logo-print

Άρθρο 39 - Νόμος 2992/2002

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2014

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ποινικός Κώδικας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία, 2η έκδ., 2024

Άρθρο 39

Θέματα λειτουργίας του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.)

1. Η λειτουργία της Κεντρικής Υπηρεσίας του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.), ο οποίος συστάθηκε με τις διατάξεις του Β' Κεφαλαίου (άρθρα 6 -11) του Ν. 2768/1999 (ΦΕΚ 273 Α') αρχίζει από την 1η Ιουλίου 2001.

2. Οι Υπηρεσίες Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (Υ.Π.Α.Δ.) τίθενται σε λειτουργία με αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. του Ο.Π.Α.Δ. Κατά το μέχρι την έναρξη της λειτουργίας των Υ.Π.Α.Δ. χρονικό διάστημα η αναγνώριση των παροχών υγειονομικής περίθαλψης και η πληρωμή αυτών γίνεται από τις αρμόδιες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Τα απαιτούμενα για την πληρωμή των δαπανών ποσά παρέχονται στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις με επιχορήγηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, η οποία αφαιρείται από τους πόρους του άρθρου 11 του Ν. 2768/1999 του Ο.Π.Α.Δ. Κατά το ίδιο διάστημα οι υπάλληλοι που διαπιστώθηκαν και αποσπώνται στον Ο.Π.Α.Δ. εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην αρμόδια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

3. Οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους αρμοδιότητας του Ο.Π.Α.Δ. που έχουν συναφθεί με φυσικά ή νομικά πρόσωπα εξακολουθούν να διέπονται από τις προ της συστάσεως του Ο.Π.Α.Δ. διατάξεις, μέχρι την καταγγελία τους με απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Π.Α.Δ. και αζημίως για τον Οργανισμό.

4. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 7 του Ν. 2768/1999, προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:

"Στον Οργανισμό περιέρχεται και η αρμοδιότητα έκδοσης της απόφασης για μετάβαση ή παράταση της νοσηλείας στο εξωτερικό, ύστερα από γνώμη της Ειδικής Υγειονομικής Επιτροπής του Ν. 2194/1994 (ΦΕΚ 34 Α'). Η απόφαση αυτή θα υπογράφεται από τον Πρόεδρο ή τον Γενικό Διευθυντή, μετά από απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού."

Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής ισχύουν από 1.7.2001.

5. Ο Υπουργός Οικονομικών, υπό την εποπτεία του οποίου τελούν τα οικονομικά θέματα του Ο.Π.Α.Δ., μπορεί με απόφασή του, να αναθέτει απευθείας σε κρατικούς φορείς ή σε θυγατρικές τους εταιρείες την τεχνική υποστήριξη και μηχανοργάνωση των υπηρεσιών προγραμματισμού, διαχείρισης και ελέγχου των δαπανών περίθαλψης των ασφαλισμένων του Οργανισμού.

6. Οι διαδικασίες για τη μετάβαση προς νοσηλεία στο εξωτερικό των οικονομικά αδυνάτων ατόμων που είναι ανασφάλιστα, καθώς και των φοιτητών που δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανέναν ασφαλιστικό φορέα, μεταφέρονται στον Ο.Π.Α.Δ., ο οποίος και επιχορηγείται ειδικά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την κάλυψη της σχετικής προς τούτο δαπάνης.

7. Εκκρεμείς δαπάνες νοσηλείας στο εξωτερικό που πραγματοποιήθηκαν μέχρι 30 Ιουνίου 2001 εκκαθαρίζονται και πληρώνονται από τον Ο.Π.Α.Δ., μετά από ειδική προς τούτο επιχορήγησή του. Συμπληρωματικές δαπάνες χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής (Χ.Ε.Π.) που είχαν εκδοθεί σε βάρος του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, εκκαθαρίζονται και πληρώνονται από τον Ο.Π.Α.Δ. με επικυρωμένα αντίγραφα των δικαιολογητικών που συνοδεύουν την απόδοση λογαριασμού του Χ.Ε.Π.

Πολιτική Δικονομία Ε έκδοση
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

send