logo-print

Άρθρο 1 - Νόμος 2987/2002

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2014

Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31
Το νέο πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων και των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΙΣΤΩΤΩΝ - ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Άρθρο 1

Εταιρικό κεφάλαιο ναυτικής εταιρείας

1. Οι παράγραφοι 3 και 4 του άρθρου 5 του Ν. 959/1979 αντικαθίστανται ως ακολούθως:

«3. Ως ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο ορίζεται το ποσό των πέντε χιλιάδων ευρώ ή το ισάξιο αυτών σε άλλο νόμισμα, κατά την επίσημη τιμή αυτού την ημέρα της καταχώρισης της εταιρείας στο μητρώο.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας μπορεί να αναπροσαρμόζεται το ύφος του ελάχιστου εταιρικού κεφαλαίου.

4. Η ονομαστική αξία κάθε μετοχής δεν μπορεί να ορισθεί κατώτερη του ενός ευρώ ή του ισάξιού του σε άλλο νόμισμα, κατά την επίσημη τιμή αυτού την ημέρα της καταχώρισης της εταιρείας στο μητρώο.»

2. Οι ναυτικές εταιρείες που λειτουργούν κατά την 1η Μαρτίου του έτους 2002 και έχουν εταιρικό κεφάλαιο μικρότερο του ποσού των πέντε χιλιάδων ευρώ υποχρεούνται να αυξήσουν το κεφάλαιό τους τουλάχιστον μέχρι του ποσού αυτού και να υποβάλουν προς καταχώριση στη μερίδα της εταιρείας την απόφαση της αύξησης και την

πράξη πιστοποίησης καταβολής του ποσού της αύξησης το αργότερο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους 2003. Οι εταιρείες που δεν θα εκπληρώσουν την παραπάνω υ-ποχρέωσή τους θεωρείται ότι λύονται αυτοδίκαια και περιέρχονται σε εκκαθάριση. Η αρμόδια για την τήρηση του μητρώου ναυτικών εταιρειών υπηρεσία καταχωρίζει αυτεπάγγελτα στη μερίδα της εταιρείας σχετική σημείωση. Εκκαθαριστές, εφόσον αυτοί δεν ορίζονται από την εταιρική σύμβαση, είναι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους 2003. Για την ανάκληση των εκκαθαριστών εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 45 του Ν. 959/ 1979.

3. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων ισχύουν από την 1η Μαρτίου του έτους 2002.

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ