logo-print

Άρθρο 2 - Νόμος 2984/2002

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2014

Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Άρθρο 2

1. Το εδάφιο γ' της παραγράφου 6 του άρθρου 10 του N. 2292/1995 (ΦΕΚ 35 Α') αντικαθίσταται ως εξής:

«γ. Την υποβολή γνωματεύσεων στον Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α. για το Γενικό Σχέδιο Άμυνας της Χώρας (ΓΕ.Σ.Α.Χ.), των Γενικών Σχεδίων που απορρέουν από αυτό, καθώς και των Ειδικών και Ενδεχομένων Σχεδίων, που αφορούν κοινή δράση Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης υποβολή γνωματεύσεων για θέματα που αφορούν στη διαμόρφωση διακλαδικών επιχειρησιακών δογμάτων, τις στρατιωτικές συμφωνίες και λοιπά θέματα αρμοδιότητάς του.»

2. Οι παράγραφοι 5 και 6 του άρθρου 11 του N. 2292/1995 (ΦΕΚ 35 Α') αντικαθίστανται ως εξής:

«5. Ο Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α. από την περίοδο ειρήνης ασκεί την επιχειρησιακή διοίκηση:

α. των Διακλαδικών Στρατηγείων και των υπ' αυτών υπαγόμενων μονάδων που συγκροτούνται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας με βάση τις διατάξεις του άρθρου 5 του παρόντος νόμου και προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν για αντιμετώπιση στρατιωτικών ενεργειών που στρέφονται κατά της ασφάλειας της Χώρας και των νόμιμων συμφερόντων της και απαιτούν συντονισμένη δράση δυνάμεων των Κλάδων των Ε.Δ.

β. Επιπρόσθετα των υπολοίπων δυνάμεων των τριών Κλάδων των Ε.Δ., μέσω των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων για τις περιπτώσεις:

(1) Εφαρμογής σχεδίων επιχειρήσεων και δοκιμής τους

(2) Εφαρμογής του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων

(3) Διεξαγωγής επιχειρήσεων εκτός ελληνικής επικράτειας, μετά από αποφάσεις του ΚΥ.Σ.Ε.Α. και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας

(4) Συμμετοχής τους για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων λόγω συμφορών, καταστροφών ή μειζόνων ατυχημάτων, μετά από απόφαση του Σ.Α.Γ.Ε.

(5) Οποτεδήποτε κρίνεται σκόπιμο από το Συμβούλιο Άμυνας.

6. Με βάση την επιχειρησιακή διοίκηση, ο Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α. αναθέτει αποστολές ή έργο σε υφιστάμενους Διοικητές, αναπτύσσει Μονάδες, αναδιαθέτει Δυνάμεις και διατηρεί ή μεταβιβάζει τον επιχειρησιακό ή τακτικό έλεγχο. Τη διοίκηση αυτή την ασκεί υποβοηθούμενος από το Σ.Α.Γ.Ε.»

3. Η περίοδος δ' της παραγράφου 8 του άρθρου 11 του N. 2292/1995 (ΦΕΚ 35 Α') αντικαθίσταται ως εξής:

«δ. Εκδίδει τα Διακλαδικά Επιχειρησιακά Δόγματα για την εξασφάλιση της διακλαδικής συνεργασίας, εκπαίδευσης και υποστήριξης των επιχειρησιακών σχεδίων με τη συνδρομή των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων.»

4. Η περίοδος ι' της παραγράφου 8 του άρθρου 11 του N. 2292/1995 (ΦΕΚ 35 Α') αντικαθίσταται ως εξής:

«ι. Καθορίζει τα της συγκρότησης και λειτουργίας Σχολών και Κέντρων κοινής εκπαίδευσης προσωπικού Κλάδων Ε.Δ., με ή χωρίς συμμετοχή στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και υπαλλήλων κρατικών υπηρεσιών και οργανισμών, ώστε να εξασφαλίζεται η δημιουργία στελεχών κατάλληλων για το χειρισμό θεμάτων Εθνικής Άμυνας, διακλαδικής σχεδίασης, καθώς και ελέγχου και διεύθυνσης των διακλαδικών επιχειρήσεων.»

5. Η περίοδος ιγ' της παραγράφου 8 του άρθρου 11 του N. 2292/1995 (ΦΕΚ 35 Α') αντικαθίσταται ως εξής:

«ιγ. Εισηγείται την προτεραιότητα των εξοπλιστικών προγραμμάτων μετά από απόφαση του Σ.Α.Γ.Ε. κατά τη διαδικασία επεξεργασίας τους μεταξύ των Κλάδων και του Επιτελείου Υπουργού Εθνικής Άμυνας, στα πλαίσια του μεσοπρόθεσμου προγραμματισμού ( ΕΜΠΑΕ ).»

6. Μετά την περίοδο ιζ' της παραγράφου 8 του άρθρου 11 του N. 2292/1995 (ΦΕΚ 35 Α προστίθενται περίοδοι ιη' και ιθ' ως εξής:

«ιη. Κατευθύνει και συντονίζει τον καθορισμό επιχειρησιακών απαιτήσεων και οπλικών συστημάτων και προτείνει τις γενικές κατευθύνσεις πολιτικής και τις προτεραιότητες για κάθε επιχειρησιακό στόχο, στα πλαίσια της μακροπρόθεσμης σχεδίασης.

ιθ. Εισηγείται στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας μετά από γνωμάτευση του Σ.Α.Γ.Ε. θέματα Παλλαϊκής Άμυνας, όπως ο σχετικός νόμος ορίζει.»

7. Η παράγραφος 13 του άρθρου 11 του N. 2292/ 1995 (ΦΕΚ 35 Α') αντικαθίσταται ως εξής:

«13. Πραγματοποιεί επισκέψεις σε σχηματισμούς και μονάδες των τριών Κλάδων των Ε.Δ., μετά από συνεργασία με τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων.»

8. Οι παράγραφοι 1, 2 και 3 του άρθρου 12 του N. 2292/1995 (ΦΕΚ 35 Α') αντικαθίστανται ως εξής:

«1. Το Γ.Ε.ΕΘ.Α. είναι το Επιτελικό Όργανο, μέσω του οποίου ο Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α. βοηθείται στην άσκηση των καθηκόντων του και το Στρατηγείο με το οποίο διεξάγει τις επιχειρήσεις.

2. Το Γ.Ε.ΕΘ.Α. περιλαμβάνει τους Υπαρχηγούς Γ.Ε.ΕΘ.Α., οι οποίοι προέρχονται από τους άλλους Κλάδους των Ε.Δ. από αυτόν που προέρχεται ο Αρχηγός. Οι Υπαρχηγοί Γ.Ε.ΕΘ.Α. διακρίνονται σε Α' και Β' Υπαρχηγό, οι δε επί μέρους αρμοδιότητες τους καθορίζονται με τον Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας του Γ.Ε.ΕΘ.Α..

3. Οι Υπαρχηγοί του Γ.Ε.ΕΘ.Α. φέρουν το βαθμό του Αντιστράτηγου, Αντιναυάρχου ή Αντιπτεράρχου. Για την τοποθέτηση τους το ΚΥ.Σ.Ε.Α. θεσμοθετεί δύο (2) οργανικές θέσεις ανώτατου βαθμού των Κλάδων από τους οποίους προέρχονται και διατηρούνται για όσο χρονικό διάστημα διατηρούν την ιδιότητα του Υπαρχηγού

Γ.Ε.ΕΘ.Α.. »

Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

send