logo-print

Η.Π.Α.: Δικαστήριο αναγνώρισε σε άτομο το δικαίωμα σε τρίτη επιλογή φύλου στα δημόσια έγγραφά του

Η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται σε ένα άτομο τη δυνατότητα επιλογής τρίτου φύλου στις Η.Π.Α.

15/06/2016

16/11/2017

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δικαστήριο στο Όρεγκον αναγνώρισε με απόφασή του την Παρασκευή το δικαίωμα σε ένα non-binary άτομο να αλλάξει νομικά το φύλο του, χωρίς να υποχρεούται να επιλέξει μεταξύ του διπόλου «άντρας-γυναίκα».

Τα non-binary άτομα είναι αυτά που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως άντρας ή γυναίκα.

Η απόφαση αυτή είναι σημαντική, καθώς είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζει σε ένα άτομο τη δυνατότητα επιλογής τρίτου φύλου στις Η.Π.Α..

Το τρανς άτομο, Jamie Shupe,  είχε προσφύγει στο δικαστήριο ζητώντας να αλλάξει το φύλο του στα έγγραφά του από «γυναίκα» σε «non-binary», υποστηρίζοντας ότι η δυαδική διάκριση του φύλου δεν εκφράζει σωστά την ταυτότητα του φύλου του.

Η νομοθεσία του Όρεγκον δεν περιορίζει τις επιλογές στο φύλο μόνο σε δύο, επιτρέποντας στα δικαστήρια να αλλάξουν τα δημόσια έγγραφά ενός τρανς ατόμου.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί διαδικασία φυλομετάβασης, μέσω της οποίας το άτομο έχει επαναπροσδιορίσει το φύλο του με επέμβαση, ορμονοθεραπεία ή άλλη θεραπεία, χωρίς να απαιτείται, όμως, βεβαίωση γιατρού.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν ήδη χώρες που προβλέπουν τρίτη επιλογή φύλου για τα δημόσια έγγραφα, μεταξύ των οποίων η Δανία, η Γερμανία, η Αυστραλία, το Μπαγκλαντές, η Νέα Ζηλανδία, το Νεπάλ κ.ά.

Πηγή: jurist.org

Εργατικό Ποινικό Δίκαιο
Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
send