logo-print

Άρθρο 1 - Νόμος 2836/2000

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

26/07/2014

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

Άρθρο 1

1. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υστέρα από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών μπο· ρεΙ:

α. Να εξειδικεύονται οι υποχρεώσεις των εταιριών που έχουν εισαγάγει τις μετοχές τους οτο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών να υποβάλλουν τις προβλεπόμενες στο π.δ. 360/1985 οικονομικές καταστάσεις και να ορίζονται επιπλέον υποχρεώσεις για γνωστοποίηση στοιχείων σχετικών με την κατάσταση και την εξέλιξη της δραστηριότητας της εταιρίας.

β. Να εξειδικεύονται οι υποχρεώσεις των εταιριών που έχουν εισαγάγει τις μετοχές τους στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, οι οποίες προβλέπονται στις παραγράφους 2. 3, 4 και 5 του άρθρου 5 του π.δ. 350/1985. -γ. Να προβλέπεται, εκτός από τις υποχρεώσεις γνωστοποίησης του π.δ. 51/1992, και υποχρέωση προαναγγελίας, σε περίπτωση απόκτησης ή διάθεσης ορισμένων σημαντικών ποσοστών του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου και μετοχικού κεφαλαίου εταιριών που έχουν εισάγει τις μετοχές τους στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Στις περιπτώσεις αυτές καθορίζεται και η διαδικασία πραγματοποίησης αυτών των προαναγγελιών και ο τρόπος ελέγχου αυτών.

2. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μπορεί να εξειδικεύεται το περιεχόμενο της απαγόρευσης που προβλέπεται στο άρθρο 3 του π.δ. 53/1992.

3. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ύστερα από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, εκδίδεται Κανονισμός Συμπεριφοράς των εταιριών που έχουν εισαγάγει τις μετοχές τους στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και των μελών των οργάνων διοίκησης αυτών με τον οποίο καθορίζονται, στο πλαίσιο των κανόνων της Κεφαλαιαγοράς, οι υποχρεώσεις που έχουν οι εταιρίες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των μετόχων, ιδίως σε ό,τι αφορά την ίση μεταχείριση των μετόχων, οι υποχρεώσεις της εταιρίας για τη διασφάλιση διαφάνειας σχετικά με τη χρηματοοικονομική της κατάσταση, την απόδοσή της, τη διοίκησή της και τη μετοχική της σύνθεση και οι υποχρεώσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των λοιπών οργάνων διοίκησης αυτής, τόσο έναντι της εταιρίας όσο και έναντι των μετόχων, και τα όργανα και η διαδικασία ελέγχου τήρησης αυτών των υποχρεώσεων.

4. Σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων:

α. Των αποφάσεων της παραγράφου 1 εδ. α' του παρόντος άρθρου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επιβάλλει τις προβλεπόμενες από το άρθρο 7 του π.δ. 360/1965 κυρώσεις.

β. Των αποφάσεων της παραγράφου 1 εδ. β' του παρόντος άρθρου, του άρθρου 5 του π.δ. 350/1985 και του προβλεπόμενου στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου Κανονισμού Συμπεριφοράς εταιριών που έχουν εισαγάγει τις μετοχές τους στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και των Οργάνων Διοίκησης αυτών, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επιβάλλει στις εταιρίες ή/και στα μέλη Διοικητικού Συμβουλίου και λοιπά όργανα διοίκησης αυτών χρηματικό πρόσημο που ανέρχεται από 1.000.000 έως 200.000.000 δραχμές.

γ. Των αποφάσεων της παραγράφου 1 εδ. γ' του παρόντος άρθρου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επιβάλλει τις προβλεπόμενες από το άρθρο 14 του π.δ. 51/1992 κυρώσεις.

δ. Της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επιβάλλει τις προβλεπόμενες από το άρθρο 11 του π,δ. 53/1992 κυρώσεις.

5. Στο άρβρο 5 του π.δ. 350/1985 προστίθεται νέα παράγραφος 7 ως εξής:

-7. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου

2788

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ)

Αξιών Αθηνών δύναται, με απόφαση του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να καθορίζει τρόπους και μέσα υποβολής στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών των καταστάσεων και ανακοινώσεων του παρόντος, όπου αυτή προβλέπεται, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών μέσων».

6. Μετά το πρώτο εδάφιο του άρθρου 5 του π.δ. 360/ 1985 παρεμβάλλονται τα ακόλουθα εδάφια:

-Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών παρακολουθεί μόνο εάν οι εταιρίες τήρησαν τις υποχρεώσεις τους ως προς τη δημοσίευση των καταστάσεων σύμφωνα με το παρόν, ως προς την εμπρόθεσμη υποβολή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες του, καθώς κι εάν οι εν λόγω καταστάσεις περιέχουν τα πρόσθετα στοιχεία του άρθρου 4 του παρόντος. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών δύναται, με απόφασή του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να καθορίζει τρόπους και μΐ*α υποβολής των καταστάσεων του παρόντος, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών μέσων.»

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
Εργατικό Ποινικό Δίκαιο
send