logo-print

Πλήρης απαλλαγή οφειλέτη από τα χρέη του με βάση τη νέα διαδικασία για ταχεία διευθέτηση μικροοφειλών

Του άρθρου 5α του Νόμου 3869/2010

08/06/2016

03/12/2017

Το νέο άρθρο 5Α του ν. 3869/2010 (ρύθμιση οφειλών για υπερχεωμένα φυσικά πρόσωπα - “νόμος Κατσέλη”) εισάγει μια απλοποιημένη και ταχεία διαδικασία ειδικά για περιπτώσεις οφειλετών με μηδενικό εισόδημα, ελάχιστη περιουσία και οφειλές που δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ.

Η ρύθμιση της διάταξης αυτής στοχεύει στην ταχεία απαλλαγή από οφειλές που είναι ούτως ή άλλως αδύνατο να εξοφληθούν δεδομένης της περιουσιακής κατάστασης που δεν επιτρέπει ρευστοποίηση ή/και χρήση των μέσων αναγκαστικής εκτέλεσης ούτε όμως και ρύθμισης σε μηνιαίες καταβολές δεδομένου του μηδενικού εισοδήματος.

Μια από τις πρώτες αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν πανελλαδικά και αφορούν στην συγκεκριμένη διάταξη είναι η υπ' αρ. 2258/2016 του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση διαπιστώνει την συνδρομή των απαριθμούμενων στο άρθρο 5Α του ν. 3869/2010 προϋποθέσεων και απαλλάσει προσωρινά, για διάστημα 18 μηνών, τον οφειλέτη από το σύνολο των οφειλών του (συνολικό ύψος 11.306,22 ευρώ). Ο οφειλέτης δεν διέθετε κανένα περιουσιακό στοιχείο, είχε μηδενικό εισόδημα ως μακροχρόνια άνεργος και διαμένει και συντηρείται από την μητέρα του. Στο τέλος του διαστήματος αυτού, εφόσον δεν προκύψει μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης και των εισοδημάτων του οφειλέτη, αυτός θα απαλλαγεί οριστικά, σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 1 του ίδιου νόμου. Να σημειωθεί οτι η διαδικασία αυτή είναι ταχύτατη και ιδιαίτερα απλοποιημένη, αφού η αίτηση κατατέθηκε μόλις στις 2-12-2015 και δικάσθηκε στις 11-1-2016.

Τέλος, παρεμπιπτόντως, το δικαστήριο έκρινε επί ένστασης μιας εκ των πιστωτριών τραπεζών με την οποία ζητούταν η απόρριψη της αίτησης λόγω μη προσκόμισης βεβαίωσης συνεργάσιμου δανειολήπτη. Σύμφωνα με το σκεπτικό, ο νόμος εισάγει μαχητό τεμήτριο υπέρ της τήρησης του συγκεκριμένου μέτρου επιμέλειας του οφειλέτη, ο οποίος άλλωστε αναφέρει στην αίτησή του αναλυτικά όλα τα περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα, προσκομίζοντας μάλιστα υποχρεωτικά και σχετικά έγγραφα. Η επιμέλεια επομένως συνάγεται από την ουσιαστική τήρηση των υποχρεώσεων που αναφέρονται στον Κώδικα Δεοντολογίας και όχι από την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης από τους πιστωτές, κατά τρόπο που η πιστώτρια οφείλει να αποδείξει την μη συνδρομή της προϋόθεσης επιμέλειας.

Δείτε την απόφαση 2258/2016 του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης εδώ.

Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Μεσιτεία Ακινήτων - Δημοσιεύματα ΕπΑΚ Νο 5
send