logo-print

Άρθρο 15 - Νόμος 2920/2001

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2014

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Άρθρο 15

1. Ιατροί ειδικευμένοι και οδοντίατροι, που πάσχουν από:

α) ομόζυγο β μεσογειακή αναιμία, ως πολυμεταγγιζόμενα άτομα,

β) δρέπανο και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, με συχνές νοσηλείες ανά έτος για κρίσεις και επιπλοκές από τη νόσο,

γ) συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία), με-ταγγιζόμενοι με παράγωγα αίματος και

δ) ενεργό ινοκυστική νόσο, που απαιτεί συχνές νοσηλείες σε παθολογική ή πνευμονολογική κλινική,μπορούν να ζητήσουν το διορισμό τους σε προσωρινές και προσωποπαγείς θέσεις της ειδικότητάς τους, που συνιστώνται με την απόφαση διορισμού σε οποιοδήποτε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας του Ε.Σ.Υ.. Ο διορισμός γίνεται για πενταετή θητεία και με εισαγωγικό βαθμό Επιμελητή Β', με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, μετά από ατομική κρίση του υποψηφίου, από πενταμελές Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής, που αποτελείται από ιατρούς Ε.Σ.Υ. με βαθμό Διευθυντή ή Επιμελητή Α' και συνιστάται για συγκεκριμένες κρίσεις, με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Στο τέλος της πενταετίας, ο ιατρός αξιολογείται ατομικά από το παραπάνω Συμβούλιο και σε περίπτωση θετικής κρίσης μονιμοποιείται με το βαθμό Επιμελητή Α'. Για τον υπολογισμό της πενταετίας λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία, σε έμμισθη θέση ιατρού, στο Δημόσιο, στο Ι.Κ.Α. και στους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς. Για την κρίση και την αξιολόγηση λαμβάνονται ιδίως υπόψη η επιστημονική συγκρότηση των υποψηφίων, το επιστημονικό έργο τους, η εκπαίδευση και η με-τεκπαίδευσή τους, η κλινική εμπειρία τους, κυρίως δε η προσωπική συνέντευξη ενώπιον του Συμβουλίου. Η ασθένεια αποδεικνύεται μόνο με την προσκόμιση ιατρικών πιστοποιητικών, που εκδίδονται από τις μονάδες μεσογειακής αναιμίας ή τα κέντρα αιμορροφιλικών ή τις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές των κρατικών νοσοκομείων, στα οποία οι ιατροί νοσηλεύονται, μετά από σύμφωνη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου. Η ισχύς της διατάξεως αυτής ισχύει από 1ης Ιανουαρίου 2002.

2. Στο τέλος της παρ. 22 του άρθρου 11 του Ν. 2889/ 2001 «Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας» (ΦΕΚ 37 Α') προστίθεται το εξής εδάφιο: «Οι παραπάνω διατάξεις εφαρμόζονται αναλόγως και για την κάλυψη κατεπειγουσών αναγκών των ψυχιατρικών μονάδων της χώρας, σε ειδικότητες ψυχιάτρων και παι-δοψυχιάτρων, καθώς και για την κάλυψη κατεπειγουσών αναγκών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας

(Ε.Κ.Α.Β.).»

3. Στο άρθρο 13 του Ν. 2889/2001 προστίθεται παράγραφος 20, ως εξής:

«20. Στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που υπηρετούν ως υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα, παρέχεται, για την ομαλή εκτέλεση των καθηκόντων τους, άδεια απουσίας με αποδοχές μέχρι τέσσερις (4) ημέρες κάθε μήνα.»

4. Παρατείνεται μέχρι 14 Σεπτεμβρίου του έτους 2001 η εξάμηνη προθεσμία που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 17 και της παρ. 2 του άρθρου 19 του Π.Δ. 235/2000 (ΦΕΚ 199 Α').

Για θέματα λειτουργίας του φαρμακείου των ιδιωτικών κλινικών, που δεν ρυθμίζονται από τις διατάξεις των προεδρικών διαταγμάτων 517/1991 (ΦΕΚ 202 Α') και 235/2000, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 2, 6 παρ. 4, 8, 9 παρ. 1, 11 παρ. 1 στοιχ. ι', ια', ιβ', ιγ', ιη', ιθ', κ', κα' και παρ. 2, 3 και 4, καθώς και του άρθρου 14 του Π.Δ. 108/1993 «συγκρότηση, οργάνωση και λειτουργία του νοσοκομειακού φαρμακείου» (ΦΕΚ 50 Α').

5. α) Στο άρθρο 3 του Ν. 2194/1994 (ΦΕΚ 34 Α') προστίθεται έβδομη παράγραφος, ως εξής:

«Μέχρι την έκδοση του οργανισμού της, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.) λειτουργεί ως ανεξάρτητο Ν.Π.Δ.Δ. και επιπλέον των οριζομένων στην παράγραφο 5 του άρθρου αυτού, υποστηρίζεται από τις κατά περίπτωση, καθ' ύλην αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες και το Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Για το διδακτικό και επιστημονικό προσωπικό, που προσλαμβάνεται μέχρι την έκδοση του παραπάνω οργανισμού, ισχύουν οι διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 4 αυτού του άρθρου.»

β) Οι τίτλοι σπουδών της Ε.Σ.Δ.Υ. που έχουν απονεμηθεί ή θα απονεμηθούν, σύμφωνα με τα προγράμματα σπουδών της Υγειονομικής Σχολής Αθηνών (Υ.Σ.Α.), μέχρι την έναρξη της ισχύος του προεδρικού διατάγματος της παρ. 4 του άρθρου 3 του Ν. 2194/1994 (ΦΕΚ 34 Α'), αποτελούν μεταπτυχιακούς τίτλους ειδίκευσης διάρκειας ενός έτους.

6. Η διάταξη της παραγράφου 7 του άρθρου 30 του Ν. 2768/1999 (ΦΕΚ 273 Α') αντικαθίσταται ως εξής:

«7. Οι διατάξεις του άρθρου 105 του Ν. 2071/1992 (ΦΕΚ 123 Α') έχουν εφαρμογή και στα πληρώματα ασθενοφόρων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), στους νοσηλευτές του Ε.Κ.Α.Β. και στους αποσπασμένους υπαλλήλους, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως πληρώματα ασθενοφόρων του Ε.Κ.Α.Β.. »

7. Οι διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 1807/1988 «αποκατάσταση αστών, προσφύγων κ.λπ. στεγαστικά θέματα» (ΦΕΚ 208 Α'), όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 16 του Ν. 1965/1991 (ΦΕΚ 146 Α') και το άρθρο 4 παρ. 2 του Ν. 2345/1995 (ΦΕΚ 213 Α') έχουν εφαρμογή για τις αγοραπωλησίες εν γένει, οι οποίες έχουν καταρτιστεί με συμβολαιογραφική πράξη, που έχει μεταγραφεί νόμιμα, για τα οικόπεδα στα οποία αναφέρονται οι εν λόγω διατάξεις και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

8. Οι διατάξεις του Ν. 2685/1999 «κάλυψη δαπανών μετακινούμενων υπαλλήλων εντός και εκτός επικράτειας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 35 Α') εφαρμόζονται και για τους Προέδρους και Αναπληρωτές Γενικούς Διευθυντές των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (Πε.Σ.Υ.).

9. Στο άρθρο 11 του Ν. 2889/2001 (ΦΕΚ 37 Α') προστίθεται παράγραφος 24, ως εξής:

«24. Συνιστάται πενταμελές Κεντρικό Συμβούλιο Επιλογής για την πλήρωση των κενών θέσεων του κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ. του Ε.Κ.Α.Β., το οποίο συγκροτείται από:

1. Τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ε.Κ.Α.Β., ως Πρόεδρο, αναπληρούμενο από τον Αντιπρόεδρο του Ε.Κ.Α.Β..

2. Τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ε.Κ.Α.Β.,με αναπληρωτή του άλλο μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου.

3. Το Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ε.Κ.Α.Β. με αναπληρωτή του το Διευθυντή του Ε.Κ.Α.Β. Θεσσαλονίκης.

4. Έναν ιατρό με βαθμό Διευθυντή, με γνώση και εμπειρία στην επείγουσα ιατρική ή σε κλινική ειδικότητα σχετική προς το γνωστικό αντικείμενο της επείγουσας ιατρικής, που προτείνεται, μαζί με τον αναπληρωτή του, από το Κ.Ε.Σ.Υ..

5. Έναν ιατρό με βαθμό Διευθυντή, με γνώση και εμπειρία στην επείγουσα ιατρική ή σε κλινική ειδικότητα σχετική προς το γνωστικό αντικείμενο της επείγουσας ιατρικής, που προτείνεται, μαζί με τον αναπληρωτή του, από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Τα μέλη των περιπτώσεων 4 και 5 ορίζονται ως εισηγητές. Το Συμβούλιο συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας και η θητεία του είναι τριετής. Το Συμβούλιο λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 9 αυτού του άρθρου και είναι αρμόδιο και για την αξιολόγηση των ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. του Ε.Κ.Α.Β., όπου προβλέπεται από τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.»

10. Ειδικευμένοι ιατροί, Αναπληρωτές Διευθυντές και Επιμελητές Α', του κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ., που υπηρετούν σε νοσοκομεία των Πε.Σ.Υ. και στα διασυνδεόμενα με αυτά νοσοκομεία των παρ. 10 και 11 του άρθρου 13 του Ν. 2889/2001, μπορεί να αποσπώνται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, κατόπιν αιτήσεώς τους και για τέσσερις (4) τουλάχιστον μήνες, σε νοσοκομεία νησιωτικών περιοχών. Οι ιατροί που αποσπώνται με τη

διάταξη αυτή μπορούν να ζητήσουν να υπολογισθεί ο χρόνος της απόσπασης ως διπλάσιος χρόνος υπηρεσίας, σε κάθε περίπτωση κρίσης τους για μονιμοποίηση ή εξέλιξη. Κάθε τετράμηνο υπηρεσίας της παραπάνω απόσπασης προσαυξάνει κατά 5% τη συνολική βαθμολογία του ιατρού σε κάθε κρίση επιλογής για κατάληψη θέσης του κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ..

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send