Το άρθρο 17 του ν. 1756/1988 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 17 Α. Κανονισμοί
1. Κάθε δικαστήριο και εισαγγελία οφείλει να καταρτίζει τον κανονισμό της εσωτερικής του υπηρεσίας ο οποίος συμπληρώνεται, τροποποιείται ή αντικαθίσταται όταν το επιβάλλουν οι υπηρεσιακές ανάγκες.
2. Ο κανονισμός καταρτίζεται, συμπληρώνεται, τροποποιείται ή αντικαθίσταται:
α. του δικαστηρίου, από την ολομέλειά του,
β. της εισαγγελίας, από τον εισαγγελέα που τη διευθύνει και τους εισαγγελείς και αντεισαγγελείς που υπηρετούν σ' αυτή,
γ. του αυτοτελούς μονομελούς δικαστηρίου, από τον πρωτοδίκη.
3. Μέχρις ότου εκδοθεί και ισχύσει ο κανονισμός, τα θέματα που αναφέρονται στην παράγραφο 5 ρυθμίζονται με πράξη του δικαστή ή του τριμελούς συμβουλίου που διευθύνει το δικαστήριο ή του εισαγγελέα που διευθύνει την εισαγγελία.
4. Ο Υπουργός της Δικαιοσύνης έχει δικαίωμα να ζητήσει τη σύνταξη, συμπλήρωση, τροποποίηση ή αντικατάσταση κανονισμού.
5. Οι κανονισμοί,των,δικαστηρίων και των εισαγγελιών ορίζουν τα τμήματά τους και τον τρόπο συγκρότησής τους, τον αριθμό των δικασίμων και των υποθέσεων καθεμιάς δικασίμου, την κατανομή των υποθέσεων στα τμήματα, το χρονικό διάστημα που θα υπηρετούν οι δικαστές στα τμήματα και επιπλέον ρυθμίζουν οποιοδήποτε ζήτημα ανάγεται στην εσωτερική οργάνωση των υπηρεσιών και την εύρυθμη διεξαγωγή των εργασιών τους.
6. Ένα μήνα πριν από την επικείμενη κατάρτιση, συμπλήρωση, τροποποίηση, αντικατάσταση ή κατάργηση του κανονισμού ή διατάξεών του ειδοποιούνται εγγράφως η οικεία ένωση δικαστικών λειτουργών, ο γραμματέας του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας, ο δικηγορικός σύλλογος της έδρας του δικαστηρίου και η οικεία συνδικαλιστική οργάνωση των δικαστικών υπαλλήλων για να υποβάλουν, αν επιθυμούν, έγγραφες προτάσεις για θέματα σχετιζόμενα με το αντικείμενο του κανονισμού. Τις προτάσεις αυτές καλούνται να αναπτύξουν αμέσως μετά την έναρξη της συνεδρίασης της ολομέλειας ο εκπρόσωπος της ένωσης δικαστικών λειτουργών, ο γραμματέας του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας και οι πρόεδροι του δικηγορικού συλλόγου και της συνδικαλιστικής οργάνωσης των δικαστικών υπαλλήλων οι οποίοι στη συνέχεια αποχωρούν.
7. Οι κανονισμοί και οι οποιεσδήποτε τροποποιήσεις τους υποβάλλονται στον Υπουργό της Δικαιοσύνης και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο Υπουργός της Δικαιοσύνης έχει δικαίωμα, μέσα σ' ένα μήνα από την ημέρα που ο κανονισμός έχει περιέλθει σ' αυτόν, να τον παραπέμψει για συμπλήρωση, τροποποίηση ή ακύρωση στο αντίστοιχο όργανο του αμέσως ανώτερου δικαστηρίου ή της εισαγγελίας. Οι κανονισμοί ισχύουν από την ημέρα της δημοσίευσής τους ή τη χρονολογία που αυτοί ορίζουν. Προκειμένου για κανονισμούς των διοικητικών εφετείων ο Υπουργός της Δικαιοσύνης έχει δικαίωμα να παραπέμψει για μία μόνο φορά τον κανονισμό με τις υποδείξεις του για συμπλήρωση, τροποποίηση ή ακύρωση στην ολομέλεια αυτού του δικαστηρίου.
Β. Κλήρωση των συνθέσεων
1. Σε όσα πρωτοδικεία και εφετεία υπηρετούν περισσότεροι από δεκαπέντε δικαστές και στις εισαγγελίες τους οι συνθέσεις των ποινικών δικαστηρίων καταρτίζονται με κλήρωση.
2. Η κλήρωση για την κατάρτιση των συνθέσεων των ποινικών δικαστηρίων στις δικασίμους κάθε μήνα γίνεται από το πρώτο τριμελές πλημμελειοδικείο ή τριμελές ποινικό εφετείο στην πρώτη δικάσιμο του δεύτερου δεκαήμερου του προηγούμενου μήνα και, αν δεν υπάρχει ή ματαιωθεί, την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά από αυτή. Αν η συνεδρίαση ματαιωθεί για οποιοδήποτε λόγο, γίνεται την επόμενη δικάσιμο ή εργάσιμη ημέρα αντίστοιχα.
3. Ο δικαστής ή ο πρόεδρος του συμβουλίου που διευθύνει το δικαστήριο και ο εισαγγελέας που διευθύνει την εισαγγελία καταρτίζουν πίνακα με τα ονόματα των δικαστικών λειτουργών με τις εξής χωριστά κατηγορίες:
Στο πρωτοδικείο:
α) μικτά ορκωτά δικαστήρια 1) πρόεδροι 2) δεξιά μέλη 3) αριστερά μέλη
β) τριμελή πλημμελειοδικεία 1) πρόεδροι 2) δεξιά μέλη 3) αριστερά μέλη γ) δικαστές μονομελών πλημμελειοδικείων.
Στην εισαγγελία πρωτοδικών:
Εισαγγελείς α) μικτών ορκωτών δικαστηρίων β) τριμελών πλημμελειοδικείων γ) μονομελών πλημμελειοδικείων.
Στο εφετείο:
α) μικτά ορκωτά εφετεία 1) Πρόεδροι 2) Μέλη β) πενταμελή εφετεία 1) Πρόεδροι 2) Μέλη γ) τριμελή εφετεία 1) Πρόεδροι 2) Μέλη.
Στην εισαγγελία εφετών:
Εισαγγελείς α) μικτών ορκωτών εφετείων β) πενταμελών εφετείων γ) τριμελών εφετείων.
4. Με βάση τους πίνακες, καταρτίζονται κλήροι, τοποθετούνται σε χωριστές κληρωτίδες οι κατηγορίες κάθε δικαστηρίου (προέδρων, δεξιών μελών, αριστερών μελών, εισαγγελέων) και διενεργείται η κλήρωση για την κατάρτιση των συνθέσεων των ποινικών δικαστηρίων. Αν εξαντληθούν οι κλήροι πριν συμπληρωθούν όλες οι συνθέσεις, ρίχνονται και πάλι στην (δια κληρωτίδα. Δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του ίδιου δικαστικού έτους έχουν κληρωθεί κατ "επανάληψη, έχουν δικαίωμα να ζητήσουν με προσφυγή στο τριμελές συμβούλιο ή τον προϊστάμενο της εισαγγελίας την εξαίρεσή τους από την κλήρωση του επόμενου μήνα.
Στην κληρωτίδα δεν τίθενται τα ονόματα των δικαστικών λειτουργών που έχουν συμπληρώσει την ανάλογη μηνιαία υπηρεσία.
5. Με την ίδια διαδικασία ορίζονται οι αναπληρωματικοί δικαστές και εισαγγελείς και οι συμπάρεδροι δικαστές και δεύτεροι εισαγγελείς.
6. Ο κανονισμός του δικαστηρίου και, αν δεν υπάρχει, η πράξη του δικαστή ή του προέδρου του συμβουλίου που διευθύνει το δικαστήριο ρυθμίζει τις λοιπές λεπτομέρειες της διαδικασίας της κλήρωσης.
7. Αν εμφανιστεί ανυπέρβλητη δυσχέρεια για την κατάρτιση της σύνθεσης δικαστηρίου σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, ο δικαστής ή ρ πρόεδρος του συμβουλίου ή ο εισαγγελέας που διευθύνει το δικαστήριο ή την εισαγγελία με αιτιολογημένη πράξη του ορίζει τους δικαστές ή τον εισαγγελέα αντίστοιχα.
8. Απαγορεύεται να προσδιοριστεί ή ν' αναβληθεί υπόθεση σε δικάσιμο για την οποία έχει γίνει η κλήρωση της σύνθεσης του δικαστηρίου.
Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται:
α. Ο προσδιορισμός 1) αν συμπληρώνεται ο χρόνος της παραγραφής του εγκλήματος, οπότε ο αρμόδιος εισαγγελέας εκδίδει αιτιολογημένη πράξη, που παραμένει στη δικογραφία, 2) αν 6 κατηγορούμενος κρατείται και συμπληρώνεται το ανώτατο όριο της προσωρινής του κράτησης, 3) αν πρόκειται για υποθέσεις του άρθρου 27 παρ. 2 του παρόντος νόμου, 4) αν ο νόμος ορίζει προθεσμία προσδιορισμού.
β. Η αναβολή 1) αν ο νόμος ορίζει προθεσμία αναβολής, 2) αν συντρέχει λόγος αναβολής σε σύντομη ρητή δικάσιμο, που αιτιολογείται ειδικά στην απόφαση.
9. Ο προσδιορισμός των ποινικών υποθέσεων γίνεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα με σημείωση της δικασίμου, χρονολογία και υπογραφή του στους φακέλους των δικογραφιών.
10. Η μη τήρηση των διατάξεων των παραγράφων 2 έως και 8 συνεπάγεται ακυρότητα, που καλύπτεται αν δεν προταθεί πριν αρχίσει η αποδεικτική διαδικασία της υπόθεσης.
11. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων δεν έχουν εφαρμογή στην κατάρτιση των συνθέσεων των δικαστηρίων ανηλίκων».