logo-print

Άρθρο 3 - Νόμος 2948/2001

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2014

Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31
Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Άρθρο 3 Εθνικές παραστάσεις

1. Οι παραστάσεις της εθνικής όψης των κερμάτων ευ-ρώ, επιλέγονται από επιτροπή που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ύστερα από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι παραστάσεις αυτές εγκρίνονται από τον Υπουργό Οικονομικών, ύστερα από πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος και σχετική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

2. Τα χαρακτηριστικά και η περιγραφή των παραστάσεων της εθνικής όψης των κερμάτων ευρώ, καθορίζονται με το προεδρικό διάταγμα που προβλέπεται στο άρθρο δεύτερο παράγραφος 2 του Ν.Δ. 488/1974 (ΦΕΚ 203 Α'). Στο ίδιο προεδρικό διάταγμα περιλαμβάνεται η περιγραφή της κοινής όψης των κερμάτων ευρώ και προσαρτάται παράρτημα με τις παραστάσεις της κοινής όψης και των εθνικών όψεων των κερμάτων ευρώ όλων των χωρών της ζώνης ευρώ. Το παράρτημα αυτό ενημερώνεται με τις εκάστοτε αναγγελίες αντικατάστασης.

3. Οι παραστάσεις της εθνικής όψης των κερμάτων ευ-ρώ γνωστοποιούνται από το Υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

4. Κατά την πρώτη έκδοση και κυκλοφορία, από 1.1.2002, των κερμάτων ευρώ, η εθνική όψη τους περιλαμβάνει αναγραφή της αξίας τους, απεικόνιση των δώδεκα αστέρων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας σε κυκλική διάταξη, καθώς και παραστάσεις οι οποίες έχουν ως ακολούθως:

- Στο κέρμα του ενός λεπτού απεικονίζεται μια τριήρης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας των κλασικών χρόνων.

- Στο κέρμα των δύο λεπτών απεικονίζεται δρόμωνας ή κορβέτα, τύπος πλοίου που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα (18211827).

- Στο κέρμα των πέντε λεπτών απεικονίζεται δεξαμενόπλοιο που συμβολίζει τη σύγχρονη Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία.

- Στο κέρμα των δέκα λεπτών απεικονίζεται η μορφή του Ρήγα Φεραίου-Βελεστινλή.

- Στο κέρμα των είκοσι λεπτών απεικονίζεται η μορφή του Ιωάννη Καποδίστρια.

- Στο κέρμα των πενήντα λεπτών απεικονίζεται η μορφή του Ελευθέριου Βενιζέλου.

- Το κέρμα του ενός ευρώ είναι αντίγραφο όψης Αθηναϊκού τετραδράχμου του 5ου π.Χ. αιώνα με παράσταση γλαύκας, συμβόλου της Θεάς Αθηνάς.

- Το κέρμα των δύο ευρώ απεικονίζει την απαγωγή της Ευρώπης από τον Δία, μεταμορφωμένο σε ταύρο, όπως απεικονίζεται σε ψηφιδωτό του 3ου μ.Χ. αιώνα που βρέθηκε στη Σπάρτη. Στη στεφάνη του κέρματος αυτού αναγράφεται «Ελληνική Δημοκρατία».

- Απαγορεύεται η αναπαραγωγή σε μετάλλια και μάρκες από μέταλλα ή σε οποιοδήποτε άλλο μεταλλικό αντικείμενο που ενδέχεται να εκληφθεί ως νόμισμα του συνόλου ή τμήματος των παραστάσεων της κοινής και εθνικής όψης των κερμάτων ευρώ.

Οι παραβάτες της διάταξης αυτής τιμωρούνται με χρηματική ποινή από 1.000 έως 20.000 ευρώ.

Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας 2η έκδοση- καλλιτεχνικό

ΜΠΙΤΖΙΛΕΚΗΣ Ν.

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

send