logo-print

Άρθρο 4 - Νόμος 2883/2001

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

26/07/2014

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία -Δ έκδοση - XII & 1889

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΡΘΡΟ 4

Νομ ισματι κ ή μονάδα

1. Η νομισματική μονάδα η οποία προβλέπεται στα άρθρο 7 του Καταστατικού και χρησιμοποιείται στη Σύμβαση και τις Συμφωνίες καθώς και touc Κανονισμούς τους Εκ τέλεσης,είναι το Ειδικό Τραβηκτικό Δικαίωμα (DTS).

ΑΡΘΡΟ S Γραμματόσημα

1. Μόνα ol Ταχυδρομικές Υπηρεσίες εκδίδουν γραμματόσημα τα οποία προορίζονται γιε 'την προπληρωμή σύμφωνα με τις πράξεις της Ενωσης. Οι σφραγίδες προπληρωμής, τα αποτυπώματα των μηχανών προπληρωμής και τα αποτυπώματα tou πιεστηρίου του τυπογραφείου ή άλλες μέθοδοι εκτύπωσης ή σφράγισης σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται παρά μόνο με εξουσιοδότηση της ταχυδρομικής Υπηρεσίας.

2. Τα αντικείμενα και τα θέματα των γραμματοσήμων,πρέπει να είναι σύμφωνα με το πνεύμα του προοιμίου του Καταστατικού της ΠΤΕ και των σποφάσεων που έλαβαν τα Οργανα της Ενωσης.

639

ΑΡΘΡΟ 6 Τέλη

1. Τα σχετικά με τις διάφορες διεθνείς ταχυδρομικές υπηρεσίες τέλη, ορίζονται στη Σύμβαση και τις Συμφωνίες. Αυτός Ο ορισμός των τελών πρέπει να γίνεται κατ'αρχήν σε σχέση με το κόστας το σχετικό με την παροχή αυτών των υπηρεσιών.

2. Τα τέλη τα οποία εφαρμόζονται συμπεριλαμβανομένων και αυτών που καθορίζονται ενδεικτικά στις πράξεις πρέπει να είναι το λιγότερο ίσα μ'αυτά που εφαρμόζονται στα αντικείμενα της εσωτερικής υπηρεσί ας που παρουσιάζουν τα ίδια χαράκτηριστικά (κατηγορία, ποσότητα, προθεσμία διαχείρισης κλπ.) .

3. Οι ταχ.Υπηρεσίες έχουν δικαίωμα να υπερβαίνουν τα όρια όλων των τελών που αναφέρονται στη Σύμβαση και τις Συμφωνίες συμπερι λαμβανομένων και αυτών που δεν ανσφέρονται ενδεικτικά ;

3.1 Αν τα τέλη τα οπο ία εφαρμόζουν για τις ίδιες υπηρεσίες στην εσωτερική τους υπηρεσία είναι πιό υψηλά από αυτά τα οποία καθορ ί ζονται.

3.2 Αν αυτό είναι αναγκαίο για την κάλυψη των εξόδων εκμετάλλευσης των υπηρεσ.ών τους ή για κάθε άλλη εύλογη αιτία.

4. Απαγορεύεται η είσπραξη από τους πελάτες οποιασδήποτε φύσης ταχυδρομικών τελών,εκτός αυτών τα οποία προβλέπονται στη Σύμβαση και τις Συμφων ί ες.

5. Εκτός των περιπτώσεων οι οποίες προβλέπονται απο τη Σύμβαση κα: τις Συμφωνίες, κάθε Ταχυδρομική Υπηρεσία κρατάει τα τέλη τα οποία ε ισέπραξε.

ΑΡΘΡΟ 7

Ταχυδρομική ατέλεια

1. Αρχή

1.1 Οι περιπτώσεις ταχυδρομικής ατέλειας προβλέπονται ρητά απο τη Σύμβαση και τις Συμφωνίες.

2. Ταχυδρομική Υπηρεσία

2.1 Τα αντικείμενα ταυ επιστολικού ταχυδρομείου τα σχετικά με την Ταχυδρομική Υπηρεσία τα οποία αποστέλλονται απο τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες ή τα γραφεία τους, απαλλάσσονται απο κάθε ταχυδρομικό τέλος .

2.2 Απαλλάσσονται απο κάθε ταχυδρομικό τέλος εκτός των πρόσθετων αεροπορικών τελών,τα αντικείμενα tou επιστολικού ταχυδρομείου τα σχετικά με την ταχυδρομική υπηρεσία τα οποία;

640

2.2.1 Ανταλλάσσαντα ι μεταξύ των Οργάνων της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ενωσης και των Οργάνων των Περιορισμένων Ενώσεων,

2.2.2 Ανταλλάσσονται μεταξύ των Οργάνων αυτών των Ενώσεων.

2.2.3 Αποστέλλονται απο τα ενλόγω Οργανα στίς Ταχυδρομικές υπηρεσ Γ.ες ή τα γράφε Cα τους .

3.Αιχμάλωτοι πολέμου και πολιτικοί κρατούμενοι

3.1 Απαλλάσσονται απο κάθε ταχυδρομικό τέλος, εκτός των πρόσθετων αεροπορικών τελών,τα αντικείμενα του επιστολικού ταχυδρόμείΟυ,τα δέματα και τα αντικείμενα των ταχυδρομικών οικονομικών υπηρεσιών τα οποία απευθύνονται σε αιχμαλώτους πολέμου ή στέλνονται απο αυτούς είτε απευθείας,είτε με τη μεσολάβηση γραφείων τα οποία αναφέρονται στόν Κανονισμό. Οι εμπόλεμοι οι οποίοι συλλαμβάνονται και περιορίζονται σε χώρα ουδέτερη, εξομοιώνονται με τούς πραγματικούς αιχμαλώτους πολέμου σε ότι αφορά την εφαρμογή χων προηγουμένων διατάξεων,

3.2 Οι διατάξεις της παραγράφου 3.1, εφαρμόζονται επίσης και στα αντικείμενα του επιστολικού ταχυδρόμε ίου,τα δέματα και τα αντικείμενα των οικονομικών ταχυδρομικών υπηρεσιών,τα οποία προέρχονται απο άλλες χώρες και απευθύνονται σε πολιτικούς κρατουμένους, όπως προβλέπει η Σύμβαση της Γενεύης της 12ης Αυγούστου 1949,η οποία αναφέρεται στην προστασία των πολιτών σε καιρό πολέμου,ή αποστέλλονται απο αυτούς, είτε απευθείας, είτε με τη μεσολάβηση των γραφείων τα οποία αναφέρονται στον Κανονισμό.

3.3 Τα γραφεία τα οποία αναφέρονται στον Κανονισμό, απολαμβάνουν επίσης ταχυδρομtκής ατέλειας για τα αντικείμενα του επιστολικού ταχυδρόμείου,τα δέματα και τα αντικείμενα των οικονομικών ταχυδρομικών υπηρεσιών τα οποία αφορούν τα πρόσωπα που αναφέρονται στίς παραγράφους 3.1 και 3.2, τα οποία αποστέλλουν, ή λαμβάνουν είτε απευθείας είτε μέσω τρίτου,

3.4 Γίνονται δεκτά στελώς δέματα βάρους έως 5 χιλιόγραμμα. Το όριο βάρους επεκτείνεται στα 10 χιλιόγραμμα για τα αντικείμενα το περιεχόμενα των οποίων είναι αδιαίρετο και για εκείνα παυ σπευθ ύνοντα ι σε στρατόπεδο ή στούς εκπροσώπους των αιχμαλώτων (hommes de cor.f lance) , γ ια να διανεμηθούν στούς αιχμαλώτους.

4 . Α να γ λ υφε ς εκ τ υττώα εις πρός χρήση των τυφλών ,

4.1 Απαλλάσσονται όλων των ταχυδρομικών τελών,εκτός των πρόσθετων αεροπορικών τελών,οι ανάγλυφες εκτυπώσεις πρός χρήση των τυφλών.

641

ΔΕΎΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΧΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ: ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Βασικές υπηρεσίες

ΑΡΘΡΟ 8

Αντικείμενα του επιστολικού ταχυδρομείου

1. Τα αντικείμενα του επιστολικού ταχυδρομείου ταξινομούνται σύμφωνα με ένα από τα δύο ακόλουθα συστήματα. Κάθε ταχ. Υπηρεσία είναι ελεύθερη να επιλέξει το σύστημα το οποίο θα εφαρμόζει στο ταχυδρομείο το οποίο εξέρχεται από τη χώρα της.

2. Το πρώτο σύστημα στηρίζεται στην ταχύτητα διαχείρισης των αντικειμένων. Αυτά κατανέμονται σε :

2.1 Αντικείμενα προτεραιότητας : αντικείμενα που μεταφέρονται με τη πλέον σύντομη οδό (αεροπορική ή επιφανείας) με προτεραιάτησ. Ορια βάρους : 2 χιλιόγραμμα κατά γενικό κανόνα, 5 χιλιόγραμμα για τα αντικείμενα που περιέχουν βιβλία και διαφημιστικά φυλλάδια (προαιρετική υπηρεσία), 7 χιλιόγραμμα για τις ανάγλυφες εκτυπώσεις προς χρήση των τυφλών.

2.2 Αντικείμενα χωρίς προτεραιότητα : αντικείμενα για τα οποία ο αποστολέας επέλεξε φθηνότερο τιμολόγιο το οποίο συνεπάγεται μεγαλύτερη διάρκεια διανομής. Ορια βάρους : όμοια με αυτά της παραγράφου 2.1.

3. Το δεύτερο σύστημα στηρίζεται στο περιεχόμενο των αντικειμένων. Αυτά κατανέμονται σε :

3.1 Επιστολές και ταχ. δελτάρια τα οποία ονομάζονται περιληπτικά "LC" Οριο βάρους : 2 χιλιόγραμμα.

3.2 Εντυπα, ανάγλυφες εκτυπώσεις προς χρήση των τυφλών και μικροδέμστα τα οποία ονομάζονται περιληπτικά "AO". Ορια βάρους : 2 χιλιόγραμμα για τα μικροδέματα, 5 χιλιόγραμμα για τα έντυπα, 7 χιλιόγραμμα για τις ανάγλυφες εκτυπώσεις προς χρήση των τυφλών.

4. Στο σύστημα ταξινόμησης το οποίο στηρίζεται στο περιεχόμενο :

4.1 Τα αντικείμενα του επιστολικού ταχυδρομείου που μεταφέρονται δια της αεροπορικής οδού με προτεραιότητα ονομάζονται "αεροπορικά αντι κ ε ίμενα".

4.2 Τα αντικείμενα επιφανείας που μεταφέρονται δια της αεροπορικής οδού με μειωμένη προτεραιότητα ονομάζονται "αντικείμενα S.A.L"

642

5. Κάθε ταχ.Υπηρεσία έχει τη δυνατότητα να δέχεται τα αντικείμενα προτεραιότητας και τα αεροπορικά αντικείμενα που αποτελούντα ι από φύλλα χαρτιού κατάλληλα διπλωμένο και κολλημένο σε όλες τις πλευρές. Τέτοια αντικείμενα ονομάζονται "αεραγράμματα".

S. Το ταχυδρομείο που αποτελείται από αντικείμενα του επιστολικού ταχυδρομείου που καταθέτονται ομαδικά από τον ίδιο αποστολέα και το οποίο παραλαμβάνεται με την ίδια αποστολή. ή με ξεχωριστές αποστολές, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στον κανονισμό ονομάζεται "ομαδικό ταχυδρομείο".

7. Οι ειδικοί σάκκοι οι οποίοι περιέχουν εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και άλλα έντυπα τα οποία απευθύνονται σταν ίδιο παραλήπτη και έχουν τθν ίδιο προορισμό, ονομάζονται και στα δύο συστήματα "σάκκοι Γί". Οριο βάρους : 30 χιλιόγραμμα.

3.- Τα όρια διαστάσεων και οι όροι αποδοχής καθώς και Οι ιδιαιτερότητες Οι σχετικές με τα όρια βάρους απορρέουν απα τον Κανονισμό.

Α?9?0 9

Τέλη προπληρωμής

1. Κ Υπηρεσία καταγωγής καθορίζει τα τέλη προπληρωμής για τη μεταφορά των αντικειμένων του επιστολικού ταχυδρομείου στο σύνολα της επικράτειας της Ενωσης. Τα τέλη προπληρωμής περιλαμβάνουν την επίδοση των αντικειμένων στην κατοικία των παραληπτών, εφόσον υπάρχει οργανωμένη υπηρεσία διανομής στις χώρες προορισμού για τα ενλογω αντικείμενα,. Οι όροι εφαρμογής προκύπτουν απο τον Κανα ν ισμώ.

ΦΕΚ 18

643

2. Τα ενδεικτικά τέλη προπληρωμής αναφέρονται σταν παρακάτω πί νακα:

Αντικείμενα Κλίμακες βαρών Ενδεικτικά

τέλη

1 2 3

' DTS

2.1 Τέλη στο σύστημα που στηρίζεται στην ταχύτητα

Αντικείμενα μέχρι 20 γρ. 0,37

προτεραιότητας πάνω απο 20γρ.έως ΙΟΟγρ. 0,33

πάνω απο ΙΟΟγρ.έως 250γρ, 1,75

πάνω απο 250γρ.έως 500γρ. 3,33

πάνω απο 500γρ.έως ΙΟΟΟγρ. 5,33

πάνω απο ΙΟΟΟγρ.έως 2000γρ. 9,55

με συμπληρωματική κλίμακα 1000 γρμ 4,78

(πρσαιρετι κ ή}

Αντικείμενα μέχρι 20 γρ. 0,13

μη πάνω απο 20γρ.έως ΙΟΟγρ. G , 40

προτεραιότητας πάνω απο ΙΟΟγρ.έως 250γρ. 0,74

πάνω απα 250γρ.έως 500γρ. 1,32

πάνω απο 500γρ.έως ΙΟΟΟγρ. 2,21

πάνω απο ΙΟΟΟγρ.έως 2000γρ. 3,09

με συμπληρωματική κλίμακα 1000 γρ. 1,54

(προαιρε τ ι κ ή )

2.2 Τέλη στο σύστημα που στηρίζεται στο περιεχόμενο

Επιστολές μέχρι 20 γρ. 0,37

πάνω απο 20 γρ,έως ΙΟΟγρ. 0,83

πάνω απα ΙΟΟγρ,έως 250γρ. 1,76

πάνω απο 250γρ.έως 5G0 γρ. 3,38

πάνω απο 500 γρ.έως ΙΟΟΟγρ. 5,83

πάνω από ΙΟΟΟγρ. έως 2000 γρ. 9,55

Ταχυδρομικά

Δελτάρια 0,26

Εντυπα μέχρι 20 γραμ. 0,18

πάνω από 20 γραμ. έως 100 γρμ, 0,40

πάνω από ΙΟΟγρ. έως 250 γρμ. 0,74

πάνω από 250γρμ. έως 500 γρμ. 1,32

πάνω από 500 γρμ,έως 1000 γρμ. 2,21

πάνω από ΙΟΟΟγρμ.έως 2000 γρμ, 3,09

με συμπληρωματική κλίμακα 1000 γρμ. 1,54

Μικροδέματα πάνω από 20 γραμ. μέχρι 100 γραμ. 0,40

πάνω από 100 γρμ.έως 250 γραμ, 0,74

πάνω από 250 γραμ.έως 500 γοαμ. 1,3 2

πάνω από 500 γραμ.έως 1000 γραμ. 2,21

πάνω αό 1000 γρσμ. έως 2000 γρσμ. 3,09

644

3. Το Συμβούλιο ταχυδρομικής εκμετάλλευσης έχει τη δυνατότητα να αναθεωρεί και να τροποποιεί με την επιφύλαξη της έγκρισης από το Διοικητικό Συμβούλια, τα ενδεικτικά τέλη τα οποία αναφέρονται στο ψηφίο 2, στο μεταξύ δύο συνεδρίων διάστημα. Τα αναθεωρημένα τέλη, θα έχουν ως βάση τη μέση τιμή των καθορισμένων απο τα μέλη της Ενώσεως τελών για τα διεθνή αντικείμενα τα οποία κατατίθενται στη χώρα τους.

4. Κ Υπηρεσία καταγωγής έχει τη δυνατότητα να κάνει έκπτωση στα αντικείμενα του επιστολικού ταχυδρομείου που περιέχουν :

4.1 εφημερίδες και περιοδικά ποϋ δημοσιεύονται στη χώρα της, έκπτωση που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 50% του εφαρμοσμένου τιμολογίου στη χρησιμοποιουμένη κατηγορία αντικειμένων,

4.2 βιβλία και διαφημιστικά φυλλάδια, παρτιτούρες και γεωγραφικούς χάρτες που δεν περιέχουν καμμία διαφήμιση ή διαφημιστική κάλυψη εκτός από αυτήν που φαίνεται στο περίβλημα ή στις λευκές σελίδες που υπάρχουν στην αρχή ή το τέλος αυτών των αντικειμένων ή ίδια έκπτωση η, οποία προβλέπεται στην παρ. 4.1.

5. Το τέλος το οποίο εφαρμόζεται στούς σάκκους Μ, υπολογίζεται κατά τη κλίμακα tou 1 χιλιογράμμαυ μέχρι να καλυφθεί το συνολικό βάρος κάθε σάκκου, Η Υπηρεσία καταγωγής, έχει τη δυνατότητα παραχώρησης έκπτωσης για τέτοιους σάκκσυς μέχρι 20% του τέλους που εφαρμόζεται στη χρησιμοποιούμενη κατηγορία αντικειμένων. Η έκπτωση αυτή μπορεί να είναι ανεξάρτητη απο τις εκπτώσεις που αναφέρονται στην πσράγρσφο 4 .

6. Η Υπηρεσία καταγωγής έχει την ευχέρεια εφαρμογής διαφορετικών τελών στα μη τυποποιημένα αντικείμενα απα αυτά που εφαρμόζονται στα τυποποιημένα αντικείμενα. Τα τυποποιημένα αντικείμενα καθορίζονται στον Κανονισμό.

7. Στο σύστημα που στηρίζεται στο περιεχόμενα η συνένωση σε ένα μόνο αντικείμενο αντικειμένων τα οποία υπόκεινται οε διαφορετικά τέλη επιτρέπεται, με την προϋπόθεση ότι το συνολικό βάρος δεν θα υπερβαίνει το ανώτατο βάρος της κατηγορίας της οποίας το όριο βάρους είναι το πλέον υψηλό. Το τέλος που εφαρμόζεται σε ένα τέτοιο αντικείμενο, ορίζεται κατά προαίρεση απο την Υπηρεσία καταγωγής και ανήκει στην κατηγορία της οποίας το τιμολόγιο είναι το υψηλότερο ή το σύνολο των διαφορετικών τελών που εφαρμόζονται σε κάθε στοιχείο tou αντικειμένου. Τα αντικείμενα αυτά φέρο>υν την ένδειξη "Μικτά αντικείμενα".

ΑΡΘΡΟ 10

Τιμολόγηση σύμφωνα με τον τρόπο διαβίβασης ή την ταχύτητα

1. Τα τέλη τα οποία εφαρμόζονται στα αντικείμενα προτεραιότητας τα οποία μεταφέρονται πάντοτε με την πιά ταχεία οδό (αεροπορική ή επιφανείας) περιλαμβάνουν το πιθανό πρόσθετο κόστος της ταχείας διαβ ίβασης.

645

2. Οι Ταχ. Υπηρεσίες ο ι οποίες εφαρμόζουν το σύστημα το οποία στηρίζεται στο περιεχόμενο έχουν δικαίωμα να :

2.1 Εισπράττουν προσθετά τέλη για τα αεροπορικά αντικείμενα. Τα προσθετά τέλη είναι συνάρτηση των τελών αεροπορικής μεταφοράς καί είναι ενιαία για το σύνολο τουλάχιστον της επικράτειας κάθε χώρας προορισμού Οποιος και άν είναι ο τρώπος διαβίβασης που χρησιμοποιείται. Για τον υπολογισμό tou πρόσθετου τέλους που Εφαρμόζεται σε αεροπορικό αντικείμενο οι υπηρεσίες έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν υπόψη το - βάρος των εντύπων προς χρήση tou κοίνού τα οποία ενδεχομένως επισυνάπτονται.

2.2 Να εισπράττουν για τα αντικείμενα SAL πρόσθετα τέλη κατώτερα από εκείνα τα οποία εισπράττουν για τα αεροπορικά αντικείμενα.

2.3 Να καθορίζουν συνδυασμένα τέλη για την προπληρωμή των αεροπορικών αντικειμένων και των αντικειμένων SAL λαμβάνοντας υπόψη το κόστος της παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και των τελών που πρέπει να πληρωθούν για την αεροπορική μεταφορά.

3. Οι εκπτώσεις των τελών σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 4 και 9.5 εφαρμόζονται ομοίως στα αντικείμενα παιι μεταφέρονται αεροπορικώς, καμμιά έκπτωση όμως δεν συμφωνείται για το μέρος του τέλους που προορίζεται να καλύψει τα τέλη αυτής της μεταφοράς.

ΑΡΘΡΟ 11

Προ τιμητεα τιμολύγια

1. Πάνω από το κατώτερο όριο των τελών που καθορίζεται στο άρθρο 5 παρ. 2, Οι Ταχυδρομικές Υπηρεοίες, βάση της εσωτερικής τους νομοθεσίας, έχουν τη δυνατότητα παροχής μειωμένων τιμολογίων γιά τα αντικείμενα του επιστολικού ταχυδρομείου τα οποία κατατίθενται στη χώρα τους. Εχουν κυρίως τη δυνατότητα παροχής προτιμητέων τιμολογίων στούς πελάτες οι οποίοι παρουσιάζουν σημαντική ταχυδρομική κίνηση.

ΑΡΘΡΟ 12 Ειδικά τέλη

1, Κανένα τέλος επίδοσης δεν μπορεί να εισπράττεται από τον παραλήπτη για τα μικροδέματα με βάρος μικρότερο από 500 γραμμάρια.

2. Οταν τα μικροδέματα με βάρος μεγαλύτερο των 500 γραμμαρίων επιβαρύνονται με τέλος επίδοσης στο εσωτερικό, το ίδιο τέλος μπορεί να εισπράττεται για τα μικροδέματα που προέρχονται από το εξωτερικό.

646

3. Ou Ταχ. Υπηρεσίες έχουν δικαίωμα να εισπράττουν στις περιπτώσεις που αναφέρονται κατωτέρω τα ίδια τέλη με αυτά που εισπράττονται στο εσωτερικό.

3.1 Τέλος κατάθεσης αντικειμένων την τελευταία στιγμή,το οποίο εισπράττεται απο τον αποστολέα.

3.2. Τέλος κατάθεσης εκτός ωραρίου λειτουργίας των θυρίδων,το οποίο εισπράττεται απο τον αποστολέα.

3.3 Τέλος κατ'οίκον περισυλλογής το οποίο εισπράττεται απο τον αποστολέα.

3.4 Τέλος παραλαβής αντικειμένων εκτός ωραρίου θυρίδων,το οποίο εισπράττεται απο τον παραλήπτη.

3.5 ' Τέλος πόστ ρεστάντ το οποίο εισπράττεται απο τον παραλήπτη.

3.6 Τέλος αποθήκευσης για κάθε αντικείμενο του επιστολικού ταχυδρόμείou,το οποίο υπερβαίνει τα 500 γραμμάρια και δεν τα παρέλαβε ο παραλήπτης μέσα στήν προθεσμία στη διάρκεια της οποίας αυτό βρισκόταν στη διάθεσή ταυ χωρίς επιβάρυνση. Το τέλος αυτό δεν εφαρμόζεται στίς ανάγλυφες εκτυπώσεις πρός χρήση των τυφλών.

ΑΡ9ΡΟ 13 Προπληρωμή

1. Κατά γενικό κανόνα,τα αντικείμενα του επιστολικού ταχυδρομείου πρέπει να έχουν πλήρως προπληρωθεί απο τον αποστολέα. Οι τρόποι προπληρωμής ορίζονται στον Κανονισμό.

2. Κ Υπηρεσία καταγωγής έχει την ευχέρεια να επιστρέφει στούς αποστολείς τα αντικείμενα του επιστολικού ταχυδρομείου τα οποία δεν έχουν προπληρωθεί ή έχουν προπληρωθεί ανεπαρκώς,προκειμέναυ οι τελευταίοι να συμπληρώσουν τα τέλη προπληρωμής.

3. Η Υπηρεσία καταγωγής,μπορεί επίσης να επιβαρυνθεί με την προπληρωμή των τελών στα αντικείμενα του επιστολικού ταχυδρομείου τα οποία δεν έχουν προπληρωθεί ή να συμπληρώσει τα τέλη προπληρωμής των ανεπαρκώς προπληρωμένων αντικειμένων και να εισπράξει το έλλειπαν ποσό απο τον αποστολέα. Στήν περίπτωση αυτή δικαιούται να εισπράξει επίσης τέλος διαχείρισης 0,33 DTS το ανώτερο. Η ελλείπουσα προπληρωμή πραγματοποιείται με ένα απο τούς τρόπους που ορίζονται στον Κανονισμό.

4. Στίς περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν εφαρμόζονται οι εναλλακτικές λύσεις οι οποίες παρατίθενται στίς παραγράφους 2 και 3, τα αντικείμενα τα οποία δεν έχουν προπληρωθεί ή έχουν προπληρωθεί ανεπαρκώς, επιβαρύνουν τον παραλήπτη ή τόν αποστολέα όταν πρόκειται για επιστρεφόμενα αντικείμενα, με ειδικό τέλος ο υπολογισμός του οποίου ορίζεται στον Κανονισμό.

647

ΑΡΘΡΟ 14

Προπληρωμή αντικειμένων του επιστολικού ταχυδρομείου πάνω σε πλοία

1. Αντικείμενα τα~απαία κατατίθενται πάνω σε πλοία στη διάρκεια στάθμευσης στα δύο ακραία σημεία της διαδρομής ή σε κάποιο απο τα ενδιάμεσα σημεία προσεγγίσεων,πρέπεl να έχουν προπληρωθεί με γραμματόσημα και σύμφωνα με το τιμολόγιο της χώρας στα ύδατα της Οποίας βρίσκεται το πλοίο.

2. Αν η κατάθεση έγινε στα ανοιχτό πέλαγος,τα αντι κ είμενα^μπορούν να προπληρωθούν με γραμματόσημα-εκτός εάν υπάρχει ειδική συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων υπηρεσιών- και σύμφωνα με το τιμολόγιο της χώρας στην οποία ανήκει ή απο την οποία εξαρτάται το συγκεκριμένο πλοία. Τα αντικείμενα τα οποία προπληρώνονται με αυτό τον τρόπο, πρέπει vc επιδίδονται στα ταχυδρομικά γραφεία του σημείου προσέγγισης όσο το δυνατόν.συντομότερα μετά την άφιξη του πλο ίου.

ΑΡΘΡΟ 15

Διεθνή απαντητικά ένσημα

1. Οι Ταχυδρομικές Υπηρεσίες έχουν την ευχέρεια να πωλούν διεθνή απαντητικά ένσημα τα οποία έχουν εκδοθεί απο το Διεθνές Γραφείο και να περιορίζουν την πώλησή τους σύμφωνα με την εσωτερική τους νομοθ εσία.

2. Κ αξία του απαντητκού ενσήμου είναι 0,74 DTS. Η τιμή πώλησης η οποία καθορίζεται απο τις ενδιαφερόμενες Υπηρεσίες δεν μπορεί να είναι κατώτερη απα την αξία αυτή.

3. Τα απαντητικά ένσημα είναι ανταλλάξιμα σε κάθε χώρα μέλος με ένα ή περισσότερα γραμματόσημα που αντιπροσωπεύουν το κστώτερο όριο προπληρωμής ενός συνήθους αντικειμένου προτεραιότητας ή μιάς συνήθους επιστολής txou αποστέλλεται αεροπορικώς στο εξωτερικό. Αν όμως η εσωτερική νομοθεσία της χώρας ανταλλαγής το απαγορεύει, τα απαντητικά ένσημα μπορούν ν1 ανταλλαχθούν με άλλες ταχυδρομικές αξίες ή με άλλα σήματα ή σφραγίδες ταχυδρομικής προπληρωμής.

4. Η Ταχυδρομική Υπηρεσία μιάς χώρας μέλους, έχει εκτός των άλλων την ευχέρεια να απαιτεί την ταυτόχρονη κατάθεση των απαντητικών ενσήμων και των αντικειμένων που πρέπει να προπληρωθούν σε σνταλλαγή των απαντητικών αυτών ενσήμων.

648

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΕΙΔΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΑΡΘΡΟ 16

Συστημένα αντικείμενα

1. Τα αντικείμενα του επιστολικού ταχυδρομείου μπορούν να αποστέλλονται συστημένα.

2. Το τέλος των συστημένων αντικειμένων πρέπει να προκαταβάλλεται. Αποτελείται απο το τέλος προπληρωμής του αντικειμένου, ανάλογα με το σύστημα ταξινόμησης και την κατηγορία του και απο πάγιο τέλος σύστασης,1,31 DTS το ανώτερο. Για κάθε σάκκο Μ,οι Ταχυδρομικές Υπηρεσίες εισπράττουν αντί tou ενιαίου τέλους,ενα συνολικό τέλος το οποίο δεν υπερβαίνει το πενταπλάσιο του ενιαίου τέλους.

3. Στην περίπτωση κατά την οποία είναι απαραίτητα έκτακτα μέτρα αφαλείας, οι Υπηρεσίες μπορούν να εισπράττουν απο τους αποστολείς ή τούς παραλήπτες εκτός απο το τέλος, το οποίο αναφέρεται στήν παράγραφο 2, τα ειδικά τέλη τα οποία προβλέπονται απο την εσωτερική τους νομοθεσία.

4. Οι Ταχυδρομικές Υπηρεσίες οι οποίες είναι διατεθειμένες να αναλαμβάνουν κινδύνους οι οποίοι μπορούν να προκύψουν απα περιπτώσεις ανωτέρας βίας,έχουν δικαίωμα να εισπράττουν ειδικό τέλος 0,13 DTS το ανώτερο για κάθε συστημένο αντικείμενο.

ΑΡΘΡΟ 17

Αντικείμενα με βεβαιωμένη επίδοση

1. Τα αντικείμενά του επιστολικού ταχυδρόμείου,μπορούν να αποστέλλονται απο την Υπηρεσία αντικειμένων βεβαιωμένης επίδοσης, στίς σχέσεις μεταξύ των Υπηρεσιών οι οποίες αναλαμβάνουν την υπηρεσία αυτή.

2. Το τέλος των αντικειμένων με βεβαιωμένη επίδοση,πρέπει να προκαταβάλλεται. Αποτελείται απο το τέλος προπληρωμής του αντικειμένου,σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης του και την κατηγορία του και το τέλος βεβαιωμένης· επίδοσης το οποίο καθορίζεται απο την Υπηρεσία καταγωγής. Το τέλος αυτό πρέπει να είναι κατώτερο απο το τέλος σύστασης.

ΑΡΘΡΟ 18

Αντικείμενα με δηλωμένη αξία

1. Τα αντικείμενα προτεραιότητας και μη προτεραιότητας και οι επιστολές οι οποίες περιέχουν αξίες σε χαρτί,έγγραφα ή αντικείμενα αξίας αποκαλούνται "αντικείμενα με δηλωμένη αξία", και μπορούν να ανταλλάσσονται με ασφάλιση του περιεχομένου για την αξία που δηλώνεται απο τον αποστολέα.

649

Η ανταλλαγή αυτή περιορίζεται στίς σχέσεις μεταξύ των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών οι οποίες έχουν συμφωνήσει να αποδέχονται τα αντικείμενα αυτά, είτε στις αμοιβαίες σχέσεις τους, είτε πρός μία μόνο κατεύθυνση.

2. Το ποσό της δηλωμένης αξίας είναι κατ'αρχήν απεριόριστο. Κάθε Υπηρεσία έχει τη δυνατότητα να περιορίσει τη δηλωμένη αξία σε ότι την αφορά σε ποσό το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο απο 4000 DTS. Οστόσα,το ώριο της δηλωμένης αξίας το οποίο υιοθετείται στην εσωτερική υπηρεσία,εφαρμόζεται εάν είναι κατώτερο απο αυτό το ποσό .

3. Το τέλος των αντικειμένων δηλωμένης αξίας πρέπει να προκαταβάλλεται. Αποτελείται απο το συνήθες τέλος προπληρωμής,απο το πάγιο τέλος σύστασης όπως αυτό προβλέπεται απο το άρθρο 16.2 και απο τα τέλος ασφάλισης.

4. Αντί για το πάγιο τέλος σύστασης. Οι Ταχυδρομικές υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα vc εισπράττουν το αντίστοιχο τέλος της εσωτερικής τους υπηρεσίας ή κατ'εξαίρεοη τέλος 3,27 DTS τα ανώτερο.

5. Το τέλος ασφάλισης ανέρχεται σε 0,33 DTS τα ανώτερο ανά 65,34 DTS ή κλάσμα των δηλωμένων 65,34 ϋΤ3,ή 0,5% της κλίμακας δηλωμένης αξίας. Τα τέλος αυτά εφαρμόζεται όποια και αν είναι η χώρα προορ ισμού, ακόμη και σε χώρες οι οποίες αναλαμβάνουν κινδύνους itou μπορούν να προκύψουν απο περιπτώσεις ανωτέρας βίας.

6. Στίς περιπώσεις για τις οποίες είναι απαραίτητα έκτακτα μέτρα σοφαλείας, ol Ταχυδρομικές Υπηρεσίες μπορούν να εισπράττουν απα τους αποστολείς ή τούς παραλήπτες, εκτός των τελών τα οποία αναφέρονται στα ψηφία 3,4 και 5, τα ειδικά τέλη τα προβλεπόμενα απο την εσωτερική τΟυς νομοθεσία.

ΑΡΘΡΟ 19

Αντικείμενα κατεπείγουσας επίδοσης (expres)

1. Μετά απο αίτηση των αποστολέων, τα αντικείμενα του επιστολικού ταχυδρομείου με προορισμό χώρες των οποίων οι Ταχυδρομικές Υπηρεσίες αναλαμβάνουν την υπηρεσία αυτή, διανέμονται με ειδικό διανομέα αμέσως μετά την άφιξή τους στο γραφεία διανομής. Κάθε Υπηρεσία έχει το δικαίωμα να περιορίζει την υπηρεσία αυτή στα αντικείμενα προτεραιότητας στα αεροπορικά αντικείμενα, ή εάν πρόκειται για τη μόνη χρησιμοποιούμενη μεταξύ δύο Υπηρεσιών οδό, στα αντικείμενα LC επιφανείας. Η διαχείριση των αντικειμένων κατεπείγουσας επίδοσης μπορεί να γίνεται με διαφορετικά τρόπο έτσι ώστε το επίπεδο γενικής ποιότητας της υπηρεσίας που παρέχεται στον παραλήπτη να είναι τουλάχιστον τόσο υψηλό όσο αυτό το οποίο επιτυγχάνεται με ειδικό διανομέα.

650

2. Αν τα αντικείμενα φθάνουν στο γραφείο διανομής μετά την τελευταία συνήθη καθημερινή διανομή, διανέμονται με ειδικό διανομέα την ίδα ημέρα και με τις ίδιες προϋποθέσεις με αυτές που εφαρμόζονται στην εσωτερική υπηρεσία των Ταχ. Υπηρεσιών των χωρών που παρέχουν αυτή την υπηρεσία.

3. Οι Ταχ. Υπηρεσίες οι οποίες έχουν πολλές διατυπώσεις διαβίβασης της αλληλογραφίας του επιστολικού ταχυδρομείου πρέπει να περνούν τα αντικείμενα κατεπείγουσας επίδοσης από την πλέονχ ταχεία διαδικασία εσωτερικής διαβίβασης κατά την άφιξή τους στο ανταλλακτήριο γραφεία του εισερχόμενου ταχυδρομείου και να διαχειρίζονται κατόπιν αυτά τα αντικείμενα το συντομότερο δυνατό.

4. Τα αντικείμενα κατεπείγουσας επίδοσης (exprss), επιβαρύνονται εκτός απο το τέλος προπληρωμής με τέλος το οποίο ανέρχεται το λιγώτερο στο ποσό προπληρωμής ενός συνήθους αντικειμένου προτεραιότητας / μη προτεραιότητας κατά περίπτωση ή μιας συνήθους επιστολής απλού τέλους και το ανώτερο σε 1,63 DTS. Για κάθε σάκκο Μ, οι Ταχυδρομικές Υπηρεσίες εισπράττουν αντί του ενιαίου τέλους, συνολικό τέλος το οποίο δεν υπερβαίνει το πενταπλάσιο του ενιαίου τέλους. Το τέλας αυτά πρέπει να προκαταβάλλεται πλήρως.

5. Οταν η κατεπείγουσα επίδοση συνεπάγεται ειδικές υποχρεώσεις, μπορεί να εισπράττεται συμπληρωματικό τέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις τις σχετικές με τα αντικείμενα ιδίου είδους ταυ εσωτερικού δικτύου.

6. Εφόσον παραλήπτες

οι Κανονισμοί της Υπηρεσίας προορισμού,ο ι ζητήσουν απο το γραφεία διανομής την κατεπείγουσα επίδοση των αντικειμένων τα οποία προορίζονται γι'αυτούς, αμέσως μόλις αυτά αφιχθούν. Στην περίπτωση αυτή, η

το επιτρέπουν μπορούν να

Υπηρεσία διανομής,

προορισμο υ το τέλος το

επιτρέπεται να εισπράξει τη στιγμή της οποίο εφαρμόζει στην εσωτερική της υπηρεσία.

ΑΡ9ΡΟ 20

Απόδειξη παραλαβής

1. Ο αποστολέας ενός συστημένου αντικειμένου, ενός αντικειμένου με

βεβαιωμένη επίδοση ή ενός αντικειμένου με ζητήσει απόδειξη παραλαβής τη στιγμή της ένα τέλος που ανέρχεται σε 0,98 DTS το παραλαβής επιστρέφεται στόν αποστολέα μέσω (αεροπορική ή επιφανείας).

δηλωμένη αξία,μπορεί να κατάθεσης, πληρώνοντας ανώτερο. Η απόδειξη της συντομότερης οδαύ

2. Οταν ο αποστολέας αναζητά απόδειξη παραλαβής η οποία δεν ταυ περιήλθε μέσα στις κανονικές προθεσμίες, δεν εισπράττεται ούτε δεύτερο τέλος.

ΦΕΚ 18

651

ΑΡΘΡΟ 21

Επίδοση προσωπικά στον παραλήπτη

1. Μετά από αίτηση του αποστολέα και στίς σχέσεις μεταξύ δύο Ταχυδρομικών Υπηρεσιών αι οποίες έχουν συγκατατεθεί σχετικά tc συστημένα αντικείμενα, τα αντικείμενα με βεβαιωμένη επίδοση 'και τα αντικείμενα με δηλωμένη αξία, επιδίδονται προσωπικά στον παραλήπτη. Οι Ταχυδρομικές υπηρεσίες μπορούν να συμφωνήσουν να μην αποδέχονται την εναλλακτική αυτή λύση παρά μόνο για τα αντικείμενα του είδους τα οποία συνοδεύει απόδειξη παραλαβής. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο αποστολέας καταβάλλει τέλος προσωπικής επίδοσης στόν παραλήπτη το οποίο ανέρχεται σε 0,16 DTS το ανώτερο.

ΑΡΘΡΟ 22

Αντικείμενα ελεύθερα τελών και δικαιωμάτων

1. 'Στίς σχέσεις μεταξύ των Ταχυδρομικών υπηρεσιών α ι. οποίες δηλώνουν ότι συμφωνούν για το θέμα αυτά, οι αποστολείς μπαρούν'με προηγούμενη δήλωση στο γραφείο καταγωγής ν"αναλάβουν την πληρωμή tou συνόλου των τελών και δικαιωμάτων τα οποία επιβαρύνουν τα αντικείμενα κατά την επίδοση. Εφόσον κάποιο αντικείμενο δεν επιδόθηκε στον παραλήπτη, ο αποστολέας μπορεί να ζητήσει μετά απο την κατάθεση να επιδοθεί το αντικείμενο ελεύθερο τελών και δ ι καιωμάτων.

2- Στίς περιπτώσεις οι οποίες προβλέπονται στην παράγραφο Ι,οι αποστολείς πρέπει να υποχρεούνται να καταβάλλουν τα ποσά τα οποία θα μπορούσαν να ζητηθούν απο το γραφείο προορισμού. Ενδεχομένως,θα πρέπει να διενεργήσουν προσωρινή πληρωμή,

3. Κ Υπηρεσία καταγωγής εισπράττει απο τον αποστολέα τέλος 0,93 DTS το ανώτερο, το οποίο κρατά ως αποζημίωση γ ι α τις υπηρεσίες'οι οποίες προσεφέρθησαν στη χώρα καταγωγής.

4. Στήν περίπτωση κατά την οποία υποβάλλεται αίτηση μετά την κατάθεση του αντικειμένου, η Υπηρεσία καταγωγής εισπράττει επιπλέον τέλος 1,31 DTS το ανώτερο κατά αίτηση. Αν η αίτηση πρέπει να διαβιβασθεί με τηλεπικοινωνιακά μέσα, ο αποστολέας δα πρέπει να πληρώσει επίσης το αντίστοιχο τέλος.

5. Η Υπηρεσία προορισμού εξουσιοδοτείται να εισπράττει ανά αντικείμενο, τέλος προμήθειας 0,98 DTS το ανώτερο. Το τέλος αυτό είναι ανεξάρτητο απο το τέλος προσκόμισης στο τελωνείο. Η είσπραξή του γίνεται απο τον αποστολέα υπέρ της Υπηρεσίας προορισμού.

6. Κάθε Ταχυδρομική υπηρεσία έχει το δικαίωμα να περιορίζει την υπηρεσία αντικειμένων ελεύθερων τελών και δικαιωμάτων συστημένα αντικείμενα και στα αντικείμενα με δηλωμένη αξία.

στα

652

ΑΡΘΡΟ 23

Υπηρεσία Διεθνούς Εμπορικής Απαντητικής Αλληλογραφίας

1. Οι Ταχυδρομικές Υπηρεσίες μπορούν να συμφωνούν μεταξύ τους να συμμετέχουν προεραιτικά σε μια Υπηρεσία " Διεθνούς Εμπορικής Απαντητικής Αλληλογραφίας" (CCRI).

2. Οι Υπηρεσίες οι οποίες διασφαλίζουν την υπηρεσία αυτή,πρέπει να τηρούν τις διατάξεις όπως αυτές ορίζονται στον Κανονισμό.

3. Οι Υπηρεσίες εντούτοις μπορούν να συμφωνούν μεταξύ τους γιά την εφαρμογή άλλου συστήματος.

4. Οι Ταχ. Υπηρεσίες μπορούν να εφαρμόζουν ένα σύστημα αποζημίωσης τα οποίο λαμβάνει υπόψη το κόστος με το οποίο επιβαρύνονται.

ΑΡΘΡΟ 24

Βιολογικές ουσίες που υπόκεινται σε φθορά - Ραδιενεργές ουσίες

1. Οι εύφθαρτες βιολογικές και ραδιενεργές ουσίες οι οποίες συσκευάζονται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Κανονισμού, υπόκεινται στο τιμολόγιο των αντικειμένων προτεραιότητας και/ή στο τιμολόγιο των επιστολών και κατατίθενται ως συστημένες. Η αποδοχή τους περιορίζεται στίς σχέσεις μεταξύ Ταχυδρομικών υπηρεσιών οι οποίες έχουν συμφωνήσει να αποδέχονται τα αντικείμενα αυτά,είτε στις αμοιβαίες τους σχέσεις,είτε πρός μία μόνο κατεύθυνση. Ουσίες τέτοιαυ είδους, διαβιβάζονται με την ταχύτερη δυνατή οδό, συνήθως αεροπορικά, με την επιφύλαξη καταβολής των αντίστοιχων πρόσθετων αεροπορικών τελών.

2. Οι εύφθαρτες βιολογικές ουσίες, δεν μπορούν να ανταλλάσσονται παρά μόνο μεταξύ ειδικών επίσημα αναγνωρισμένων εργαστηρίων,ενώ οι ρσδιενεργές ουσίες μπορούν να κατατεθούν μόνο απο κατάλληλα εξουσιοδοτημένους αποστολείς.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ιδιαίτερες διατάξεις

ΑΡΘΡΟ 25

Κατάθεση αντικειμένων του επιστολικού ταχυδρομείου στο εξωτερικό

1. Καμμία χώρα μέλος δεν υποχρεούται να διαβιβάζει ή να διανέμει στούς παραλήπτες τα αντικείμενα του επιστολικού ταχυδρομείου τα οποία κατατίθενται απο αποστολείς Οι οποίοι διαμένουν στο έδαφός της ή τα αποστέλλουν για κατάθεση σε κάποια χώρα του εξωτερικού, προκειμένου να επωφεληθούν απο τα χαμηλότερα τέλη που εφαρμόζονται σε αυτή.

653

2. Ou διατάξεις οι προβλεπάμενες στήν παράγραφο 1, εφαρμόζονται χωρίς διάκριση τόσο στα αντικείμενα του επιστολικού ταχυδρομείου που συσκευάζονται στη χώρα όπου διαμένει ο αποστολέας και στη συνέχεια μεταφέρονται μέσω συνόρων, άσο και στα αντικείμενα του επιστολικού ταχυδρομείου που συσκευάζονται σε ξένη χώρα,

3. Κ Υπηρεσία προορισμού έχει δικαίωμα να απαιτεί από τον αποστολέα και ελλείψει αυτού από την Ταχ. Υπηρεσία κατάθεσης την πληρωμή των εσωτερικών τελών. Αν ούτε ο αποστολέας Ούτε" η Ταχ. Υπηρεσία κατάθεσης δέχονται να πληρώσουν αυτά τα τέλη σε προθεσμία nou καθορίζεται από την υπηρεσία προορισμού αυτή μπορεί είτε να επιστρέφει τα αντικείμενα στην Ταχ, Υπηρεσία κατάθεσης έχοντας το δικαίωμα να αποζημιωθεί με τέλη επιστροφής ή να τα διαχειρισθεί σύμφωνα με την εσωτερική της νομοθεσία.

4. Καμμία χώρα μέλος δεν υποχρεούται να διαβιβάζει ούτε να διανέμει στούς παραλήπτες τα αντικείμενα tou επιστολικού ταχυδρομείου τα οποία κατέθεσαν αποστολείς ή φρόντισαν να κατατεθούν σε μεγάλα αριθμό σε χώρα άλλη cno εκείνη στην οποία κατοικούν χωρίς να λαμβάνουν ανάλογη αποζημίωση. Οι Ταχ. Υπηρεσίες προορισμού έχουν δικαίωμα να απαιτούν από την Υπηρεσία κατάθεσης αποζημίωση σχετική με το κόστος με το Οποίο έχουν επιβαρυνθεί και το οποίο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το πλέον υψηλά ποσό των δύο ακόλουθων τύπων : είτε το 30% του εσωτερικού τιμολογίου που εφαρμόζεται σε ίδια αντικείμενα είτε 0,14 DTS για κάθε αντικείμενο συν 1 DTS για κάθε χιλιόγραμμο επιπλέον. Αν η Ταχ. Υπηρεσία κατάθεσης δεν Βέχετσι να καταβάλλει το αιτούμενο ποσό σε προθεσμία η οποία καθορίζεται από την Υπηρεσία προορισμού, αυτή μπορεί είτε να επιστρέψει τα αντικείμενα στην Υπηρεσία κατάθεσης έχοντας το δικαίωμα να αποζημιωθεί με τέλη επιστροφής, είτε να τα διαχειρισθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία της.

AP9F0 26

Αντικείμενα τα οποία δεν γίνονται αποδεκτά.Απαγορεύσε ι ς

1. Αντικείμενα τα οποία δεν πληρούν τους απαιτούμενους απο τη Σύμβαση και τον Κσνονισμώ όρους,δ?ν γίνονται αποδεκτά.

2. Τα αντικείμενα εκτός απο τα αντικείμενο με δηλωμέγη αξία, δεν μπορούν να περιέχουν κέρματα, τραπεζογραμμάτια, χαρτονομίσματα, ή οποιαδήποτε αξία στον κομιστή, ταξιδιωτικές επιταγές, λευκόχρυσο, χρυσά ή ασήμι, κατεργασμένα ή μή, πολύτιμες πέτρες, κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Εάν ωστόσο η εσωτερική νομοθεσία της χώρας καταγωγής και προορισμού τα επ.τρέπει, τα αντικείμενα αυτά μπορούν να αποσταλούν μέσα σε κλειστά φάκελλο σαν συστημένα αντικείμενα.

3. Οι επιστολές δεν μπορούν να περιέχουν έγγραφα τα οποία έχΟϋν χαρακτήρα ενεστώσης και προσωπικής αλληλογραφίας και ανταλλάσσονται μεταξύ προσώπων εκτός σπο τον αποστολέα ή τον παραλήπτη ή προσώπων τα οποία κατοικούν μαζί τους. Εάν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, η Υπηρεσία της χώρας καταγωγής ή προορισμού, διαχειρίζεται τα αντικείμενα αυτά σύμφωνα με τη νομοθεσία της.

654

4. Εκτός εξαιρέσεων ou οποίες προβλέπονται στον Κανονισμό, τα έντυπα και οι ανάγλυφες εκτυπώσεις πρύς χρήση των τυφλών:

4.1 Δεν μπορούν να φέρουν καμμία σημείωση,ούτε να περιέχουν έγγραφα τα οποία έχουν χαρακτήρα ενεστώσης και προσωπικής αλληλογραφίας.

4.2 Δεν μπορούν να περιέχουν κανένα γραμματόσημα,κανένα τύπο προπληρωμής ,σφραγισμένο ή μή,ούτε παραστατικό στοιχείο αξίας.

5. Απαγορεύεται να εσωκλείονται τα παρακάτω αντικείμενα,στα αντικείμενα του επιστολικού ταχυδρομείου:

5.1 Ναρκωτικά και ψυχοτρόπες ουσίες.

5.2 Ξκρηκτικές,εύφλεκτες ή άλλες επικίνδυνες ύλες. Ωστόσο στήν απαγόρευση αυτή δεν εμπίπτουν οι εύφθαρτες βιολογικές και ραδιενεργές ουσίες, όπως αυτές προβλέπονται στο άρθρο 24.

5.3 Ασεμνα ή ανήθικα αντικείμενα.

5.4 Αντικείμενο των οποίων η εισσγωγή ή η κυκλοφορία απαγορεύεται στη χώρα προορισμού.

6. Απαγορεύεται να εσωκλείονται ζώντα ζώα στα αντικείμενα του επιστολικού ταχυδρομείου.

6.1 Επιτρέπεται ωστόσο να εσωκλείονται στα αντικείμενα του επιστολικού ταχυδρομείου, εκτός απο τα αντικείμενα με δηλωμένη αξία:

6.1.1 Οι μέλισσες,οι βδέλλες και οι μεταξοσκώληκες.

6.1.2 Tc παράσιτα και τα επιβλαβή εντομοκτόνα που προορίζονται για τον έλεγχο των εντόμων αυτών και ανταλλάσσονται μεταξύ επίσημα αναγνωρισμένων ιδρυμάτων.

7. Κ διαχείριση των αντικειμένων τα οποία γίνονται εκ παραδρομής αποδεκτά, προκύπτει απο τον Κανονισμό. ίϊστόσο , ταχυδρομικά αντικείμενα τα οποία περιέχουν αντικείμενα τα οποία αναφέρονται στις παραγράφους 5.1,5.2 και 5.3, δεν διαβιβάζονται σε καμμία περίπτωση στον προορισμό τους, ούτε επιδίδονται ατούς παραλήπτες, ούτε επιστρέφονται στην καταγωγή τους.

ΑΡΘΡΟ 27

Περαιτέρω αποστολή

1. Σε περίπτωση αλλαγής της διεύθυνσης του παραλήπτη, τα αντικείμενα του επιστολικού ταχυδρομείου που διαβιβάζονται περαιτέρω άμεσα, σύμφωνα με τούς όρους nou προβλέπει η εσωτερική υπηρεσ ί α.

655

2. Δεν γίνεται, ωστόσο περαιτέρω αποστολή των αντικειμένων όταν:

2.1 0 αποστολέας έχει απαγορεύσει την περαιτέρω αποστολή τους με σημείωση πάνω σπο τη διεύθυνση, σε γλώσσα γνωστή στη χώρα προορισμού.

2.2 Φέρουν πάνω απο τη διεύθυνση του παραλήπτη την ένδειξη "'ή στόν ένοικο του οικήματος".

3. Οι Υπηρεσίες οι οποίες εισπράττουν τέλος για τις ^αιτήσεις, περαιτέρω αποστολής στην εσωτερική τους υπηρεσία,έχουν δικαίωμα να εισπράττουν το ίδια αυτό τέλος και στη διεθνή υπηρεσία.

4. Δεν εισπράττεται κανένα συμπληρωματικό τέλος για τα αντικείμενα του επιστολικού ταχυδρομείου τα οποία αποστέλλονται περαιτέρω απο χώρα σε χώρα, εκτός απο τις εξαιρέσεις που προβλέπει ο Κανονισμός. Οι Υπηρεσίες ωστόσο οι οποίες εισπράττουν τέλος περαιτέρω αποστολής στην εσωτερική τους υπηρεσία, επιτρέπεται να εισπράττουν το ίδιο αυτό τέλος για τα αντικείμενα του επιστολικού ταχυδρομείου του διεθνούς δικτύου τα οποία αποστέλλονται περαιτέρω στήν ίδια τους την υπηρεσία.

5. Οί όροι περαιτέρω αποστολής προκύπτουν απο τον Κανονισμό. ΑΡΘΡΟ 28

Ανεπίδοτα αντικείμενα

1. Ανεπίδοτα αντικείμενα θεωρούνται τα ταχυδρομικά αντικείμενα η επίδοση των οποίων δεν κατέστη δυνατή για οποιοδήποτε λόγο.

2. Η επιστροφή των ανεπίδοτων αντικειμένων καθώς και η προθεσμία φύλαξής τους προκύπτουν από τον Κανονισμό.

3. Δεν εισπράττεται κανένα επιπλέον τέλος για τα ανεπίδοτα αντικείμενα τα οποία επιστρέφονται στη χώρα καταγωγής, εκτός από τις εξαιρέσεις που προβλέπει 0 Κανονισμός. Οι Ταχυδρομικές ωστόσο. Υπηρεσίες,οι οποίες εισπράττουν τέλος επιστροφής στην εσωτερ ι κ/γ, τους υπηρεσία,επιτρέπεται να εισπράττουν το ίδιο τέλος για πα αντικείμενα της διεθνούς υπηρεσίας τα οποία επιστρέφονται σ'αυτές.\

ΑΡΘΡΟ 29

Ανάληψη.Τροποποίηση ή διόρθωση διεύθυνσης μετά απο αίτηση του αποστολ έα

1. Ο αποστολέας αντικειμένου του επιστολικού ταχυδρόμείαυ,μπαρεί να το αποσύρει από την υπηρεσία, να τροποποιήσει ή να διορθώσει τη διεύθυνση, εφόσον το αντικείμενο αυτό:

1.1 Δεν επιδόθηκε στον παραλήπτη.

1.2 Δεν κατασχέθηκε ή καταστράφηκε απο την αρμόδια αρχή για παράβαση tou άρθρου 26.

1.3 Δεν κατασχέθηκε σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας προορισμού.

656

ΑΡΘΡΟ 30

Αιτήσεις αναζήτησης

1. Οι αιτήσεις αναζήτησης γίνονται δεκτές μέσα σε προθεσμία ενός έτους απο την επομένη ημέρα κατάθεσης κάποιου αντικειμένου.

2. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι αιτήσεις αναζήτησης γίνονται δεκτές αμέσως μόλις επισημανθεί το πρόβλημα από τον αποστολέα ή τον παραλήπτη. Εν τούτοις, όταν η αίτηση αναζήτησης κάποιου αποστολέα αφορά ανεπίδοτο αντικείμενο και όταν η προβλεπόμενη προθεσμ'ία διαβίβασης δεν έχει ακόμη εκπνεύσει, πρέπει να ενημερωθεί ο αποστολέας γι'αυτή την προθεσμία.

3. Κάθε Υπηρεσία υποχρεούται να δέχεται τις αιτήσεις αναζήτησης οι οποίες αφορούν κάθε αντικείμενο το οποίο κατατίθεται στις υπηρεσίες άλλων Ταχυδρομικών Υπηρεσιών.

4. Η διαχείριση των αιτήσεων αναζήτησης γίνεται δωρεάν. Εν τούτοις άν ζητείται η χρήση της τηλεπικοινωνιακής οδού ή της υπηρεσίας EMS τα επί πλέον τέλη επιβαρύνουν κατ'αρχήν τον αιτούντα. Οι σχετικές διατάξεις προκύπτουν από τον Κανονισμό.

657

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Τελωνειακά θέματα ΑΡΘΡΟ 31

Τελωνειακός έλεγχος

1. Η Ταχυδρομική Υπηρεσία της χώρας καταγωγής και εκείνη της χώρας προορισμού, επιτρέπεται να υποβάλει σε τελωνειακό έλεγχο τα αντικείμενα του επιστολικού ταχυδρομείου,σύμφωνα με τη νομοθεσία των χωρών αυτών.

ΑΡΘΡΟ 32

Τέλος προσκόμισης στο τελωνείο

1. Τα αντικείμενα τα οποία υποβάλλονται σε τελωνειακό έλεγχο στη χώρα καταγωγής ή προορισμού, μπορούν ανάλογα με την περίπτωση να επιβαρύνονται με ειδικό τέλος υπέρ της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας, 2,51 DTS το ανώτερο. Για κάθε σάκκο Μ, το ειδικό τέλος μπορεί να ανέρχεται σε 3,27 DTS το ανώτερο. Τα τέλος αυτό εισπράττεται για την προσκόμιση στο τελωνείο και τον εκτελωνισμό των αντικειμένων τα οποία επιβαρύνονται με τελωνειακά δικαιώματα ή με κάθε άλλο δικαίωμα ίδιας φύσης.

ΑΡΘΡΟ 3 3

Τελωνειακά και άλλα δικαιώματα

1. Οι Ταχυδρομικές Υπηρεσίες έχουν δικαίωμα είσπραξης απο τους αποστολείς ή τους παραλήπτες αντικειμένων ανάλογα με την περίπτωση, τελωνειακών δικαιωμάτων και ενδεχομένως οιονδήποτε άλλων δικαιωμάτων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Ευθύνη ΑΡΘΡΟ 34

Ευθύνη των ταχυδρομικών υπηρεσιών.Αποζημιώσεις 1. Γεν ικά

1.1 Εκτός των περιπτώσεων οι οποίες προβλέπονται στο άρθρο 35, οι Ταχυδρομικές υπηρεσίες ευθύνονται:

1.1.1 Για την απώλεια,παραβίαση ή βλάβη συστημένων αντικειμένων και αντικειμένων με δηλωμένη αξία.

1.1.2 Για την απώλεια αντικειμένων με βεβαιωμένη επίδοση.

1.2 Οι Ταχυδρομικές υπηρεσίες μπορούν ν'αναλάβουν την υποχρέωση να καλύπτουν τούς κινδύνους οι οποίοι πιθανόν να προκύψουν σε περίπτωση ανωτέρας βίας.

658

2. Συστημμένα αντικείμενο.

2.1 0 αποστολέας ενός συστημένου αντικειμένου, έχει δικαίωμα, αποζημίωσης σε περίπτωση απώλειας του αντικειμένου του. /

2.1.1 Η αποζημίωση για απώλεια συστημένου αντικειμένου, ανέρχεται σε 30 DTS συμπεριλαμβανομένης της αξίας των τελών rrou πληρώθηκαν κατά την κατάθεση του αντικειμένου.

2.1-2 Η αποζημίωση για απώλεια ενός συστημένου σάκκου Μ, ανέρχεται σε 150 DTS συμπεριλαμβανομένης της αξίας των τελώνπου πληρώθηκαν κατά την κατάθεση του αντικειμένου.

2.2 C αποστολέας ενός συστημένου αντικ ειμένου,έχε ι δικαίωμα αποζημίωσης εάν το περιεχόμενο του αντικειμένου του παραβιάσθηκε ή εάν προκλήθηκε βλάβη σε αυτό. Θα πρέπει εντούτοις να έχει διαπιστωθεί ότι η συσκευασία ταυ ήταν επαρκής γι,α την αποτελεσματική προστασία του περιεχομένου απο απροόπτους κινδύνους παραβίασης ή βλάβης.

2.2.1 Η αποζημίωση για συστημένο αντικείμενο το οποίο έχει παραβιασθεί ή στο οποίο προκλήθηκε βλάβη, αντιστοιχεί κατ'αρχήν στα /πραγματικό ποσό της ζημίας. Δεν μπορεί εντούτοις σε καμμία περίπτωση να υπερβαίνει τα ποσά τα οποία ορίζονται στίς παραγράφους 2.1.1 και 2.1.2. Η έμμεση ζημία ή τα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη,δεν λαμβάνονται υπόψη.

3. Αντικείμενα με βεβαιωμένη επίδοση.

3.1 Σε περίπτωση απώλειας ενός αντικειμένου επίδοση,ο αποστολέας έχει δικαίωμα επιστροφής των τε λών.

3.2 Ο αποστολέας έχει επίσης δικαίωμα επιστροφής των καταβληθέντων τελών, εάν το περιεχόμενο παραβιάσθηκε ή έπαθε βλάβη. Θα πρέπει εντούτοις να έχει διαπιστωθεί ότι η συσκευασία ήταν επαρκής για την αποτελεσματική προστασία του περιεχομένου,απο απροόπτους κινδύνους παρσβίασης ή βλάβης.

4. Αντικείμενα με δηλωμένη αξία.

4.1 Σε περίπτωση απωλείας,παραβ ίαοης ή βλάβης σε αντικείμενο με δηλωμένη αξία, Ο απαστολέος έχει. δικαίωμα αποζημίωσης η Οποίσ αντιστοιχεί κατ'αρχήν στο πραγματικό πασό της ζημίας. Δεν λαμβάνονται υπόψη οι έμμεσες ζημίες ή τα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη. Η αποζημίωση εντούτοις αυτή δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να υπερβαίνει το ποσό της δηλωμένης αξίας σε DTS.

4.2 Η αποζημίωση υπολογίζεται σύμφωνα με την τρέχουσα τιμή, η οποία έχει μετατραπεί σε DTS, των αντικειμένων αξίας του ιδίου είδους,στόν τόπο και χρόνο κατά τον οποίο . έγιναν δεκτά για μεταφορά. Ελλείψει τρέχουσας τιμής, η αποζημίωση υπολογίζεται σύμφωνα με τη συνήθη αξία των αντικειμένων τα οποία έχουν εκτιμηθεί πάνω στις ίδιες βάσεις.

με βεβαιωμένη κατσβ ληθ έντων

ΦΕΚ 18

659

4.3 Οταν οφείλεται αποζημίωση για απώλεια,ολι κή παραβίαση ή ολική Βλάβη ενός αντικειμένου δηλωμένης αξίας, ο αποστολέας ή κατά περίπτωση ο παραλήπτης,έχουν μεταξύ άλλων δικαίωμα επιστροφής των τελών κ α l καταβληθέντων δικαιωμάτων. Το τέλος ωστόσο ασφάλισης, δεν επιστρέφεται σε καμμία περίπτωση αλλά παραμένει στην Υπηρεσία καταγωγ ής.

5. Κατά παρέκκλιση των διατάξεων όπως αυτές ορίζονται στίς παραγράφους 2.1 και 4.1,0 παραλήπτης δικαιούται αποζημίωσης μετά την παραλαβή συστημένου αντικειμένου ή αντικειμένου δηλωμένης αξίας το οποίο είτε έχει παραβιασθεί , ε ί τε έχει υποστεί βλάβη.

S. Η Υπηρεσία καταγωγής έχει την ευχέρεια καταβολής στούς αποστολείς αποζημιώσεων οι Οποίες προβλέπονται απο την εσωτερική της νομοθεσία για τα συστημένα αντικείμενα, με την προϋπόθεση ότι Οι αποζημιώσεις αυτές δεν θα είναι κατώτερες απο αυτές που ορίζει η παράγραφος 2.1. Το ίδιο ισχύει και για την Υπηρεσία προορισμού, εφόσον καταβληθεί η αποζημίωση στόν παραλήπτη. Τα ποσά τα οποία ορίζονται στίς παραγράφους 2.1,εφαρμόζονται ωστόσο:

6.1 Σε περίπτωση προσφυγής κατά της υπεύθυνης Ταχυδρομικής υπηρεσ ίας.

6.2 Εάν ο αποστολέας παραιτηθεί των δικαιωμάτων του,'υπέρ ταυ. παραλήπτη ή αντίστροφα.

Α?6?0 35

Ανεύθυνο των Ταχυδρομικών υπηρεσιών

1. Οι Ταχυδρομικές υπηρεσίες παύουν να είναι υπεύθυνες για τα συστημένα αντικείμενα, τα αντικείμενα με βεβαιωμένη επίδοση και τα αντικείμενα με δηλωμένη αξία τα οποία επέδασαν σύμφωνα με διατάξεις οι οποίες αναφέρονται στόν Κανονισμό τους για τα αντικείμενα του ιδίου είδους. Παρόλα αυτά η ευθύνη διατηρείται εάν:

1.1 Διαπιστωθεί τηζρα^ίαα- ή βλάβη, είτε πρίν την επίδοση, είτε κατά την επίδοση του αντικειμένου.

1.2 Εφόσον το επιτρέπουν οι εσωτερικοί Κανονισμοί, ο παραλήπτ,ης< ή ενδεχομένως ο αποστολέας σε περίπτωση επιστροφής στη ■ καταγωγή διατυπώσει επιφυλάξεις κατά τη στιγμή επίδοσης αντικειμένου το. οποίο έχει είτε παραβιασθεί είτε έχει προκληθεί βλάβη σε'αυτό.

1.3 Οταν οι εσωτερικοί κανονισμοί το επιτρέπουν, το συστημένο αντικείμενο διανέμεται μέσα σε γραμματοκιβώτιο και όταν ο αποστολέας δηλώνει ότι δεν έχει λάβει στη διάρκεια της διαδικασίας της αίτησης αναζήτησης.

660

1.4 Οταν ο παραλήπτης ή σε περίπτωση επιστροφής στη χώρα καταγωγής Ο αποστολέας αντικειμένου με δηλωμένη αξία δηλώσει χωρίς καθυστέρηση στην Υπηρεσία η οποία του επέδωσε το αντικείμενο Οτι παρά την κανονική επίδοση διαπίστωσε βλάβη. Πρέπει να αποδείξει ότι η παραβίαση ή βλάβη δεν επήλθε μετά την επίδοση.

2. Οι Ταχυδρομικές Υπηρεσίες δεν ευθύνονται:

2.1 Σε περίπτωση ανωτέρας βίας,με επιφύλαξη του άρθρου 34.1.2.

2.2 Εφόσον δεν αποδειχθεί με διαφορετικό τρόπο η ευθύνη τους,

δεν μπορούν να αποφανθούν για αντικείμενα λόγω καταστροφής των υπηρεσιακών τους στοιχείων συνεπεία ανωτέρας βίας.

2.3 Οταν η ζημία προκλήθηκε απο λάθος ή αμέλεια του αποστολέα ή προήλθε απο τη φύση του περιεχομένου.

2.4 Οταν πρόκειται για αντικείμενα το περιεχόμενο των οποίων εμπ ίπτει στίς απαγορ εύσεις ο ι οποίες αναφέρονται στο άρθρο

26 και εφόσον τα αντικείμενα αυτά κατασχέθηκαν ή καταστράφηκαν απο την αρμόδια αρχή εξαιτίας του περιεχομένου τους.

2.5 Σε περίπτωση κατάσχεσης βάσει της νομοθεσίας της χώρας προορισμού,μετά από ειδοποίηση της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας της χώρας αυτής.

2.5 Εφόσον πρόκειται για αντικείμενα με δηλωμένη αξία για τα οποία έγινε δόλια δ ήλωση αξίας ανώτερης απο την πράγματ ι κ ή αξία του περιεχομένου.

2.7 Εφόσον ο αποστολέας δεν κατέθεσε καμμία αίτηση αναζήτησης μέσα σε προθεσμία ενός έτους απο την επομένη της ημέρας κατάθεσης του αντικειμένου.

3. Οι Ταχυδρομικές υπηρεσίες δεν αναλαμβάνουν καμμία ευθύνη η οποία προέρχεται απο τις τελωνειακές δηλώσεις (με οποιοδήποτε τρόπο και αν έχουν συνταχθεί) και για τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν απο τις τελωνειακές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια ελέγχου των αντικειμένων τα οποία υπόκεινται σε τελωνειακό έλεγχο.

ΑΡΘΡΟ 36

Ευθύνη του αποστολέα

1. Ο αποστολέας αντικειμένου του επιστολικού ταχυδρόμείου,είναι υπεύθυνος για όλες τις ζημίες οι οποίες προκλήθηκαν στα άλλα ταχυδρομικά αντικείμενα,εξαιτίας αποστολής αντικειμένων τα οποία δεν γίνονται αποδεκτά για μεταφορά ή της μη τήρησης των όρων αποδοχής.

2. Ο αποστολ έας είναι υπεύθυνος στόν ίδιο βαθμό με τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες.

661

3. Ο αποστολέας φέρει ευθύνη ακόμη και αν το γραφείο κατάθεσης παραλάβει ένα τέτοιο αντικείμενο.

4. Ο αποστολέας δεν ευθύνεται εάν διαπραχθεί λάθας ή επιδειχθεί αμέλεια από πλευράς ταχυδρομικών υπηρεσιών ή μεταφορέων.

ΑΡΘΡΟ 37

Καταβολή αποζημίωσης

1. Πε την επιφύλαξη δικαιώματος προσφυγής κατά της υπεύθυνης Υπηρεσίας, π υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης εμπίπτει κατά περίπτωση στήν Υπηρεσία καταγωγής ή στήν Υπηρεσία προορισμού. Η υποχρέωση απόδοσης των τελών για τα αντικείμενα με βεβαιωμένη επίδοση, εμπίπτει στην Υπηρεσία καταγωγής.

2. .0 αποστολέας έχει τη δυνατότητα να αποποιηθεί των δικαιωμάτων του αποζημίωσης υπέρ του παραλήπτη. Αντιστρόφως ο παραλήπτης έχει δυνατότητα παραίτησης από τα δικαιώματα του υπέρ του αποστολέα. Ο αποστολέας ή ο παραλήπτης,μπορούν να εξουσιοδοτήσουν τρίτο πρόσωπο για την είσπραξη της αποζημίωσης,εφόσον η εσωτερική νομοθεσία το επι τρέπε ι.

3. Επιτρέπεται στην υπηρεσία καταγωγής ή προορισμού,ανάλογα με την περίπτωση να αποζημιώνει το δικαιούχο για λογαριασμό της Ταχυδρομικής υπηρεσίας,η οποία ενώ έλαβε μέρος στη μεταφορά και οχλήθηκε κανον-, κά,άφησε να περάσουν δύο μήνες χωρίς να δώσει οριστική λύση στο θέμα ή χωρίς να γνωστοποιήσει ότι:

3.1 Κ ζημίσ προκλήθηκε κατά πάσα πιθανότητα αττο περίπτωση ανωτέρας βίας.

3.2 Το αντικείμενο παρακρατήθηκε, κατασχέθηκε ή καταστράφηκε απο την αρμόδια αρχή, εξαι τίας tou περιεχομένου του ή κατασχέθηκε βάσει της νομοθεσίας της χώρας προορισμού.

4. Η Υπηρεσία καταγωγής ή προορισμού ανάλογα με την περίπτωση έχει δικαίωμα ν'αποζημιώσε ι το δικαιούχο στην περίπτωση που το έντυπο αίτησης αναζήτησης είναι ανεπαρκώς συμπληρωμένο και πρέπει να επιστραφεί για συμπληρωματικές πληροφορίες με αποτέλεσμα την εκπνοή της προθεσμίας που προβλέπεται στην παράγραφο 3.

ΑΡΘΡΟ 38

Ενδεχόμενη είσπραξη της αποζημίωσης απα τον αποστολέσ ή τον παραλήπτη

1, Εάν μετά την πληρωμή της αποζημίωσης ένα συστημένο αντικείμενο ή ένσ αντικείμενο με δηλωμένη αξία ή ένα μέρος του περιεχομένου το οποίο είχε προηγουμένως θεωρηθεί απωλεσθέν ανευρεθεί, ο αποστολέας ή κατά περίπτωση ο παραλήπτης ειδοποιείται ότι το αντικείμενο βρίσκεται στη διάθεαή του για χρονικό διάστημα τριών μηνών, έναντι επιστροφής του ποσού της καταβληθείσης αποζημίωσης.

662

Συγχρόνως, ζητείται απο αυτόν να δηλώσει σε ποιόν πρέπει να επιδοθεί το αντικείμενο. Σε περίπτωση άρνησης ή εφόσον δεν δοθεί απάντηση μέσα στην ορισθείσα προθεσμία, γίνονται οι ίδιες ενέργειες πρός την πλευρά του παραλήπτη ή του αποστολέα, ανάλογα με την περίπτωση.

2. Εάν ο αποστολέας και ο παραλήπτης αρνούνται να παραλάβουν αντικείμενο, τότε αυτό περι έρχεται στην κυρ ιότητα της Υπηρεσίας ή εφόσον συντρέχει λόγος των Υπηρεσιών οι οποίες επιβαρύνθηκαν με την ζημία.

3. Στήν περίπτωση κατά την οποία ανευρεθεί εκ των υστέρων αντικείμενο με δηλωμένη αξία του οποίου το περιεχόμενο διαπιστωθεί ότι είναι κατώτερης αξίας απο το ποσό της καταβληθείσης αποζημίωσης, 0 αποστολέας οφείλει να επιστρέψει το ποσό της αποζημίωσης αυτής έναντι επίδοσης ταυ αντικειμένου, χωρίς όμως να αίρονται οι συνέπειες απο τη δόλια δήλωση αξίας.

ΚΞ3ΑΛΑΙΟ 6

Ηλεκτρονικό Ταχυδρόμε ί ο Αρθρο 39

Γενικές διατάξεις

1. Οι Ταχ. στις υπηρεσ

Υπηρεσίες μπορούν να συμφωνούν με ες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

ταςυ τους να μετέχουν

2. Το ηλεκτρονικά ταχυδρομείο είναι μία ταχυδρομ 0πα ία χρησιμοποιεί την τηλεπικοινωνιακ ή οδό για σύμφωνα με το πρωτότυπο και σε μερικά δευτερεύον οποία λαμβάνονται από τον αποστολέα με φυσικά ή ηλ και πρέπει να επιδοθούν στον παραλήπτη με φυσικά τρόπο. Στην περίπτωση της επί δόσης με φυσικό τράπα διαβιβάζονται σε γενικές γραμμές δια της ηλεκτρον πιό μεγάλη δυνατή απόσταση και μεταδίδονται με φυσι δυνατόν πιό κοντά στον παραλήπτη.Τα μηνύματα που δ φυσικό τρόπο επιδίδονται μέσα σε φάκελλο στον αντικείμενα tou επιστολικού ταχυδρομείου.

ι κ ή υπηρεσ ία η να δ ιαβιβάσει τα μηνύματα τα εκ τρον ικό τράπο ή ηλεκτρονικό

Οι πληροφορίες ικής οδού στην κά τράπο όσο το ιαβιβάζονχαι με

παραλήπτη σαν

3. Τα τιμολόγια τα σχετικά με το ηλεκτρονικά ταχυδρομεία καθ ορ ί ζοντα ι από τις Ταχ.Υπηρεο ίες αε συνάρτηση με το κόστος και τις απαιτήσεις της αγοράς.

Αρθρο 40 Υπηρεσί ες

τηλετυπίας

1. Η κλίμακα των υπηρεσιών φαξ επιτρέπει να διαβιβάζονται κείμενα και εικονογραφημένα έντυπα σύμφωνα με το πρωτότυπο, με τηλετυπία.

663

Αρθρο 41

Υπηρεσία τηλεεκτύπωσης

1. Η κλίμακα των υπηρεσιών επιτρέπει να διαβιβάζονται κείμενα και εικονογραφημένα έντυπα που προέρχονται από μηχανήματα πληροφοριακής (PC, κεντρικός υπολογιστής).

ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ:ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Διαχείριση των αντικειμένων tou επιστολικού ταχυδρομείου ΑΡΘΡΟ 42

Στόχοι σε θέματα ποιότητας υπηρεσίας

1. Οι Ταχ. Υπηρεσίες οφείλουν να ορίσουν προθεσμία διαχείρισης των αντικειμένων προτεραιότητας και των αεροπορικών αντικειμένων καθώς και για αυτήν των αντικειμένων μη προτεραιότητας και επιφανείας με προορισμό ή προέλευση τη χώρα τους. Η προθεσμία αυτή δεν πρέπει να είναι λιγότερο ευνοϊκή απο αυτή που εφαρμόζεται στα παρόμοια αντικείμενο ταυ εσωτερικής τους υπηρεσίας.

2. Οι ταχ. υπηρεσίες καταγωγής πρέπει να δημοσιεύουν τους στόχους σε ότι αφορά την ποιότητα υπηρεσίας για τα αντικείμενα προτεραιότητας και _ τα αεροπορικά αντικείμενα με προορισμό το εξωτερικό λαμβάνοντας σαν σημείο αναφοράς τις προθεσμίες που καθορίζονται από τις ταχ. υπηρεσίες καταγωγής και προορισμού και περιλαμβάνοντας το χρόνο μεταφοράς.

3. Οι ταχ. υπηρεσίες αναλαμβάνουν να επαληθεύουν περιοδικά την τήρηση των προθεσμιών που καθορίζονται είτε στα πλαίσια των ερευνών που διοργανώνονται από το Διεθνές Γραφείο ή από τις περιορισμένες ενώσεις είτε με βάση τις διμερείς συμφωνίες.

4. Είναι επίσης επιθυμητό το να επαληθεύουν περιοδικά οι ταχ. υπηρεσίες την τήρηση των προθεσμιών που καθορίζονται μέσω των άλλων συστημάτων ελέγχου κυρίως εξωτερικών ελέγχων.

5. Οσον είναι δυνατό οι ταχ. υπηρεσίες εφαρμόζουν συστήματα ελέγχου της ποιότητας υπηρεσίας για τις αποστολές διεθνούς ταχυδρομείου (τόσο για το εισερχόμενο όσο και για το εξερχόμενο). Πρόκειται για εκτίμηση η οποία πραγματοποιείται στο μέτρο του δυνατού από την κατάθεση έως τη διανομή (από τη μία άκρη στην άλλη) .

664

6. Ολες ol χώρες-μέλη παρέχουν στο Διεθνές Γραφείο πληροφορίες πρόσφατες που αφορούν την τελευταία προθεσμία αποδοχής (περιορισμένες ώρες κατάθεσης) nau τους χρησιμεύουν σαν σημείο αναφοράς στην εκμετάλλευση της διεθνούς ταχυδρομικής τους υπηρεσίας.

7. Οσο είναι δυνατών, πρέπει να παρέχονται ξεχωριστά πληροφορίες για την κίνηση του ταχυδρομείου προτεραιότητας και μη προτεραιότητας.

ΑΡΘΡΟ 43

Ανταλλαγή αντικειμένων

1. Ol Ταχυδρομικές Υπηρεσίες μπορούν ν'ανταλλάσσουν μεταξύ τους, μέσω μιάς ή περισσοτέρων απο αυτές,τόσο κλειστές αποστολές όσο και απέρικάλυπτα αντικείμενα, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις υπηρεσιακές συνθήκες.

2. Οταν η διαμετακόμιση διαβατικού ταχυδρομείου διά μέσου μίσς χώρας γίνεται χωρίς τη συμμετοχή της Ταχ. Υπηρεσίας αυτής της χώρας αυτή πρέπει να ενημερώνεται εκ των προτέρων. 0 τύπος αυτός διαμετακόμισης, δεν συνεπάγεται ευθύνη της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας της διαμετακομιστικής χώρας.

3. Ol Ταχυδρομικές Υπηρεσίες έχουν την ευχέρεια να αποστέλλουν αεροπορικά με Β βαθμό προτεραιότητας, τις αποστολές του ταχυδρομείου επιφανείας, με την επιφύλαξη ότι οι Ταχυδρομικές

υπηρεσίες οι οποίες δέχονται τις αποστολές αυτές στα αεροδρόμια της χώρας τους,είναι σύμφωνες.

4. Οι ανταλλαγές διενεργούνται με βάση τις διατάξεις του Κανονισμού.

ΑΡΘΡΟ 44

Ανταλλαγή κλειστών αποστολών με στρατιωτικές μονάδες

1. Κλειστές ταχυδρομικές αποστολές μπορούν ν"ανταλλάσσονται μέσω των χέρσαίων,θαλασσί ων ή αεροπορικών υπηρεσιών άλλων χωρών;

1.1 Μεταξύ των ταχυδρομικών γραφείων μιάς απο τις χώρες μέλη και των διοικητών των στρατιωτικών μονάδων οι οποίες έχουν τεθεί στη διάθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

1.2 Μεταξύ των διοικητών αυτών των στρατιωτικών μονάδων.

1.3 Μεταξύ των ταχυδρομικών γραφείων μιάς απο τις χώρες μέλη και των διοικητών των θαλασσίων ή αεροπορικών μοιρών,των πολεμικών πλοίων ή στρατιωτικών αεροσκαφών της ίδιας αυτής χώρας τα οποία σταθμεύουν στο εξωτερικό.

665

1.4 Μεταξύ των διοικητών των ναυτικών ή αεροπορικών μαιρών,των πολεμικών πλοίων ή στρατιωτικών αεροσκαφών της ίδιας χώρας.

2. Τα αντικείμενα του επιστολικού ταχυδρομείου τα οποία περιέχονται στίς ταχυδρομικές αποστολές όπως αυτές περιγράφονται στην παράγραφο Ι,πρέπει ν"απευθύνονται ή να προέρχονται αποκλειστικά απο μέλη στρατιωτικών μονάδων ή στρατιωτικών επιτελείων και πληρωμάτων πλοίων ή αεροσκαφών προορισμού ή καταγωγής των αποστολών. Τα τιμολόγια και οι όροι αποστολής οι οποίοι εφαρμόζονται σ' αυτά,ορίζονται σύμφωνα με τούς κανονισμούς της Ταχυδρομικής υπηρεσίας της χώρας η οποία διέθεσε τη στρατιωτική μονάδα ή στήν οποία ανήκουν τα πλοία ή τα αεροσκάφη.

3. Εκτός και εάν υφίσταται ειδική συμφωνία,η Υπηρεσία η οποία διέθεσε τη στρατιωτική μονάδα ή απο την οποία εξαρτώνται τα πολεμικά πλοία ή στρατιωτικά αεροσκάφη,οφείλει στίς ενδιαφερόμενες Ταχυδρομικές υπηρεσίες,διαβατικά τέλη των αποστολών, καταληκτικά τέλη και τέλη αεροπορικής μεταφοράς.

ΑΡΘΡΟ 45

Προσωρινή αναστολή υπηρεσιών

1. Οταν εξαιρετικές περιστάσεις υποχρεώνουν μία Ταχ. Υπηρεσία vc αναστείλει προσωρινά και κατά γενικό ή μερικό τρόπο την εκτέλεση υπηρεσιών,τότε οφείλει να ενημερώσει ευθύς αμέσως τις ενδιαφερόμενες Υπηρεσίες.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΡΘΡΟ 4δ

Ορισμός της ευθύνης μεταξύ Ταχυδρομικών υπηρεσιών

1. Μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο,υπεύθυνη θεωρείται η Υπηρεσία η οποία ενώ παρέλαβε το αντικείμενο χωρίς να διατυπώσει καμμία επιφύλαξη και ενώ είχε στη διάθεση της όλα τα κανονιστικά μέσα ερευνών, δεν μπορεί ν" αποδείξει ούτε αν υπάρχει περίπτωση την επίδοση στόν παραλήπτη, ούτε την κανονική διαβίβαση σε άλλη Υπηρεσία.

2. Εάν η απώλεια,παραβίαση ή ζημία προκλήθηκε στη διάρκεια της μεταφοράς,χωρίς να μπορεί να εξακριβωθεί σε ποιό έδαφος,ή στην Υπηρεσία ποιάς χώρας έλαβε χώρα το γεγονός αυτό, οι ενδιαφερόμενες Υπηρεσίες επιβαρύνονται με τη ζημία ισομερώς.

3. Η ευθύνη μιάς Ταχυδρομικής υπηρεσίας έναντι των άλλων Υπηρεσιών,δεν επεκτείνεται σε καμμία περίπτωση πέραν του ανωτάτου ορίου δηλωμένης αξίας το οποίο έχει υιοθετήσει.

666

4. Οι, Ταχυδρομικές υπηρεσίες οι οπαίες δεν εξασφαλίζουν την υπηρεσία αντικειμένων με δηλωμένη αξία,αναλαμβάνουν,για τέτοιου είδους αντικείμενα τα οποία μεταφέρονται σε κλειστές απασταλές,την ευθύνη η οποία προβλέπεται για τα συστημένα αντικείμενα. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται επίσης όταν οι Ταχυδρομικές υπηρεσίες δεν αποδέχονται την ευθύνη των αξιών για τις μεταφορές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν επάνω σε πλοία ή στα αεροπλάνα nou χρησιμοποιαύν.

5. Εάν η απώλεια, παραβίαση ή ζημία έγινε στο έδαφος ή εντός της υπηρεσίας μιάς ενδιαμέσου Υπηρεσίας η οποία δεν εξασφαλίζει υπηρεσία αντικειμένων με δηλωμένη αξία,η Υπηρεσία. καταγωγής επιβαρύνεται με την ζημία την οποία δεν καλύπτει η ενδϊ-άμεση Υπηρεσία. 0 ίδιος κανόνας εφαρμόζεται εάν τα ποσόν της ζημίας είναι ανώτερο απο το ανώτατο όριο δηλωμένης αξίας το οποία υιοθετείται απο την ενδιάμεση Υπηρεσία.

6. Τα τελωνειακά και άλλα δικαιώματα των οποίων η ακύρωση δεν κατέστη δυνατή,βαρύνουν τις Υπηρεσίες οι αποίες είναι υπεύθυνες για την απώλεια,την παραβίαση ή τη ζημία.

7. Η Υπηρεσία η οποία πραγματοποίησε την πληρωμή της αποζημίωσης, υποκαθιστά στα δικαιώματά του έως του ποσού της αποζημιώσεως αυτής το πρόσωπο το οπαίο την εισέπραξε, για κάθε πιθανή προσφυγή, είτε κατά ταυ παραλήπτη, είτε κατά του αποστολέα ή κατά τρίτων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

Διαβατικά και καταληκτικά τέλη

ΑΡΘΡΟ 47 Διαβατικά τέλη

1. Με επιφύλαξη του άρθρου 50, οι κλειστές αποστολές οι οποίες ανταλλάσσονται μεταξύ δύο Ταχ.υπηρεσιών ή μεταξύ δύο γραφείων της ιδίας χώρας,μέσω υπηρεσιών μιάς ή περισσοτέρων άλλων Ταχ.υπηρεσιών (τρίτες υπηρεσίες), υπόκεινται σε καταβολή διαβατικών τελών.

Τα διαβατικά αυτά τέλη, αποτελούν αμοιβή για τις σχετικές υπηρεσίες που αφορούν χερσαία και θαλάσσια διαμετακόμιση.

2. Τα απερικάλυπτα αντικείμενα μπορούν επίσης να υπόκεινται σε διαβατικά τέλη. Οι τρόποι εφαρμογής προκύπτουν από τον Κανονισμό.

ΑΡΘΡΟ 43

Πίνακες διαβατικών τελών

1. Τα διαβατικά τέλη υπολογίζονται σύμφωνα με τα στοιχεία του παρακάτω πίνακα:

ΦΕΚ 18

667

Διαδρομή Τέλη ανά μικτά χιλιόγραμμο

1 2

1.1 Χερσαίες S

ιαδρομές εκφρασμένες σε χιλιόμετρα

DTS

Εως 100 χλμ

0,14

Πάνω αττό 100

έως 200

0,17

0,20

0,22

0 ,24

0,25

0 ,27

0 ,23

90C

0,31

0 ,32

C ,34

0,35

12C0

0,37

13C0

0 ,39

0,43

20Q0

0 ,45

0,53

0,56

0,62

0,72

S0CG

0,81

0,89

0,97

900 C

1,05

1Q00C

1,12

100C0

1,19

1,26

1,32

14C00

1,39

1,45

Διαδρομή Τέλη ανά μικτό χιλιόγραμμο

1.2 θαλάσσιες διαδρομές εκφρασμένες σε χιλομ ETS s

εκφρασμένες σε μετά τη μετατροπή τους

ναυτικά μίλια σύμφωνα με :

1 ναυτ.μίλι=1,85 2χιλ.

Εως 100 ναυτ.μίλια Εως 135 χιλ.

0,17

πάνω από 100

εως 200

Πάνω από

έως

0,19

5 = 6

0,21

0,22

0,23

C,24

0,24

0, 2S

:

0,25

9G0

-

SS7

0,26

ί

0,26

0 , 27

40 3

0 , 2'

0,23

0 , 29

0,31

0,32

3QG0

0 , 32

0, 34

40 0G

saoo

4C3

0,35

0, 33

600C

7C00

0,43

800Q

0,41

800G

900C

0,42

1000G

60S

0,43

0,45

ιιοοο

0,45

0,47

14Q0G

24 076

11

i 923

0,43

0,49

2. Το Συμβούλιο Ταχυδρομικής Εκμετάλλευσης έχει το δικαίωμα να αναθεωρεί και να τροποποιεί τα στοιχεία τα οποία αναφέρονται στην παρ. 1 στο διάστημα μεταξύ δύο Συνεδρίων. Η αναθεώρηση η οποία θα μπορεί vc γίνεται χάρη σε μίσ μεθοδολογία η οποία εξασφάλιζε, εύλογη αποζημίωση στις Υπηρεσίες οι οποίες εκτελούν εργασίες διαμετακόμισης, θα πρέπει να στηρίζεται σε οικονομικά στοιχεία αξιόπιστα και αντιπροσωπευτικά. Η τροποποίηση η οποία ενδεχομένως θα μπορεί να αποφασίζεται θα τίθεται σε ισχύ σε προθεσμία η οποία καθορίζεται από το Συμβούλιο Ταχυδρομικής Εκμετάλλευσης.

669

ΑΡΘΡΟ 49

Καταληκτικά τέλη

1. Με την επιφύλαξη του άρθρου 50, κάθε Υπηρεσία η οποία παραλαμβάνει από μία άλλη Υπηρεσία αντικείμενα του επιστολικού ταχυδρομείου, έχει δικαίωμα να εισπράττει απο την Υπηρεσία αποστολής αποζημίωση για τα έξοδα τα οποία προκύπτουν απο το διεθνές ταχυδρομείο το οποίο παραλαμβάνει.

2. Αποζημίωση.

2.1 Η αποζημίωση για τα αντικείμενα tou επιστολικού ' ταχυδρομείου εκτός από τους σάκκους Μ είναι 3,427 DTS ανά χιλιόγραμμο.

2.2 Για τους σάκκους Μ,η τιμή που εφαρμόζεται είναι 0,653 DTS ανά χ ι λ l όγραμμο.

2.2.1 Οι σάκκοι Μ, οι οποίοι ζυγίζουν λιγότερα από 5 χιλιόγραμμα, θεωρείται ότι ζυγίζουν 5 χιλιόγραμμα για την καταβολή των καταληκτικών τελών.

3. Μηχανισμός αναθεώρησης.

3.1 Οταν σε μία δεδομένη σχέση κάποια Υπηρεσία αποστολής ή παραλαβής όγκου αλληλογραφίας μεγαλύτερου από 150 τόννους το χρόνο (εκτός από τους σάκκους Μ) διαπιστώνει ότι ο μέσος αριθμός αντικειμένων που περιέχονται σε ένα χιλιόγραμμο αποστελλόμενου ή παραλαμβανόμενου ταχυδρομείου διαφέρει από το μέσο παγκόσμιο όρο των 17,26 αντικειμένων, μπορεί να επιτύχει αναθεώρηση της τιμής εάν, σε σχέση με αυτό το μέσο παγκόσμιο όρο:

3.1.1 Ο αριθμός αντικειμένων, είναι ανώτερος από 21 ή

3.1.2 Ο αριθμός των αντικειμένων είναι κατώτερος από 14.

3.1.3 Στην περίπτωση που προβλέπεται στην παρ. 3.1.2. η αναθεώρηση δεν εφαρμόζεται άν ο εν λόγω όγκος αλληλογραφίας προορίζεται για κάποια υπό ανάπτυξη χώρα η οποία αναγράφεται στον κατάλογο που τηρείται γ'αυτό το σκοπό από το Συνέδριο.

3.1.4 Οταν κάποια Υπηρεσία ζητεί την εφαρμογή της αναθεώρησης η οποία προβλέπεται στην παρ. 3.1., η ανταποκρίτρια Ταχ.Υπηρεσία μπορεί επίσης να το κάνει έστω κι άν στην αντίθετη περίπτωση ο όγκος αλληλογραφίας είναι κατώτερος από 150 τόννους το χρόνο.

3.1.4.1 Οι διατάξεις οι οποίες προβλέπονται στην παρ. 3.1.4. δεν εφαρμόζονται στις υπό ανάπτυξη χώρες οι οποίες αναγράφονται στον κατάλογο ο οποίος τηρείται γι'αυτό το σκοπό από το Συνέδριο.

3.2 Η αναθεώρηση πραγματοποιείται σύμφωνα με τους όρους παυ καθορίζονται στον κανονισμό .

4. Ομαδική αλληλογραφία

4.1 Για την ομαδική αλληλογραφία, η Ταχ. Υπηρεσία προορισμού μπορεί να ζητήσει ειδική αποζημίωση σύμφωνα με έναν από τους ακόλουθους τύπους :

670

4.1-1 Εφαρμογή των μέσων παγκοσμίων τιμών της τάξης του 0,14 BTS ανά αντικείμενο και του 1 DTS ανά χιλιόγραμμο.

4.1.2 Εφαρμογή των τιμών ανά αντικείμενα και ανά χιλιόγραμμο ttou αντανακλά το κόστος διαχείρισης στη χώρα προορισμού. Αυτό το κόστος πρέπει να είναι σχετικό με το εσωτερικό τιμολόγιο σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται από τον Κανονισμό .

4.2 Με την επιφύλαξη των διατάξεων nou αναφέρονται στην παρ. 2.1.3. όταν κάποια υπηρεσία προορισμού ζητά την ειδική αποζημίωση για την ομαδική αλληλογραφία η Υπηρεσία αποστολής μπορεί να ζητήσει να υποβληθεί ο υπόλοιπος όγκος αλληλογραφίας στην αναθεώρηση nou προβλέπεται στην παρ. 3.1.

5. -Το Συμβούλιο Ταχυδρομικής Εκμετάλλευσης έχει δικαίωμα να τροποποιεί τις αποζημιώσεις που αναφέρονται στις παρ. 2 και 4.1,1 στο διάστημσ μετξύ δύο Συνεδρίων, Κ αναθεώρηση η οποία μπορεί να στηρίζεται σε οικονομικά στοιχεία αξ.όπιατα και αντιπροσωπευτικά, Κ ενδεχόμενη τροποποίηση η οποία μπορεί να αποφασισθεί θα τίθεται σε ^^χύ σε ημερομηνία που καθορίζεται από το Συμβούλιο Ταχυδρομικής Εκμετάλλευσης. Αυτό έχει δικαίωμα vc καθορίζει τους τρόπους έναρξης ισχύος tou συστήματος αποζημίωσης που αναφέρεται στην παρ. 4,1.2.

5. Κάθε Υπηρεσία μπορεί να αποποιηθεί ολικώς ή μερικώς την αποζημίωση η οποία προβλέπεται στην παράγραφο 1.

7. Οι ενδιαφερόμενες Υπηρεσίες,έχουν δυνατότητα εφαρμογής κατόπιν διμερούς ή πολυμερούς συμφωνίας, άλλων συστημάτων αποζημίωσης γ^α το διακανονισμό των λογαριασμών των καταληκτικών τελών,

671

ΑΡΘΡΟ 50

Απαλλαγή απο τα διαβατικά και καταληκτικά τέλη

1. Απαλλάσσονται των χερσαίων ή θαλασσίων διαβατικών τελών και των καταληκτικών τελών, τα αντικείμενα του επιστολικού ταχυδρομείου τα σχετικά με την ταχυδρομική υπηρεσία,όπως αυτά παρατίθενται στο άρθρα 7.2.2, τα ταχυδρομικά αντικείμενα των οποίων δεν έγινε η διανομή και επιστράφηκαν στην καταγωγή μέσα σε κλειστές αποστολές,καθώς και τα αντικείμενα των κενών ταχυδρομικών σάκκων.

ΑΡΘΡΟ 51

Εκκαθάριση των λογαριασμών των διαβατικών και καταληκτικών τελών

1. Διαβατικά τέλη

1.1 Η εκκαθάριση των λογαριασμών των διαβατικών τελών του ταχυδρομείου επιφανείας,καταρτίζεται ετησίως απο τη διαβατική Υπηρεσία για κάθε Υπηρεσία καταγωγής. Βασίζεται στο βάρος των παραλαμβανομένων διαβατικών αποστολών που αποστέλλονται κατά τη διάρκεια του θεωρουμένου έτους. Εφαρμόζονται οι πίνακες τούς οποίους ορίζει το άρθρο 43.

1.2 Τα διαβατικά τέλη επιβαρύνουν την Υπηρεσία καταγωγής των αποστολών. Με την επιφύλαξη της εξαίρεσης η οποία προβλέπεται στήν παράγραφο 1.4, τα διαβατικά τέλη καταβάλλονται στίς Ταχυδρομικές υπηρεσίες των χωρών οι οποίες διασχίζονται,ή των οποίων οι υπηρεσίες μετέχουν της χερσαίας ή θαλάσσιας μεταφοράς των αποστολών.

1.3 Οταν η Υπηρεσία της χώρας η οποία διασχίζεται, δεν συμμετέχει στη χερσαία ή θαλάσσια μεταφορά των αποστολών,τα αντίστοιχα διαβατικά τέλη καταβάλλονται στην Υπηρεσία προορισμού,εάν αυτή επιβαρύνεται με το κόστος το οποίο αναλογεί στη διαμετακόμιση αυτή.

1.4 Τα τέλη της θαλάσσιας μεταφοράς των διαβατικών αποστολών, μπορούν να ρυθμισθούν απευθείας μεταξύ των Ταχ. Υπηρεσιών καταγωγής των αποστολών και των ναυτιλιακών εταιριών ή των αντιπροσώπων τους. Η Ταχυδρομική υπηρεσία του λιμένα φόρτωσης,πρέπε ι να δώσει προηγουμένως την έγκρισή της.

1.5 Η οφειλέτιδα Υπηρεσία εξαιρείται της καταβολής διαβατικών τελών,εφόσον το υπόλοιπο δεν υπερβαίνει ετησίως τα 163,35 DTS.

2. Καταληκτικά τέλη

2.1 Για τα αντικείμενα του επιστολικού ταχυδρομείου εκτός από τους σάκκους Μ η εκκαθάριση των λογαριασμών των καταληκτικών τελών καταρτίζεται ετησίως από την πιστώτρια Υπηρεσία σύμφωνα με τα πραγματικό βάρος των παραλαμβανομένων αποστολών κατά τη διάρκεια του θεωρούμενου έτους. Εφαρμόζονται οι τιμές τις οποίες ορίζει το άρθρο 49.

672

2.2 Για τους σάκκους Μ η εκκαθάριση των λογαριασμών των καταληκτικών τελών συντάσσεται ετησίως από την πιστώτρια Υπηρεσία σύμφωνα με το βάρος το οποίο υπόκειται στα καταληκτικά τέλη σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στο άρθρο 49.

2.3 Για τον καθορισμό του ετήσιου βάρους, οι Υπηρεσίες καταγωγής των αποστολών πρέπει να σημειώνουν μονίμως για κάθε αποστολή :

- το βάρος του ταχυδρομείου (εκτός των σάκκων Μ)

- το βάρος των σάκκων Μ το οποίο είναι ανώτερο των 5 χ ι λιογράμμων.

- το βάρος των σάκκων Μ έως 5 χιλιόγραμμα.

2.4 Οταν καθίσταται αναγκαίο να καθορίζεται ο αριθμός και των βάρος των αντικειμένων που κατατίθενται ομαδικά γι'αυτή την κατηγορία ταχυδρομείου εφαρμόζονται Οι τρόποι που αναγράφονται στον Κανονισμό.

2.5 Οι ενδιαφερόμενες Υπηρεσίες μπορούν να συμφωνήσουν νια την εκκαθάριση των καταληκτικών τελών στο πλαίσια των διμερών τους σχέσεων με διαφορετικές μεθόδους στατιστικής. Μπορούν επίσης να συμφωνήσουν για τη διενέργεια στατιστικών μελετών σε τακτά χρονικά διαστήματα άλλων εκτός αυτών που προβλέπει ο Κανονισμός για τη στατιστική περίοδο.

2.S Η οφειλέτιδα Υπηρεσία,απαλλάσσεται της καταβολής καταληκτικών τελών,όταν το ετήσιο υπόλοιπο δεν υπερβαίνει τα 325,70 DTS.

3. Κάθε Υπηρεσία έχει δικαίωμα να υποβάλλει στήν κρίση Επιτροπής Διαιτηαίας,τα ετήσια αποτελέσματα,τα οποία κατ'εκείνη απέχουν πολύ απα την πραγματικότητα. Κ σύσταση της Επιτροπής Διαιτησίας γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρο 128 ταυ Γενικού Κανονισμού. Οι διαιτητές έχουν δικαίωμα κατά την ορθή κρίση τους,να ορίσουν το ποσό των διαβατικών ή των καταληκτικών τελών τα οποία πρέπει να καταβληθούν.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

Τέλη αεροπορικής μεταφοράς

ΑΡΘΡΟ 52 Γενικές αρχές

1. Τα τέλη αεροπορικής μεταφοράς για το σύνολο της αεροπορικής διαδρομής επιβαρύνουν:

1.1 Την Υπηρεσία της χώρας καταγωγής,όταν πρόκειται για κλειστές αποστολ ές.

1.2 Την Υπηρεσία η οποία παραδίδει τα αντικείμενα σε άλλη Υπηρεσία όταν πρόκειται για αντικείμενα προτεραιότητας και για διαβατικά απερικάλυπτα αεροπορικά αντικείμενα περιλαμβανομένων και αυτών τα οποία διαβιβάστηκαν αντικανονικά.

673

2. Οι ίδιοι αυτοί κανόνες εφαρμόζονται ατίς αεροπορικές αποστολές, στα αντικείμενα προτεραιότητας και τα διαβατικά απερικάλυπτα αεροπορικά αντικείμενα τα οποία έχουν απαλλαγεί απο τα διαβατικά τέλη.

3. Κάβε Υπηρεσία προορισμού η οποία διασφαλίζει την αεροπορική μεταφορά του διεθνούς ταχυδρομείου στο εσωτερικό της χώρας της,έχει το δικαίωμα είσπραξης των επιπλέον εξόδων τα οποία προκύπτουν απο τη μεταφορά αυτή,με την προϋπόθεση ότι η μέση σταθμισμένη απόσταση των πραγματοποιηθέντων διαδρομών υπερβαίνει τα 300 χιλιόμετρα. Εκτός και εάν υφίσταται συμφωνία η οποία προβλέπει τη δωρεάν μεταφορά,τα τέλη πρέπει να είναι ενιαία για όλες τις αποστολές προτεραιότητας και τις αεροπορικές αποστολές ol οποίες προέρχονται απο το εξωτερι κο,ανεξάρτητα εάν το ταχυδρομείο διαβιβασθεί περαιτέρω ή όχι δια της αεροπορικής οδού.

4. Εν τούτοις όταν η αποζημίωση των καταληκτικών τελών η οποία εισπράττεται από την Υπηρεσία προορισμού στηρίζεται ειδικά στο κόστος ή το εσωτερικό τιμολόγιο δεν πραγματοποιείται καμμιά συμπληρωματική καταβολή των τελών αεροπορικής μεταφοράς στο εσωτερικό.

5. Η ταχ. Υπηρεσία προορισμού εξαιρεί εν όψει του υπολογισμού της μέσης συνδυασμένης απόστασης το βάρος όλων των αποστολών νια τις οποίες α υπολογισμός της αποζημίωσης των καταληκτικών τελών στηρίζεται ειδικά στο κόστος ή το εσωτερικό τιμολόγιο της Υπηρεσίας προορι ομού.

6. Εκτός και εάν υφίσταται ειδική συμφωνία μετος^ των ενδιαφερομένων Υπηρεσιών, το άρθρο 43 εφαρμόζεται στίς αεροπορικές αποστολές για τις πιθανές χερσαίες ή θαλάσσιες διαδρομές τους. Ωστόσο δεν συνεπάγονται καμμία καταβολή διαβατικών τελών:

6.1 Η μεταφόρτωση των αεροπορικών αποστολών μεταξύ δύο αερολιμένων οι οποίοι εξυπηρετούν την ίδια πόλη.

6.2 Η μεταφορά των αποστολών αυτών μεταξύ ενός αερολιμένα α οποίος εξυπηρετεί μια πόλη ή μια αποθήκη η οποία βρίσκεται στην ίδια αυτή πόλη και η επιστροφή αυτών των αποστολών προκειμένου να διαβιβασθούν περαιτέρω.

AFSFO 5 3

Εασική τιμή και υπολογισμός των τελών αεροπορικής μεταφοράς

1. Η βασική τιμή η οποία εφαρμόζεται κατά το διακανονισμό των λογαριασμών μεταξύ Υπηρεσιών γισ τις εναέριες μεταφορές, εγκρίνεται από το Συμβούλιο Ταχυδρομικής Εκμετάλλευσης,

Υπολογίζεται από το Διεθνές Γραφείο σύμφωνα με τον τύπο που προσδιορίζεται επακριβώς στον Κανονισμό.

674

2. Ο υπολογισμός των τελών αεροπορικής μεταφοράς των κλειστών αποστολών, των αντικειμένων προτεραιότητας και των διαβατικών απερικάλυπτων αεροπορικών αντικειμένων, καθώς και οι τρόποι εκκαθάρισης των σχετικών λογαριασμών, ορίζονται στον Κανονισμό.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5

Τηλεματικές συνδέσεις. Αρθρο 54

Γενικές διατάξεις

1. Οι Ταχυδρομικές Υπηρεσίες μπορούν να συμφωνούν να δημιουργούν τηλεματικές συνδέσεις μεταξύ τους και με άλλους συνεργάτες.

2. Οι ενδιαφερόμενες Ταχυδρομικές Υπηρεσίες είναι ελεύθερες να επιλέξουν τους προμηθευτές και την τεχνική υποστήριξη (υλικό και λογισμικό) που χρησιμεύει για την πραγματοποίηση των ανταλλαγών των στοιχείων.

3. Σε συνεννόηση με τον προμηθευτή υπηρεσιών δικτύου, οι Ταχυδρομικές Υπηρεσίες συμφωνούν μεταξύ τους για τον τρόπο πληρωμής αυτών των υπηρεσιών.

4. Οι Ταχυδρομικές Υπηρεσίες δεν είναι ούτε οικονομικά ούτε νομικά υπεύθυνες εάν μία άλλη Υπηρεσία δεν καταβάλλει τα ποσά που οφείλονται για τις υπηρεσίες που συνδέονται με την εκτέλεση των τηλεματικών ανταλλαγών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Δίκαιο Κεφαλαιουχρικών Εταιριών Tόμος Ι

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας -Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - Τόμος Ι - Β έκδοση

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

send