logo-print

Άρθρο 1 - Νόμος 2984/2002

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2014

Η αοριστία των ανακοπών του ΚπολΔ - Δημοσιεύματα ΕπολΔ Νο 29

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

O τόπος παροχής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 11

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Άρθρο 1

1. Η παράγραφος 4 του άρθρου 1 του N. 2292/1995 (ΦΕΚ35Α') αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Για την εφαρμογή της πολιτικής αυτής η Κυβέρνηση διαθέτει κυρίως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠ.ΕΘ.Α.) και τις υπαγόμενες σε αυτό Ένοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) της Χώρας: Στρατό Ξηράς - Πολεμικό Ναυτικό - Πολεμική Αεροπορία. Διαθέτει επίσης και όλα τα υπόλοιπα Υπουργεία, δυνάμεις Παλλαϊκής Άμυνας, σώματα, οργανισμούς και υπηρεσίες, τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο συμβάλλουν στην Εθνική Άμυνα.».

2. Το εδάφιο β' της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του N. 2292/1995 (ΦΕΚ 35 Α') αντικαθίσταται ως εξής:

«β. Αποφασίζει τη δομή διοίκησης και τη μελλοντική δομή δυνάμεων, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.»

3. Το εδάφιο ιστ' της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του N. 2292/1995 (ΦΕΚ 35 Α') αντικαθίσταται ως εξής:

« ιστ. Τοποθετεί τους Αντιστράτηγους και Υποστρατήγους σε θέση Αντιστράτηγου, όταν παρίσταται ανάγκη, τον Αρχηγό του Στόλου, τον Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας και τους Υπαρχηγούς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.), μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο οποίος λαμβάνει υπόψη και τις έγγραφες εισηγήσεις του Αρχηγού Γ.Ε.ΕΘ.Α. και του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου του οικείου Κλάδου.»

4. Η παράγραφος 2 του άρθρου 5 του N. 2292/1995 (ΦΕΚ 35 Α') αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Προΐσταται του Επιτελείου Υπουργού Εθνικής Άμυνας, του Γ.Ε.ΕΘ.Α. και κάθε Κλάδου των Ε.Δ. και έχει όλες τις αρμοδιότητες του παρόντος νόμου, καθώς και αυτές

που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις. Ασκεί τη διοίκηση και τον έλεγχο των Ε.Δ., μέσω των Αρχηγών των Γ.Ε.ΕΘ.Α., Γενικού Επιτελείου Στρατού (Γ.Ε.Σ.), Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Γ.Ε.Ν.) και Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Γ.Ε.Α.).»

5. Το εδάφιο β' της παραγράφου 3 του άρθρου 5 του N. 2292/1995 (ΦΕΚ 35 Α') αντικαθίσταται ως εξής:

«β. Εισηγείται στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥ.Σ.Ε.Α.) τη δομή διοίκησης και τη μελλοντική δομή δυνάμεων.»

6. Το εδάφιο ζ' της παραγράφου 3 του άρθρου 5 του N. 2292/1995 (ΦΕΚ 35 Α') αντικαθίσταται ως εξής:

«ζ. Αποφασίζει για τη συγκρότηση και διάλυση Μονάδων των Κλάδων των Ε.Δ. και διακλαδικών Μονάδων, μετά από πρόταση του οικείου Ανωτάτου Συμβουλίου Κλάδου και του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (Σ.Α.Γ.Ε.) αντίστοιχα.»

7. Το εδάφιο α' της παραγράφου 4 του άρθρου 8 του N. 2292/1995 (ΦΕΚ 35 Α') αντικαθίσταται ως εξής:

«α. Εκτιμήσεις επί καταστάσεων που παρουσιάζονται στο εγγύς ή ευρύτερο περιβάλλον και είναι δυνατόν να επηρεάσουν την ασφάλεια ή τις σχέσεις της Χώρας με όμορα κράτη. Επίσης για θέματα που απαιτούν άμεση αντίδραση σε επεισόδια ή έκτακτες καταστάσεις, που μπορούν να οδηγήσουν σε κρίση, καθώς και την ανάθεση της Επιχειρησιακής Διοίκησης δυνάμεων των τριών Κλάδων των Ε.Δ. στον Αρχηγό του Γ.Ε.ΕΘ.Α. (Α/ Γ.Ε.ΕΘ.Α.) στις ειδικότερες περιπτώσεις της παραγράφου 5β' του άρθρου 11.»

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31