Άρθρο 1
Σκοποί του Μνημονίου Κατανόησης
1) Η ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των Μερών για την ανάπτυξη του Οδικού Δακτυλίου του Εύξεινου Πόντου (ΟΔΕΠ), ενός διεθνούς αυτοκινητόδρομου γύρω από τον Εύξεινο Πόντο, συμφώνως προς τις συμφωνίες που τέθηκαν σε ισχύ και τους σχετικούς κανονισμούς και πρότυπα. Μια τέτοια συνεργασία θα εστιάζει πρωτίστως στην επεξεργασία πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των γενικών αρχών και δράσεων, όπως οι οργανωτικές, οι νομοθετικές και οι οικονομικές, καθώς και στα μέσα της υλοποίησης και της παρακολούθησής τους.
2) Η ανάπτυξη του ΟΔΕΠ θα αποτελέσει ένα μείζονος σημασίας βήμα προς τη δημιουργία του Περιφερειακού Διαδρόμου του Εύξεινου Πόντου, ενός πολυτροπικού δικτύου μεταφορών, και θα πρέπει να περιλαμβάνει τη συντήρηση, την ανακατασκευή, την αποκατάσταση, την αναβάθμιση και τη νέα κατασκευή κύριας και δευτερεύουσας οδικής υποδομής.
3) Η παροχή βοήθειας στη χάραξη, κατασκευή, τεχνική συντήρηση, λειτουργία και διαχείριση του ΟΔΕΠ στο έδαφος των Μερών, στο πλαίσιο των ολοκληρωμένων Ευρωπαϊκών υποδομών μεταφορών. επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό την κατασκευή των ελλειπουσών διασυνδέσεων στο υπάρχον δίκτυο αυτοκινητοδρόμων της περιοχής του Εύξεινου Πόντου.
4) Ο καθορισμός των προαπαιτουμένων και των όρων για την αποδοτικότερη χρήση των κεφαλαίων και της τεχνογνωσίας που παρέχονται από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές.
5) Η περαιτέρω διάδοση στον τομέα της γνώσης, της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας που συσσωρεύτηκαν ως τώρα στα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.