logo-print

Άρθρο 210 - Νόμος 4389/2016 - Μεταβατικές διατάξεις

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

17/01/2018

Υπό κωδικοποίηση
Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

1. Το πρώτο Εποπτικό Συμβούλιο διορίζεται, κατόπιν επιλογής των μελών του σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 191 του παρόντος νόμου με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Η υποβολή του αρχικού Καταστατικού της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. προς καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ. της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου πραγματοποιείται αμέσως μετά την έκδοση της ως άνω απόφασης από το Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο ρητά εξουσιοδοτείται για το σκοπό αυτό από τον παρόντα νόμο.

2. Οι διατάξεις της παραγράφου 6β΄ του άρθρου 31 του ν. 4141/2013 εφαρμόζονται αναλόγως για τις λοιπές θυγατρικές του παρόντος νόμου.

3. Εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου που έχουν δοθεί υπέρ εταιριών που μεταβιβάζονται στην Εταιρεία, προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παραμένουν σε ισχύ και δύναται να ανανεώνονται, να παρατείνονται ή να χορηγούνται νέες για όσο διάστημα η Εταιρεία συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιριών αυτών.

4. Οι άμεσες θυγατρικές της Εταιρείας, εκτός του ΤΧΣ, οφείλουν να προσαρμόσουν τα καταστατικά τους εντός έξι (6) μηνών από τη συγκρότηση σε σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας. Διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας ή των καταστατικών των ως άνω θυγατρικών, που ορίζουν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας ή λήψης αποφάσεων ως προς τα δικαιώματα του μετόχου και οι οποίες δεν καταργούνται ρητά με τον παρόντα νόμο, καταργούνται αυτοδικαίως από τη συγκρότηση σε σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

5. Από τη μεταβίβαση στην Εταιρεία των συμμετοχών του δημοσίου επί των επιχειρήσεων του ν. 3429/ 2005, σύμφωνα με το άρθρο 197, καταργείται κάθε διάταξη που περιλαμβάνεται στον ιδρυτικό νόμο ή τα καταστατικά των επιχειρήσεων αυτών, και η οποία προβλέπει διαφορετικό τρόπο λειτουργίας ή λήψης αποφάσεων ως προς τα δικαιώματα του μετόχου, την εκλογή μελών Δ.Σ., και κάθε άλλο ζήτημα σχετικό με τη λειτουργία τους και η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις ειδικότερες διατάξεις του παρόντος νόμου ως προς τα ζητήματα αυτά και του κ.ν. 2190/1920.

6. Όπου στον παρόντα νόμο γίνεται αναφορά σε εξαίρεση του ΤΧΣ ή του ΤΑΙΠΕΔ από την εφαρμογή διατάξεων που αφορούν την Εταιρεία και τις άμεσες θυγατρικές της, νοείται ότι το ΤΧΣ και το ΤΑΙΠΕΔ εξακολουθούν για τα θέματα αυτά να εφαρμόζουν τις διατάξεις των ιδρυτικών τους νόμων.

7. Η απόκτηση των συμμετοχών του Δημοσίου από την Εταιρεία δυνάμει του παρόντος νόμου δεν γεννά υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης.

Πολυκώδικας, 15η έκδ., 2023
Αοριστία και Νομική Αβασιμότητα της Αγωγής