Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο «Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης»

19/02/2014

16/11/2017

Κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο «Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης», σε μια περίοδο που βρίσκεται στο επίκεντρο το ζήτημα της συμμετοχής νομίμων αλλοδαπών στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου επαναφέρει στο προσκήνιο ζητήματα όπως η ανάγκη ύπαρξης μιας συνολικής νομοθετικής ρύθμισης σχετικά με την Ιθαγένεια και η ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση ρατσιστικών φαινομένων.

Υπό το φως και της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα της συμμετοχής των αλλοδαπών στις εκλογές, το νέο νομοσχέδιο αναμένεται, σύμφωνα με την κυβέρνησ, να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά κάποια καίρια ζητήματα σχετικά με τη μετανάστευση και την κοινωνική ένταξη των αλλοδαπών.

Συγκεκριμένα, γίνεται προσπάθεια να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, με τη λειτουργία υπηρεσιών μιας στάσης και την απεμπλοκή των δήμων από τη διαδικασία αδειοδότησης της διαμονής, ενώ αλλάζουν οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσβασης σε μακροχρόνιους τίτλους διαμονής. Παράλληλα, επανεξετάζονται οι όροι πρόσβασης στην αγορά εργασίας και διασφαλίζεται η νομιμότητα της διαμονής της «δεύτερης γενιάς», ενώ αλλαγές υπάρχουν και στο καθεστώς αδειών της κατηγορίας «επί μακρόν διαμένοντος».

 

Διαβάστε το σχέδιο νόμου εδώ.

Την αιτιολογική έκθεση και άλλα έγγραφα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Βουλής.

Πηγή: kathimerini.gr

Σύνδεση στο Lawspot

Enter your e-mail address or username.
Enter the password that accompanies your e-mail.
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
logo

Δεν έχετε λογαριασμό;

Μπορείτε να εγγραφείτε στο Lawspot ανεξαρτήτως ιδιότητας, ως δικηγόρος, συμβολαιογράφος ή και απλός χρήστης, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εδώ.

Αν είστε δικηγόρος, με την εγγραφή σας στο Lawspot.gr κερδίζετε σημαντικά οφέλη. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ.

send