την εφαρμογή του επιεικέστερου νόμου (2 παρ.1 ΠΚ) , ώστε να προσδιοριστεί η υπόθεση σε τακτική δικάσιμο, μήνες αργότερα.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη απόφαση είχε ληφθεί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε κρίνει σύμφωνη με το Σύνταγμα την εφαρμογή του αυτοφώρου σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

«Είναι μία σημαντική απόφαση»,  επισημαίνει ο κ. Παπάς, «αν και για να δημιουργηθεί πάγια νομολογία, πρέπει να πουν κι άλλα δικαστήρια το ίδιο. Αν η υπόθεση φτάσει στο Εφετείο και πει και το Εφετείο το ίδιο, τότε θα μιλάμε για νομολογία».

Ο δικηγόρος του επιχειρηματία συνέχισε «Η οφειλή ήταν αποτέλεσμα της κρίσης. Πρόκειται για ένα επιχειρηματία, που προσπαθεί να κρατηθεί με νύχια και με δόντια, με 20 υπαλλήλους. Δεν είναι φοροφυγάς. Καθυστέρησε απλώς να πληρώσει την εφορία. Δε μπορεί να τον παίρνουν με αυτόφωρο. Αυτή ήταν η αντίρρησή μου, ότι είναι αντισυνταγματικό, να συλλαμβάνεται και προσάγεται στην Ασφάλεια και να του παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα, να τον βγάζουν φωτογραφίες», περιγράφει στο newpost ο δικηγόρος του επιχειρηματία, Μανώλης Παπάς.

Το σημαντικό στοιχείο, πέρα από την τήρηση της νομιμότητας εν προκειμένω είναι ότι ο κατηγορούμενος κερδίζει χρόνο, ώστε να υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών για χρέη στο δημόσιο και να αποφύγει την καταδίκη.

Επισημαίνεται ότι σε ερμηνευτική του εγκύκλιο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής, είχε παραπέμψει την συνταγματικότητα ή μη του νόμου, στις κρίσεις των δικαστηρίων, σημειώνοντας ότι ο ίδιος συμφωνεί με την αυτόφωρη διαδικασία μόνο για περιπτώσεις «ακραίας και προκλητικής φοροδιαφυγής για τις οποίες δεν μπορεί εκ προοιμίου να αποκλειστεί». Κρίσιμος παράγοντος ωστόσο θεωρείται και ο χρόνος δημιουργίας των χρεών προς το δημόσιο για την εφαρμογή του αντίστοιχου νόμου.

Πηγή: newspost.gr
Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο - Βιβλιοθήκη Δικάιου Κτηματολογίου Νο 24
Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

send