logo-print

Πιο ήπια αντιμετώπιση των Uber και Airbnb ζητάει η Κομισιόν από τα κράτη μέλη

Η απαγόρευση των υπηρεσιών της Οικονομίας Διαμοιρασμού (sharing economy) θα πρέπει να είναι η «έσχατη λύση», σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που αναμένεται να εκδώσει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η απαγόρευση των υπηρεσιών της Οικονομίας Διαμοιρασμού (sharing economy) θα πρέπει να είναι η «έσχατη λύση», σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που αναμένεται να εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την εναρμόνιση των εθνικών ρυθμίσεων για το ζήτημα αυτό.

Η Κομισιόν προτείνει στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν πιο ήπιους περιορισμούς για υπηρεσίες όπως το Uber και το Airbnb, και να καταφεύγουν στην απαγόρευση μόνο ως έσχατο μέτρο.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο πλαίσιο για το πώς θα αντιμετωπισθούν νομικά οι υπηρεσίες της οικονομίας διαμοιρασμού, οι οποίες μέχρι στιγμής αναγκάζονται να προσαρμόζονται σε διαφορετικούς κανονισμούς σε κάθε ένα από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.

Μέχρι σήμερα το Uber έχει υποστεί μερική απαγόρευση στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο, ενώ το Airbnb έχει επικριθεί για την επίδραση που έχει στις τιμές των ακινήτων σε ορισμένες πόλεις.

Χαρακτηριστικά, οι αρχές του Βερολίνου ανακοίνωσαν φέτος ότι όσοι νοικιάζουν το διαμέρισμά τους στο Airbnb θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο έως 100.000€, αλλά η Κομισιόν θεωρεί ότι μέτρα σαν και αυτό δεν μπορούν να αιτιολογηθούν εύκολα.

Αντίθετα, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να καταφύγουν στην υιοθέτηση ηπιότερων μέτρων, όπως η θέσπιση ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων στον αριθμό ημερών που ένα άτομο μπορεί να εκμισθώσει το διαμέρισμά του.

Οι εταιρίες διαμοιρασμού αναμένεται να καλωσορίσουν τις κατευθυντήριες, καθώς θα εισάγουν μια πιο ήπια νομοθετική προσέγγιση, αν και υπάρχουν σημεία τα οποία μπορεί να επιθυμούν να τροποποιηθούν, σύμφωνα με το TheVerge.

Οι κατευθυντήριες γραμμές αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα αύριο.

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η αστική ιατρική ευθύνη στο πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 8 -

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΥΤΡΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΒΙΟΔΙΚΑΙΟ - ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ