logo-print

Άρθρο 16 - Νόμος 2797/2000

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

26/07/2014

Ένδικη προστασία για ακίνητο φερόμενο ως "άγνωστου" ιδιοκτήτη - Β έκδοση, Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 19 -

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ

Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΡΘΡΟ 16 ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

1. Σύμφωνα με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που δεσμεύουν τα Συμβαλλόμενα Μέρη από το διεθνές δίκαιο και με την επιφύλαξη της ισχύουσας εθνικής τους νομοθεσίας και κανονισμών τα Συμβαλλόμενα Μέρη επιβεβαιώνουν οτι ιι υποχρέωσή τους μεταξύ τους να προστατεύουν την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας εναντίον πράξεων παράνομης επέμβασης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας Συμφωνίας.

2. Με την επιφύλαξη της ισχύουσας εθνικής τους νομοθεσίας χωρίς να περιορίζουν τη γενικότητα των δικαιωμάτων και κανονισμών και υποχρεώσεων τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ενεργούν ιδιαίτερα σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης Παραβάσεων και Ορισμένων Αλλων Πράξεων, οι οποίες διενεργούνται επί αεροσκαφών, η οποία υπεγράφη στο Τόκυο στις 14 Σεπτεμβρίου 1963, της Σύμβασης για την καταστολή της Παράνομης Κατακράτησης Αεροσκάφους, η οποία υπεγράφη στη Χάγη στις 16 Δεκεμβρίου 1970 και της Σύμβασης για την Καταστολή Παρανόμων Πράξεων εναντίον της Ασφάλειας της Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία υπεγράφη στο Μόντρεαλ στις 23 Σεπτεμβρίου 1971, το Πρωτόκολλο για την Καταστολή των Παρανόμων Ενεργειών Βιας στα Αεροδρόμια που εξυπηρετούν τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία, το οποίο υπεγράφη στο Μόντρεαλ στις 24 Φεβρουαρίου 1988, καθώς και με οποιαδήποτε άλλη πολυμερή συμφωνία διεθνές κείμενο επί του θέματος της αεροπορικής ασφάλειας το οποίο είναι δεσμευτικό και για τα δύο Συμβαλλόμενα Μέρη.

3. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη, σε περίπτωση σχετικού αιτήματος, θα παρέχουν αμοιβαίως κάθε απαραίτητη βοήθεια για την πρόληψη πράξεων παράνομης κατακράτησης πολιτικών αεροσκαφών και άλλων παρανόμων πράξεων κατά της ασφάλειας των αεροσκαφών αυτών, των επιβατών και του πληρώματός τους, των αεροδρομίων και εγκαταστάσεων αεροναυτιλίας, καθώς και κάθε άλλης απειλής κατά της ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας.

4. Στις αμοιβαίες σχέσεις τους τα Συμβαλλόμενα Μέρη Θα ενεργούν σύμφωνα με τις διατάξεις για την αερο479

παρική ασφάλεια οι οποίες έχουν καθιερωθεί από ίο Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας και ορίσθηκαν ως Παραρτήματα υιη Σύμβαση για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία, στο μέτρο που οι εν λόγω διατάζεις είναι εφαρμοστέες σε αμφότερα τα Συμβαλλόμενα Μέρη

5. Θα απαιτούν, επιπροσθέτως τα Συμβαλλόμενα Μέρη, οι εκμεταλλευόμενοι αεροσκάφη τα οποία είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα τους ή οι εκμεταλλευόμενοι αεροσκάφη οι οποίοι έχουν την κύρια εγκατάσταση των εργασιών τους ή τη μόνιμη κατοικία οτην επικράτεια τους, καθώς και το προσωπικό των αεροδρομίων στην επικράτειά τους. να ενεργούν σύμφωνα με τις διατάξεις αεροπορικής ασφάλειας οι οποίες είναι εφαρμοστέες σε αμφότερα τα Συμβαλλόμενα Μέρη.

6. Κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος συμφωνεί οτι από τους δικούς του εκμεταλλευόμενους αεροσκάφη 8α ζητηθεί η τήρηση των διατάξεων για την αεροπορική ασφάλεια, οι οποίες αναφέρονται στην παράγραφο 4 ανωτέρω, οι οποίες απαιτούνται από το άλλο Συμβαλλόμενο Μέρος για την είσοδο, παραμονή ή αναχώρηση απο την επικράτεια αυτού του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους. Κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος θα διασφαλίζει ότι στο εδαψός του εφαρμόζονται κατάλληλα και αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των αεροσκαφών και τον έλεγχο ασφαλείας των επιβατών, των πληρωμάτων, των χειραπο-σκευών τους, των αποσκευών, του φορτίου και των εφοδίων των αεροσκαφών, πριν, από και κατά τη διάρκεια επιβίβασης και της φόρτωσης. Κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος θα ανταποκρίνεται θετικά σε κάθε αίτημα του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους για τη λήψη λογικών ειδικών μέτρων ασφάλειας στην επικράτεια του για την αντιμετώπιση συγκεκριμένης απειλής κατά της πολιτικής αεροπορίας.

7. Σε περίπτωση συμβάντος η απειλής συμβάντος παράνομης κατακράτησης πολιτικού αεροοκοφηπς η άλλων παράνομων πράξεων εναντίον της ασφαλείας του αεροσκάφους, των επιβατών και του πληρώματος του, αεροδρομίων ή εγκαταστάσεων αεροναυτιλίας, τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα αλληλοβοηθούνται, διευκολύνοντας τις συνεννοήσεις και άλλα κατάλληλα μέτρα με σκοπό να τερματίσουν οαο το δυνατόν γρήγορα »αι με ελάχιστη ανάλογη έκθεση σε κίνδυνο ανθρωπινής ζωής το αυμβαν αυτό.

8. Κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος θα λαμβάνει όποια μέτρα Θεωρεί πρόσφορα, προκειμένου να διααφαλίσει ότι αεροσκάφος του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους, το οποίο υπόκειται σε παράνομη κατακράτηση ή οποιαδήποτε αλλη πράξη παράνομης παρεμπόδισης, το οποίο ευρίσκεται στο έδαφος στην επικράτειά του θα τεθεί υπό κράτηση εκεί εκτός εάν η αναχώρηση του επιβάλλεται από το πρωταρχικό καθήκον προστασίας της ζωής του πληρώματος και των επιβατών. Οπου είναι εφικτό, τα ανωτέρω μέτρα θα λαμβάνονται κατόπιν διαβουλεύσεων με το άλλο Συμβαλλόμενο Μέρος.

9. Εαν Ενα Συμβαλλόμενο Μέρος εχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι το αλλο Συμβαλλόμενο Μέρος δεν τηρεί τις διατάξεις του παρόντος Αρθρου, οι αεροπορικές αρχές του πρώτου Συμβαλλομένου Μέρους μπορεί να ζητήσουν άμεσες διαβουλεύσεις με τις αεροπορικές αρχές του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους. Τυχόν αποτυχία εξεύρεσης ικανοποιητικής συμφωνίας εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία υποβολής του ανωτέρω αιτήματος θα συνιστά λάγο εφαρμογής της παραγράφου 1 του Αρθρου 4. Εάν υπαγορεύεται από κατάσταση

ανάγκης, ένα Συμβαλλόμενο Μέρος μπορεί να αναλάβει δράση, υπό τους ορούς της ανωτέρω παραγράφου, πριν από τη ληξη των τριάντα (30) ημερών απο την υποβολή του ανωτέρω αιτήματος, γνωστοποιώντας στο άλλο Συμβαλλόμενο Μέρος τους σχετικούς λόγους.

Οποιαδήποτε δράση αναληφθεί σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο θα παύσει ευθύς μόλις το άλλο Συμβαλλόμενο Μέρος συμμορφωθεί με τις περί ασφαλείας διατάξεις του παρόντος Αρθρου.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Τα ομολογιακά δάνεια μετά τον ν. 4548/2018
Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ