logo-print

Άρθρο 5 - Κοινή Υπουργική Απόφαση 12205/16.8.2016 - Υποχρεώσεις δικηγόρων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

09/09/2016

Κωδικοποιημένο
Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση
Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Οι δικηγόροι, εκτός από την υποχρέωση τους για τήρηση του απορρήτου σύμφωνα με το άρθρο 38 του Κώδικα Δικηγόρων, δεσμεύονται από τις διατάξεις των άρθρων 49 και 65 του Ν. 4375/2016 (Α'51), οι οποίες εφαρμόζονται αναλόγως.

2. Οι συναντήσεις με τους αιτούντες διεθνή προστασία πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε χώρο που παρέχεται για το σκοπό αυτό σε κάθε Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου και συγκεκριμένο χρόνο.

3. Οι δικηγόροι υποχρεούνται να συμμετέχουν, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, σε εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνονται τακτικά από την Υπηρεσία Ασύλου σε συνεργασία με άλλους φορείς (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ.α.) με σκοπό τη διαρκή τους επιμόρφωση και ενημέρωση σε ζητήματα δικαίου διεθνούς προστασίας.

4. Η αδικαιολόγητη άρνηση δικηγόρου να αναλάβει υπόθεση συνεπάγεται τη διαγραφή του από το Μητρώο Δικηγόρων. Η διαγραφή πραγματοποιείται με απόφαση της παραγράφου 10 του άρθρου 2 της παρούσας.

5. Η μη τήρηση των υποχρεώσεων του παρόντος συνεπάγεται τη διαγραφή του δικηγόρου από το Μητρώο Δικηγόρων. Η διαγραφή πραγματοποιείται με απόφαση της παραγράφου 10 του άρθρου 2 της παρούσας.

6. Οι δικηγόροι παραμένουν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο μέχρι την διαγραφή τους σύμφωνα με τους όρους του παρόντος και υπό την επιφύλαξη επάρκειας των απαραίτητων πόρων για τη συνέχιση της παροχής δωρεάν νομικής συνδρομής σε αιτούντες διεθνή προστασία κατά τους όρους της παρούσας.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Ο ΝΕΟΣ Ν. 5090/2024
Αοριστία και Νομική Αβασιμότητα της Αγωγής