logo-print

Άρθρο 6 - Νόμος 2903/2001

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

26/07/2014

Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Εγχειρίδιο Δικαίου Αναγκαστικής Εκτελέσεως, 3η έκδ., 2024

Άρθρο 6 Ρύθμιση της διαμονής

(1) Ο μισθωτός εργαζόμενος υπήκοος ενός συμβαλλομένου μέρους (που στο εξής καλείται μισθωτός εργαζόμενος) που καλύπτει θέση απασχόλησης για μια διάρκεια ίση ή μεγαλύτερη του ενός έτους στην υπηρεσία ενός εργοδότη του κράτους υποδοχής λαμβάνει τίτλο διαμονής διάρκειας πέντε ετών τουλάχιστον από την ημερομηνία της χορήγησής του. Ο τίτλος αυτός παρατείνεται αυτομάτως για μια διάρκεια πέντε ετών τουλάχιστον. Κατά την πρώτη ανανέωση η διάρκεια ισχύος του μπορεί να περιοριστεί, χωρίς να μπορεί να είναι κατώτερη του ενός έτους, όταν ο κάτοχός του βρίσκεται σε κατάσταση ακούσιας ανεργίας επί δώδεκα συνεχείς μήνες.

(2) Ο μισθωτός εργαζόμενος που καλύπτει θέση απασχόλησης για μια διάρκεια μεγαλύτερη των τριών μηνών και μικρότερη του ενός έτους η οποία έχει συναφθεί με εργοδότη του κράτους υποδοχής λαμβάνει τίτλο διαμονής διάρκειας ίσης με αυτή που προβλέπεται στη σύμβαση.

Ο μισθωτός εργαζόμενος που καλύπτει θέση απασχόλησης για μια διάρκεια που δεν υπερβαίνει τους τρεις μήνες δεν χρειάζεται τίτλο διαμονής.

Όπως εφαρμόζονται κατά την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας Όπως εφαρμόζονται κατά την ημερομηνία απογραφής της συμφωνίας

ΦΕΚ 78

(3) Για τη χορήγηση τίτλων διαμονής, τα συμβαλλόμενα μέρη μπορούν να ζητήσουν από τον εργαζόμενο μόνο την προσκόμιση των εγγράφων που απαριθμούνται παρακάτω:

α) το έγγραφο με την κάλυψη του οποίου εισήλθε στην επικράτεια· β) δήλωση πρόσληψης του εργοδότη ή βεβαίωση εργασίας

(4) Ο τίτλος διαμονής ισχύει για το σύνολο της επικράτειας του κράτους που τον εξέδωσε.

(5) Οι διακοπές της διαμονής που δεν υπερβαίνουν τους έξι συνεχείς μήνες καθώς και οι απουσίες που αιτιολογούνται από την εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων δεν επηρεάζουν την ισχύ του τίτλου διαμονής.

(6) Ο τίτλος διαμονής που δεν έχει λήξει δεν μπορεί να αφαιρεθεί από τον μισθωτό εργαζόμενο μόνο από το γεγονός ότι δεν καλύπτει πλέον θέση απασχόλησης, είτε ο ενδιαφερόμενος έχει υποστεί προσωρινή ανικανότητα προς εργασία λόγω ασθένειας ή δυστυχήματος, είτε βρίσκεται σε κατάσταση ακούσιας ανεργίας, δεόντως διαπιστωμένη από το αρμόδιο γραφείο απασχόλησης.

(7) Η εκπλήρωση των διατυπώσεων σχετικά με την απόκτηση κάρτας διαμονής δεν αποτελεί εμπόδιο στην άμεση εκτέλεση των συμβάσεων εργασίας που έχουν συνάψει οι αιτούντες.

Επιτομή Διοικητικού Δικονομικού Δικαίου, 3η έκδ., 2024
Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση