logo-print

Άρθρο 13 - Νόμος 3779/2009

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

26/07/2014

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας -Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - Τόμος Ι - Β έκδοση

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση

Άρθρο 13

Οι αρμόδιες αρχές των Συμβαλλομένων Μερών θα ανταλλάσσουν σε αμοιβαία βάση δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα σύμφωνα με τη σχετική εθνική νομοθεσία, τηρώντας τους όρους που καθορίζει η παρέχουσα τα δεδομένα αρχή και τις ακόλουθες αρχές που εφαρμόζονται στην αυτόματη και μη-αυτόματη επεξεργασία δεδομένων:

1. Τα παρασχεθέντα δεδομένα δεν θα χρησιμοποιούνται για σκοπούς διαφορετικούς από εκείνους για τους οποίους παρασχέθηκαν αρχικά χωρίς τη συναίνεση της παρέχουσας τα δεδομένα αρχής.

2. Τα παρασχεθέντα δεδομένα θα καταστρέφονται / διορθώνονται εάν:

α) αποδεικνύονται αναληθή ή

β) η αρμόδια παρέχουσα τα δεδομένα αρχή ανακοινώσει ότι συνελέγησαν ή παρασχέθηκαν κατά παράβαση του νόμου ή

γ) δεν είναι πλέον απαραίτητα για την εξυπηρέτηση των σκοπών για τους οποίους παρασχέθηκαν, εκτός εάν υπάρχει ειδική άδεια χρήσης τους και για άλλους σκοπούς.

3. Κατόπιν αιτήματος της αρμόδιας παρέχουσας τα δεδομένα αρχής, η αρμόδια αρχή του λαμβάνοντος τα δεδομένα Συμβαλλόμενου Μέρους θα παρέχει ενημέρωση σχετικά με τη χρήση τους.

4. Η αρμόδια παρέχουσα τα δεδομένα αρχή θα διασφαλίζει ότι τα διαβιβαζόμενα δεδομένα είναι ορθά και επαρκή. Εάν, στη συνέχεια, διαπιστωθεί ότι έχουν διαβιβασθεί μη ορθά δεδομένα ή δεδομένα που δεν θα έπρεπε να έχουν διαβιβασθεί, ή ότι νομίμως διαβιβασθέ-ντα δεδομένα σύμφωνα με τη νομοθεσία του κράτους της αρμόδιας παρέχουσας ή λαμβάνουσας τα δεδομένα αρχής θα πρέπει να καταστραφούν σε μεταγενέστερο στάδιο, πρέπει να ειδοποιείται αμέσως η αρμόδια λαμβάνουσα ή παρέχουσα τα δεδομένα αρχή προκειμένου να τα καταστρέψει ή να επιφέρει τις αντίστοιχες διορθώσεις σύμφωνα με την υποπαράγραφο 2.

5. Η αρμόδια λαμβάνουσα τα δεδομένα αρχή θα έχει ως καθήκον να προστατεύει κατά τρόπο αποτελεσματικό τα παρασχεθέντα δεδομένα από τυχόν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, μεταβολή ή κοινοποίησή τους.

6. Σε περίπτωση μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στα παρασχεθέντα δεδομένα ή μη εξουσιοδοτημένης διάχυσης αυτών, η αρμόδια αρχή του λαμβάνοντος τα δεδομένα Συμβαλλόμενου Μέρους θα ενημερώνει αμέσως την παρέχουσα τα δεδομένα αρχή σχετικά με τις συνθήκες της μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης ή διάχυσης, καθώς και σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί προς αποφυγή ανάλογων περιστατικών στο μέλλον.

7. Και οι δύο αρχές (λαμβάνουσα και παρέχουσα τα δεδομένα) είναι υποχρεωμένες να τηρούν αρχεία αποστολής, λήψης, διόρθωσης ή καταστροφής των δεδομένων.

8. Αφού παράσχει τα δεδομένα, η αρμόδια παρέχουσα τα δεδομένα αρχή θα καθορίζει, σύμφωνα με την εθνική της νομοθεσία, την προθεσμία καταστροφής των δεδομένων.

9. Το πρόσωπο για το οποίο θα παρασχεθούν ή έχουν παρασχεθεί δεδομένα θα λαμβάνει, κατόπιν γραπτού αιτήματός του, πληροφορίες σχετικά με τα παρασχεθέντα δεδομένα και τον σκοπό για τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό προβλέπεται από την εθνική νομοθεσία των Συμβαλλομένων Μερών. Εάν το πρόσωπο που αφορούν τα δεδομένα υποβάλει αίτηση για πρόσβαση στα δεδομένα αυτά, διόρθωση ή καταστροφή τους, η λαμβάνουσα τα δεδομένα αρχή θα αποφαίνεται σχετικά λαμβάνοντας υπόψη τη δήλωση της παρέχουσας τα δεδομένα αρχής. Σε αυτήν την περίπτωση, η εν λόγω δήλωση θα γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία.

10. Η αρμόδια αρχή στην οποία υποβάλλεται από υπήκοο του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους αίτημα παροχής πληροφοριών είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει αμέσως την αρμόδια αρχή του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους προτού παράσχει τις πληροφορίες αυτές.

11. Επιπλέον, η παροχή δεδομένων σε τρίτα μέρη είναι δυνατή μόνο με τη γραπτή συναίνεση του παρέχοντος τα δεδομένα Συμβαλλόμενου Μέρους.

12. Σε περίπτωση που απειλείται η εθνική ασφάλεια ή η δημόσια τάξη, ενδέχεται να υπάρξει άρνηση παροχής δεδομένων.

13. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία προκειμένου να αποτραπεί η πρόκληση βλαβών σε τρίτα πρόσωπα λόγω της παροχής, της λήψης ή της χρήσης δεδομένων και προκειμένου να εκλείψουν οι προϋποθέσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δυσμενείς συνέπειες.

ΤΙΤΛΟΣ VI ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Η διόρθωση ανακριβούς πρώτης κτηματολογικής εγγραφής, 2η έκδ., 2024