Στο άρθρο 26 του ν. 4360/2016 (Α’ 9) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 5 αντικαθίστανται οι λέξεις «για υπηκόους τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς» από τις λέξεις «για υπηκόους άλλου κράτους μέλους», β) προστίθεται παρ. 6 και το άρθρο 26 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 26Απάντηση σε αιτήσεις πληροφοριών(άρθρο 7 της απόφασης - πλαίσιο)
1. Όταν ζητούνται από την ημεδαπή κεντρική αρχή πληροφορίες ποινικού μητρώου για πρόσωπα με ελληνική ιθαγένεια, για τους σκοπούς ποινικής διαδικασίας, σε άλλο κράτος μέλος, η ημεδαπή κεντρική αρχή διαβιβάζει στην κεντρική αρχή του αιτούντος κράτους μέλους πληροφορίες που αφορούν:
α) καταδίκες στην Ελλάδα που είναι καταχωρισμένες στο ποινικό μητρώο,
β) καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί σε άλλα κράτη μέλη, οι οποίες διαβιβάσθηκαν στην ημεδαπή κεντρική αρχή και καταχωρίστηκαν σύμφωνα με το άρθρο 24,
γ) καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί σε τρίτες χώρες, οι οποίες διαβιβάσθηκαν στην ημεδαπή κεντρική αρχή και είναι καταχωρισμένες στο ποινικό μητρώο.
2. Όταν ζητούνται από την ημεδαπή κεντρική αρχή πληροφορίες ποινικού μητρώου για πρόσωπα με ελληνική ιθαγένεια, εκτός του πλαισίου της ποινικής διαδικασίας σε άλλο κράτος μέλος, για να χρησιμοποιηθούν για ρητά αναφερόμενο σκοπό από δικαστική ή διοικητική αρχή ή από το πρόσωπο που ζητά πληροφορίες για το δικό του ποινικό μητρώο, η ημεδαπή κεντρική αρχή τις διαβιβάζει σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο. Αν, όμως, πρόκειται για πληροφορίες για καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί σε άλλο κράτος μέλος, και το τελευταίο είχε πληροφορήσει την ημεδαπή κεντρική αρχή, κατά τη διαβίβαση των πληροφοριών, ότι αυτές δεν μπορούν να διαβιβασθούν περαιτέρω για σκοπούς εκτός των ποινικών διαδικασιών, τότε η ημεδαπή κεντρική αρχή ενημερώνει το αιτούν κράτος μέλος σχετικά με την ταυτότητα του κράτους μέλους το οποίο είχε διαβιβάσει τις πληροφορίες, προκειμένου το αιτούν κράτος να υποβάλει αίτηση απευθείας στο κράτος μέλος που εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση.
3. Ο περιορισμός που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο ισχύει και στην περίπτωση που τρίτη χώρα ζητεί από την κεντρική αρχή πληροφορίες ποινικού μητρώου για πρόσωπα με ελληνική ιθαγένεια.
4. Για την απάντηση χρησιμοποιείται το έγγραφο που παρατίθεται στο Παράρτημα Α’, συνοδευόμενο κατά περίπτωση από σχετικό αντίγραφο ποινικού μητρώου.
5. Όταν κράτος μέλος ζητεί από την ημεδαπή κεντρική αρχή πληροφορίες ποινικού μητρώου για υπηκόους άλλου κράτους μέλους, εφαρμόζονται τα οριζόμενα στο άρθρο 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης περί αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής επί ποινικών υποθέσεων που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν.δ. 4218/1961 (Α’ 171).
6. Όταν κράτος μέλος ζητεί από την ημεδαπή κεντρική αρχή πληροφορίες ποινικού μητρώου για υπηκόους τρίτης χώρας ή ανιθαγενείς βάσει του άρθρου 25 του παρόντος για τους σκοπούς ποινικής διαδικασίας, η ημεδαπή κεντρική αρχή διαβιβάζει τις πληροφορίες που αφορούν καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα και καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί σε τρίτες χώρες και εν συνεχεία διαβιβάστηκαν στην Ελλάδα και καταχωρίστηκαν στο ποινικό μητρώο.»