logo-print

Δημοσιεύθηκε ο "αναπτυξιακός Νόμος" 4399/2016 - Τι προβλέπεται για τις επιτροπές προσφυγών ασύλου

Δύο διοικητικοί δικαστές στις τριμελείς επιτροπές Προσφυγών - Έντονες αντιδράσεις από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

22/06/2016

29/01/2018

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Πολιτειολογία

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α 117/22.6.2016) ο "αναπτυξιακός Νόμος" 4399/2016 αναφορικά με το «Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας - Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις».

Μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος την καθιέρωση σταθερού φορολογικού συντελεστή 12 ετών για επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ, επιχορηγήσεις έως 70% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιοχή της επένδυσης, επιδότηση του κόστους απασχόλησης αλλά και χρηματοδότηση μέσω Ταμείου Συμμετοχών για αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων.

Αλλαγές στις επιτροπές προσφυγών ασύλου

Στο νόμο 4399/2016 εντάσσεται και η περίφημη τροπολογία σχετικά με τη σύνθεση των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών, η οποία έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων τροποποιήσεων στις σχετικές διατάξεις του Νόμου 4375/2016, το άρθρο 86 του Ν. 4399/2016 προβλέπει ότι οι Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών αποτελούνται πλέον από:

α. Δύο Δικαστικούς Λειτουργούς των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, που υποδεικνύονται, κατόπιν σχετικής αίτησής τους, από τον Γενικό Επίτροπο της Γενικής Επιτροπείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων. Οι Δικαστικοί Λειτουργοί μέλη των Επιτροπών μπορούν να αντικαθίστανται από τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με την ίδια διαδικασία του διορισμού τους μετά από αίτησή τους.

Ως Πρόεδρος της κάθε Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών ορίζεται ο αρχαιότερος των δύο δικαστικών λειτουργών.

β. Έναν Έλληνα πολίτη με συγκεκριμένα τυπικά προσόντα, ο οποίος υποδεικνύεται από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες. Σε περίπτωση που παρέλθει η σχετική προθεσμία ή σε περίπτωση αδυναμίας συμπλήρωσης του αριθμού υποδεικνυόμενων μελών, τα μέλη αυτά υποδεικνύονται στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Με ανακοίνωσή της η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία της για το γεγονός ότι οι αλλαγές αυτές συμπίπτουν χρονικά με την έκδοση θετικών αποφάσεων των εν λειτουργία Επιτροπών Προσφυγών οι οποίες, στο πλαίσιο εξατομικευμένης εξέτασης προσφυγών, αποφαίνονται ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα για τους εν λόγω προσφεύγοντες.

Διαβάστε επίσης: «Μη ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία» σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής Προσφυγών Ασύλου

Η ΕΕΔΑ εκφράζει τον προβληματισμό της σχετικά με τη σύνθεση των ως άνω προτεινόμενων Επιτροπών Προσφυγών καθώς εγείρονται ενδεχομένως και ζητήματα συνταγματικότητας ως προς την πρόβλεψη για συμμετοχή δύο διοικητικών Δικαστών σε κάθε τριμελή Επιτροπή Προσφυγών.

Δείτε το Νόμο 4399/2016 εδώ.

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ