logo-print

Άρθρο 9 - Νόμος 2903/2001

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

26/07/2014

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Προσωπικές Εταιρείες

Άρθρο 9 Ισότητα μεταχείρισης

(1) Ένας μισθωτός εργαζόμενος υπήκοος ενός συμβαλλομένου μέρους δεν μπορεί, στην επικράτεια του άλλου συμβαλλομένου μέρους να τυγχάνει, λόγω της ιθαγένειας ίου διαφορετικής μεταχείρισης από τους μισθωτούς εργαζόμενους υπηκόους της χωράς όσον αφορά τους όρους απασχόλησης και εργασίας ιδίως όσον αφορά την

αμοιβή, την απόλυση, και την επαγγελματική επαενσωμάτωση ή την επαναπασχόληση αν είναι άνεργος.

(2) Ο μισθωτός εργαζόμενος και τα μέλη της οικογενείας του που αναφέρονται στο άρθρο 3 επωφελούνται από τα Ιδια δημοσιονομικά και κοινωνικά πλεονεκτήματα με τους μισθωτούς εργαζόμενους υπηκόους του κράτους και τα μέλη της οικογενείας τους.

(3) Επωφελείται επίσης, με τον Ιδιο τρόπο και με τους ίδιους όρους με τους μισθωτούς εργαζόμενους του κράτους από την εκπαίδευση των επαγγελματικών σχολών και από τα κέντρα επαναπροσαρμογής ή επανεκπαίδευσης.

(4) Κάθε ρήτρα συλλογικής ή ατομικής σύμβασης ή άλλες συλλογικές ρυθμίσεις που αφορούν την πρόσβαση στην απασχόληση, την απασχόληση, την αμοιβή και τους άλλους όρους εργασίας και απόλυσης, δεν ισχύει αυτοδικαίως στο μέτρο που προβλέπει ή επιτρέπει όρους που επιβάλλουν διακρίσεις έναντι των μη υπηκόων της χώρας μισθωτών εργαζομένων που είναι υπήκοοι των συμβαλλομένων μερών.

(5) Ένας μισθωτός εργαζόμενος υπήκοος ενός συμβαλλομένου μέρους, απασχολούμενος στην επικράτεια του άλλου συμβαλλομένου μέρους επωφελείται από την ισότητα μεταχείρισης όσον αφορά την εγγραφή στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και την άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, περιλαμβανομένου και του δικαιώματος ψήφου και της πρόσβασης στις διοικητικές ή διευθυντικές θέσεις μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης· μπορεί να του αρνηθούν τη συμμετοχή στη διαχείριση οργανισμών δημοσίου δικαίου και την άσκηση μιας λειτουργίας δημοσίου δικαίου. Επωφελείται, εξάλλου, από το δικαίωμα ετπλεξιμόπ]τας στα όργανα αντιπροσώπευσης των μισθωτών εργαζομένων στην επιχείρηση.

Αυτές οι διατάξεις δεν προσβάλλουν τις νομοθεσίες ή ρυθμίσεις οι οποίες, στη χώρα υποδοχής, παρέχουν εκτενέστερα δικαιώματα στους μισθωτούς εργαζομένους προελεύσεως του άλλου συμβαλλομένου μέρους.

(6) Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 26 του παρόντος παραρτήματος, ένας μισθωτός εργαζόμενος υπήκοος ενός συμβαλλομένου μέρους, που απασχολείται στην επικράτεια του άλλου συμβαλλομένου μέρους, επωφελείται από όλα τα δικαιώματα και όλα τα πλεονεκτήματα που χορηγούνται στους μισθωτούς εργαζομένους υπηκόους της χώρας όσον αφορά την κατοικία, περιλαμβανομένης και της πρόσβασης στην ιδιοκτησία της κατοικίας την οποία χρειάζεται.

Ο εν λόγω εργαζόμενος, μπορεί, όπως και οι υπήκοοι της χώρας, να εγγραφεί στην περιφέρεια όπου απασχολείται, στους καταλόγους των ατόμων που υποβάλλουν αίτηση για κατοικία στους τόπους όπου τηρούνται τέτοιοι κατάλογοι, και επωφελείται από τα πλεονεκτήματα και τις προτεραιότητες που αυτοί συνεπάγονται. Η οικογένειά του που έχει μείνει στη χώρα προέλευσης, θεωρείται, για το σκοπό αυτό, ως κάτοικος στην εν λόγω περιοχή, στο μέτρο που οι εργαζόμενοι υπήκοοι της χώρας επωφελούνται από ανάλογο ωφέλημα.

Πολιτική Δικονομία Ε έκδοση
Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

send