logo-print

Άρθρο 6 - Νόμος 2992/2002

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2014

Οι πρόσφατες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικας και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
Μεσιτεία Ακινήτων - Δημοσιεύματα ΕπΑΚ Νο 5

Άρθρο 6

Υποκαταστήματα, γραφεία ειδικού τύπου ελληνικών Ε.Π.Ε.Υ.

1. Μετά το άρθρο 71 του Ν. 1969/1991 προστίθεται άρθρο 71Α ως εξής:

"Άρθρο 71Α

Υποκαταστήματα, γραφεία ειδικού τύπου ελληνικών Ε.Π.Ε.Υ.

1. Ε.Π.Ε.Υ. που εδρεύει στην Ελλάδα και προτίθεται να ιδρύσει υποκατάστημα εντός Ελλάδας γνωστοποιεί την πρόθεσή της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέροντας τα εξής στοιχεία:

α) Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του υποκαταστήματος, στο οποίο πρέπει να περιγράφονται το είδος των εργασιών, τις οποίες προτίθεται να ασκήσει μέσω αυτού.

β) Την οργανωτική και λειτουργική υποδομή του υποκαταστήματος για την άσκηση των δραστηριοτήτων του.

γ) Τη διεύθυνση του υποκαταστήματος.

δ) Το πρόσωπο που θα διευθύνει το υποκατάστημα. Το πρόσωπο αυτό πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις διορισμού αντικρυστή, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 19 του Ν. 2324/1995 (ΦΕΚ 146 Α') και να είναι πτυχιούχος ανώτατης σχολής της ημεδαπής ή Τ.Ε.Ι. ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής. Εάν η σχετική γνωστοποίηση αφορά και δραστηριότητες της Ε.Π.Ε.Υ. ως Μέλους του Χ.Π.Α., το πρόσωπο που θα διευθύνει το υποκατάστημα πρέπει να διαθέτει επιπροσθέτως ένα εκ των πιστοποιητικών Διαπραγματευτή/Ειδικού Διαπραγματευτή, Συμβούλου Πελατών, Γνώσεων, που χορηγεί το Χ.Π.Α. Εάν η γνωστοποίηση αφορά δραστηριότητες της Ε.Π.Ε.Υ. αποκλειστικά και μόνον ως Μέλους του Χ.Π.Α., το παραπάνω πρόσωπο πρέπει να διαθέτει μόνο ένα εκ των παραπάνω πιστοποιητικών που χορηγεί το Χ.Π.Α.

2. Εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εγκρίνει την ίδρυση του υποκαταστήματος. Σε περίπτωση μεταβολής του περιεχομένου των στοιχείων της γνωστοποίησής της, η Ε.Π.Ε.Υ. οφείλει να γνωστοποιήσει εγγράφως τη μεταβολή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πριν η μεταβολή λάβει χώρα, προκειμένου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εγκρίνει τη λειτουργία του υποκαταστήματος της Ε.Π.Ε.Υ. βάσει των νέων στοιχείων.

3. Ε.Π.Ε.Υ. δύναται να συστήνει, εκτός της έδρας της, γραφεία με αποκλειστικό σκοπό τη λήψη και διαβίβαση

προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Π.Ε.Υ. εντολών πελατών της για κατάρτιση συναλλαγών σε χρηματοπιστωτικά μέσα (γραφεία ειδικού τύπου). Τα γραφεία αυτά δεν επιτρέπεται να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία, όπως κεφάλαια, κινητές αξίες ή άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα, των πελατών της Ε.Π.Ε.Υ. ή να λαμβάνουν τέτοια περιουσιακά στοιχεία στο πλαίσιο εκπλήρωσης των πάσης φύσεως υποχρεώσεων των πελατών της Ε.Π.Ε.Υ. που προκύπτουν από την κατάρτιση και εκτέλεση των συναλλαγών τους. Τη σύσταση των παραπάνω γραφείων τους υποχρεούνται οι εν λόγω Ε.Π.Ε.Υ. να γνωστοποιούν πριν από την έναρξη της λειτουργίας τους στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς."

2. Από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού καταργούνται: το πρώτο εδάφιο, η περίπτωση α', η περίπτωση β', τα τρία πρώτα εδάφια και τα τρία τελευταία της περίπτωσης γ' της παραγράφου 2, καθώς και οι παράγραφοι 3 και 4 του άρθρου 71 του Ν. 1969/1991.

Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11