logo-print

Άρθρο 24 - Νόμος 2903/2001

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

26/07/2014

Ασφαλιστικά μέτρα και ακίνητα Δημοσιεύματα ΕπαΚ Νο 6
H διατάραξη της κυριότητας

ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΤΣΕΛΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

Άρθρο 24 Ρύθμιση της διαμονής (1) Ένας υπήκοος ενός συμβαλλομένου μέρους που δεν ασκεί οικονομική δραστηριότητα στη χώρα διαμονής και που δεν έχει δικαίωμα διαμονής δυνάμει άλλων διατάξεων της παρούσας συμφωνίας λαμβάνει τίτλο διαμονής διάρκειας πέντε ετών τουλάχιστον, υπό τον όρο ότι θα αποδείξει στις αρμόδιες εθνικές αρχές ότι διαθέτει για το ίδιο ή τα μέλη της οικογενείας του:

α) επαρκή οικονομικά μέσα ώστε να μη χρειαστεί να ζητήσει κοινωνική

βοήθεια κατά τη διάρκεια της διαμονής τους·

Όπως εφαρμόζεται κατά την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας

β) ασφάλιση ασθενείας που καλύπτει το σύνολο των κινδύνων4. Τα συμβαλλόμενα μέρη μπορούν, εφόσον κρίνουν αναγκαίο, να ζητήσουν την επανέναρξη ισχύος του τίτλου διαμονής στο τέλος των δύο πρώτων ετών διαμονής.

(2) Θεωρούνται ως επαρκή τα αναγκαία οικονομικά μέσα που υπερβαίνουν το ποσό κάτω από το οποίο οι υπήκοοι της χώρας, λαμβανομένης υπόψη της προσωπικής κατάστασής τους και ενδεχομένως τα μέλη της οικογένειάς τους, μπορούν να απαιτήσουν παροχές συνδρομής. Όταν δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτός ο όρος, τα οικονομικά μέσα του αιτούντος θεωρούνται ως επαρκή εφόσον είναι μεγαλύτερα από το επίπεδο της ελάχιστης σύνταξης της κοινωνικής ασφάλισης που καταβάλλει το κράτος υποδοχής.

(3) Τα άτομα που έχουν εργασθεί στην επικράτεια ενός συμβαλλόμενου μέρους για διάρκεια μικρότερη του ενός έτους έχουν δικαίωμα διαμονής, με την προϋπόθεση ότι πληρούν τους όρους που προβλέπονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου. Το επίδομα ανεργίας το οποίο δικαιούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας, τροποποιημένης ενδεχομένως βάσει των διατάξεων του παραρτήματος II, θεωρείται ως οικονομικό μέσο, με την έννοια των παραγράφων 1(α) και 2 του παρόντος άρθρου.

(4) Ένας τίτλος διαμονής, διάρκειας που περιορίζεται στη διάρκεια της κατάρτισης ή σε ένα έτος εάν η διάρκεια της κατάρτισης υπερβαίνει το ένα έτος, χορηγείται στο φοιτητή που δεν διαθέτει δικαίωμα διαμονής στην επικράτεια του άλλου συμβαλλόμενου μέρους βάσει άλλης διάταξης της παρούσας συμφωνίας και που με δήλωση ή με επιλογή του με οποιοδήποτε άλλο τουλάχιστον ισοδύναμο μέσο, διαβεβαιώνει στη σχετική εθνική αρχή ότι διαθέτει οικονομικά μέσα ώστε ο ίδιος, η σύζυγος και τα προστατευόμενα τέκνα τους, να μην ζητήσουν, κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, κοινωνική βοήθεια του κράτους υποδοχής, και με τον όρο ότι είναι εγγεγραμμένος σε εγκεκριμένο ίδρυμα για να λάβει, βασικά, επαγγελματική κατάρτιση και ότι διαθέτει ασφάλιση ασθενείας που καλύπτει το σύνολο των κινδύνων. Η παρούσα συμφωνία δεν ρυθμίζει ούτε την πρόσβαση στην επαγγελματική κατάρτιση, ούτε τη βοήθεια που χορηγείται για τη συντήρησή τους στους φοιτητές τους οποίους αφορά το παρόν άρθρο.

(5) Ο τίτλος διαμονής παρατείνεται αυτομάτως για πέντε έτη τουλάχιστον, εφόσον πληρούνται πάντοτε οι όροι υποδοχής. Για τον φοιτητή, ο τίτλος διαμονής παρατείνεται ετησίως για διάρκεια που αντιστοιχεί στην εναπομένουσα διάρκεια της κατάρτισής του.

(6) Οι διακοπές της διαμονής που δεν υπερβαίνουν τους έξι συνεχείς μήνες καθώς και οι απουσίες που δικαιολογούνται με την εκπλήρωση των στραπωπκών υποχρεώσεων δεν επηρεάζουν την ισχύ του τίτλου διαμονής.

(7) Ο τίτλος διαμονής ισχύει για το σύνολο της επικράτειας του κράτους που τον χορήγησε.

(8) Το δικαίωμα διαμονής παραμένει εφόσον οι δικαιούχοι αυτού του δικαιώματος ανταποκρίνονται στους όρους που προβλέπονται στην παράγραφο 1.

VI. Αποκτήσεις ακίνητων

Δασικό Δίκαιο & Εθνικό Κτηματολόγιο Β έκδοση

ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ Δ.

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

Πολιτειολογία
send