logo-print

Άρθρο 24 - Νόμος 3109/2003

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

26/07/2014

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Άρθρο 24 Μεταβατικές διατάξεις

1. Δεν παραχωρείται δικαίωμα θέσης σε κυκλοφορία νέων Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων μέχρι 31.12.2005.

2. α. Οι διατάξεις του άρθρου 12 παρ. 2 του παρόντος δεν εφαρμόζονται για την ανανέωση ειδικών αδειών οδήγησης, που έχουν ήδη χορηγηθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες, κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, διατάξεις. Οι ειδικές άδειες οδήγησης Ε.Δ.Χ., που κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου έχουν λήξει ή θα λήξουν, ανανεώνονται μόνο κατόπιν προσκόμισης της βεβαίωσης παρακολούθησης του

Σεμιναρίου Αγωγής και Συμπεριφοράς της παρ. 4 του άρθρου 12.

β. Οδηγοί αυτοκινήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 11 υποχρεούνται σε αποκλειστική προθεσμία ενός έτους από τη δημοσίευση του νόμου αυτού ή από την ημερομηνία κτήσεως του δικαιώματος άδειας Ε.Δ.Χ., να το μεταβιβάσουν σε επαγγελματία αυτοκινητιστή ή οδηγό κάτοχο ειδικής άδειας Ε.Δ.Χ. ή σε ανώνυμη εταιρεία και συνεταιρισμό που συστήνεται με τις διατάξεις του νόμου αυτού.

γ. Αν τα πρόσωπα που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο β' δεν μεταβιβάσουν το Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητο, η άδεια ολόκληρη ή το ιδανικό μερίδιο αυτής ανακαλείται αυτοδικαίως και ο δικαιούχος υποχρεούται μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ημερών, από τη λήξη της προαναφερόμενης, στο εδάφιο β' προθεσμίας, να την καταθέσει μαζί με τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου στην αρμόδια νομαρχιακή υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών.

δ. Αν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, η οικεία νομαρχιακή υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, προβαίνει αυτεπάγγελτα στην αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των κρατικών πινακίδων του αυτοκινήτου του παραβάτη οδηγού, που είναι κάτοχος ολόκληρης άδειας Ε.Δ.Χ. και ο παραβάτης τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα. Στην περίπτωση που ο παραβάτης είναι κύριος ή αγοραστής με παρακράτηση κυριότητας ιδανικού μεριδίου, το αυτοκίνητο Ε.Δ.Χ. εξακολουθεί να κυκλοφορεί με την άδεια κυκλοφορίας των λοιπών συνιδιοκτητών, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 6 του Ν.Δ. 1061/1971.

3. Υποθέσεις που εκκρεμούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου είτε στο πρωτοβάθμιο είτε στο δευτερόβαθ-μιο Πειθαρχικό Συμβούλιο εκδικάζονται από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του άρθρου 20, όταν αυτό συγκροτηθεί.

4. Προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί κατ' εξουσιοδότηση του Ν. 1437/1984 και δεν αντίκεινται στις διατάξεις του παρόντος νόμου, εξακολουθούν να ισχύουν.

5. Η διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 24 του Ν. 588/1977 (ΦΕΚ 148 Α') ισχύει από τη δημοσίευση του νόμου αυτού και για αποκλειστική προθεσμία τριών (3) μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι η άδεια κυκλοφορίας του Ε.Δ.Χ. παραμένει στο όνομα του αρχικού δικαιούχου προσώπου ή έχει μεταβιβαστεί από αυτόν σε πρόσωπο α' βαθμού συγγενείας.

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως Ι - Γενικό Μέρος Γ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
send