logo-print

Άρθρο - Έγγραφο ΟΑΕΔ 51777/13.7.2017

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

13/07/2017

Κωδικοποιημένο
Η ελαττωματική καταγγελία και οι συνέπειές της

ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, σας ενημερώνουμε ότι ισχύουν το εξής:

Α) Σχετικά με την εγγραφή στο μητρώο ανέργων γυναικών οι οποίες διανύουν την περίοδο της εγκυμοσύνης ή της λοχείας εγκυμοσύνης τους σας ενημερώνουμε ότι:

Με το άρθρο 3 του Ν. 3896/10 (με τον οποίο (αρθρ. 20) καταργείται ο Ν. 3488/06), «Εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών κλπ.» ορίζεται (παρ. 1) ότι απαγορεύεται κάθε μορφής άμεση ή έμμεση διάκριση λόγω φύλου, σε συσχετισμό ιδίως με την οικογενειακή κατάσταση (...).

Στην παρ. 1, του άρθρου 20 ορίζονται τα εξής:

«1. Δεν θίγονται με τον παρόντα νόμο ειδικές διατάξεις νόμων, διαταγμάτων ή κανονισμών που ρυθμίζουν θέματα προστασίας της εγκυμοσύνης και της μητρότητας ή την προστασία της πατρότητας ή την προστασία της οικογενειακής ζωής».

Επίσης στην παρ. 2 του ιδίου άρθρου ορίζονται τα εξής:

«2. Ο εργοδότης δεν μπορεί να αρνηθεί την πρόσληψη γυναίκας λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας.

Με την εγκύκλιο Β105715/22.02.2005 της Ειδικής Υπηρεσίας ΚΠΑ ορίζεται ότι τα δελτία ανεργίας των εγγεγραμμένων ανέργων γυναικών που είναι σε κατάσταση κυοφορίας-λοχείας δεν θα διαγράφονται αλλά αντίθετα θα ανανεώνονται από τις υπηρεσίες για όλο το χρονικό διάστημα των τεσσάρων μηνών κύησης λοχείας συν έναν επιπλέον μήνα, τα οποία θα συνυπολογίζονται στο συνολικό χρόνο ανεργίας τους.

Με το υπ αριθμ Β105038/14.02/2006 έγγραφο της Δ/νσης Ασφάλισης και Ειδικής Υπηρεσίας ορίζεται ότι δεν θα αναστέλλεται η τακτική επιδότηση των επιδοτούμενων γυναικών που βρίσκονται σε κατάσταση κυοφορίας λοχείας.

Γενικότερα, η προστασία του θεσμού της οικογένειας, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας, αποτελούν υποχρέωση του Κράτους, κατά ρητή επιταγή του Συντάγματος. Για το λόγο αυτό ο Νομοθέτης έχει θεσπίσει πλήθος προστατευτικών διατάξεων για την έγκυα και μητέρα.

Συνεπώς όπως συνάγεται από τα παραπάνω και στα πλαίσια της ισονομίας και για λόγους άρσης τυχόν διακρίσεων, είναι δυνατή η εγγραφή στο μητρώο ανέργων γυναικών που βρίσκονται σε κατάσταση κυοφορίας λοχείας.

Β) Σύμφωνα με την εγκύκλιο 6102129/17.01.2012/23.01.2012 ΑΔΑ: ΒΟΧ41691Ω2-Τ3Ψ) της Υπηρεσίας μας «Επικοινωνία και εγγραφή ανέργων στον Ο.Α.Ε.Δ.» , ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α' «Εγγραφή ανέργων, Περιοδικότητα αυτοπρόσωπης εμφάνισης, Διαδικασία ανανέωσης εγγραφής ανέργων στα οικεία μητρώα και κάθε σχετικό θέμα», άρθρο 1 «Εγγραφή ανέργου στα οικεία μητρώα», όπως έχει συμπληρωθεί/τροποποιηθεί με την εγκύκλιο 102295/28.11.2014 και ισχύει: «Η εγγραφή ανέργου στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, πραγματοποιείται με την αυτοπρόσωπη παρουσία του στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του».

Επιπλέον, σας πληροφορούμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 6 «Σχετικά θέματα» της εγκυκλίου 5102129/17.012012/23.01.2012 όπως τροποποιήθηκε/συμπληρώθηκε με την 102295/28.11.2014, και ισχύει:

1. Ο ενδιαφερόμενος για την εγγραφή του στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ υποχρεούται να επιδεικνύει τα παρακάτω δικαιολογητικά:

α) Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος, ή ελλείψει αυτού, αντίγραφο κατατεθειμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος - Ε1, ή Υπεύθυνη Δήλωση θεωρημένη από τη Δ.Ο.Υ. εφόσον δεν υποχρεούται να υποβάλει φορολογική δήλωση.

β) Λογαριασμό ΔΕΚΟ ή εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας, ή αντίγραφο συμφωνητικού μίσθωσης κατοικίας, κατατεθειμένου ατην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

γ) Παραστατικό ταυτοπροσωπίας σε ισχύ (Δελτίο ταυτότητας, Διαβατήριο κ.λ.π.)

δ) Επίσημο έγγραφα από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΜΚΑ

ε) Άδεια διαμονής ή εργασίας προκειμένου περί ανέργων πολιτών υπηκόων τρίτων χωρών.

στ) Η Υπηρεσία (ΚΠΑ2) διατηρείτο δικαίωμα να ζητήσει οποιαδήποτε δικαιολογητικό κατά την κρίση της θεωρείται απαραίτητο για τον έλεγχο ανεργίας».

Όπως συνάγεται από τα ανωτέρω έως τώρα δεν προβλέπεται η δυνατότητα εγγραφής στο μητρώο ανέργων, για τους ενδιαφερόμενους που δεν προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και ως εκ τούτου οι πρόσφυγες, οι αιτούντες πολιτικό άσυλο και οι άστεγοι δεν δύνανται να εγγραφούν ως άνεργοι στο μητρώο του Οργανισμού. Όμως λόγω των νέων αναγκών που δημιουργούνται, από τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, από την αυξημένη ροή προσφύγων στη χώρα και από την αύξηση των αστέγων, διερευνάται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας η δυνατότητα και οι προϋποθέσεις εγγραφής τους.

Δίκαιο επιταγής - 6η έκδοση
Εργατικό Ποινικό Δίκαιο