logo-print

Άρθρο 3 - Νόμος 3257/2004

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2014

Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως ΙΙ, 3η έκδ.
Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

Άρθρο 3

1. Η Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.) είναι Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Σ.Ε.Ι.), ισότιμο με τις σχολές που προβλέπονται στο άρθρο 1 του Ν. 3187/2003 (ΦΕΚ 233 Α') και υπάγεται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.).

2. Από το σπουδαστικό έτος 2005 - 2006 η ακαδημαϊκή εκπαίδευση των σπουδαστών της Σ.Α.Ν. παρέχεται από το οικείο Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η δε στρατιωτική εκπαίδευση στις εγκαταστάσεις της Σχολής σύμφωνα με τον Οργανισμό της.

3. Τα προσόντα, καθώς και τα κωλύματα για την εισαγωγή των υποψηφίων στη Σ.Α.Ν., πρέπει να είναι αντίστοιχα με τα προσόντα και κωλύματα διορισμού των υποψηφίων για εισαγωγή στα Α.Σ.Ε.Ι., που προβλέπονται στο άρθρο 1 του Ν. 3187/2003 (ΦΕΚ 233 Α').

4. Οι εισαγόμενοι στη Σ.Α.Ν. εγγράφονται ως σπουδαστές της πρώτης τάξης αυτής, ακαδημαϊκώς δε εισάγονται και ακολουθούν το πρόγραμμα του αντίστοιχου έτους σπουδών του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έναρξη και η λήξη της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης συμπίπτει με αυτήν του Πανεπιστημίου, ενώ η έναρξη και λήξη της στρατιωτικής εκπαίδευσης ρυθμίζεται από τον Οργανισμό της Σχολής. Η διάρκεια της (ακαδημαϊκής και στρατιωτικής) εκπαίδευσης είναι αντίστοιχη των ετών σπουδών που προβλέπονται από τις διατάξεις για απόκτηση πτυχίου του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του παραπάνω Πανεπιστημίου και των ετών σπουδών που προβλέπονται για απόκτηση πτυχίου της Σ.Α.Ν.. Ειδικώς οι υπηρετούντες στις Ε.Δ., καθώς και το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), του Λιμενικού Σώματος (Λ.Σ.) και του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.), που εισάγονται στη Σ.Α.Ν., αποβάλλουν από την ορκωμοσία τους την αντίστοιχη ιδιότητα και βαθμό που έφεραν, διεπόμενοι εφεξής από τις ισχύουσες για τη Σχολή διατάξεις.

5. Στην περίπτωση που ο επιτυχών υποψήφιος έχει ήδη φοιτήσει σε οποιοδήποτε έτος του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καπο-διστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ή σε οποιαδήποτε άλλη σχολή ανώτερης ή ανώτατης βαθμίδας, κατατάσσεται στην πρώτη τάξη της Σχολής. Στη ρύθμιση αυτή υπάγονται και όσοι εισάγονται στη Σχολή ύστερα από δικαστική απόφαση, εφόσον κατά το χρόνο εισαγωγής τους είναι

φοιτητές σε τμήμα Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι. ανεξαρτήτως έτους σπουδών. Μετά τη λήξη της προθεσμίας, που δίδεται για την εγγραφή των επιλαχόντων, οι εισαγόμενοι στη Σ.Α.Ν. κατόπιν δικαστικών αποφάσεων εγγράφονται υποχρεωτικά στο πρώτο έτος του αμέσως επόμενου ακαδημαϊκού έτους.

6. Με εισήγηση της Σχολής και ύστερα από έγκριση του Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α., μπορεί να διενεργείται μέσα στη Σχολή συμπληρωματική φροντιστηριακή εκπαίδευση, καθώς και διδασκαλία επιμορφωτικών μαθημάτων, σύμφωνα με όσα καθορίζονται στον Οργανισμό της.

7. Κάθε έτος σπουδών στην οικεία Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελεί την αντίστοιχη τάξη στη Σχολή. Οι σπουδαστές της Σ.Α.Ν. προάγονται στην επόμενη τάξη εφόσον επιτύχουν στα μαθήματα που διδάσκονται στην οικεία Σχολή του Πανεπιστημίου, στα μαθήματα της στρατιωτικής εκπαίδευσης και γενικής μόρφωσης, καθώς και στα στρατιωτικά προσόντα. Σπουδαστής, που αποτυγχάνει σε μάθημα στρατιωτικής εκπαίδευσης και γενικής μόρφωσης, επανεξετάζεται δεύτερη και τρίτη φορά. Η συνολική διάρκεια φοίτησης στη Σχολή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο έτη πλέον αυτών που προβλέπονται από την Πανεπιστημιακή Σχολή. Θέματα σχετικά με τη σειρά αρχαιότητας των σπουδαστών κάθε τάξης της Σ.Α.Ν. ρυθμίζονται από τον Οργανισμό της Σχολής.

8. Εκτός από τους λόγους διαγραφής από τη Σ.Α.Ν., που προβλέπονται στα άρθρα 100 και επόμενα του π.δ. 270/1998 (ΦΕΚ 197 Α'), σπουδαστής της Σχολής διαγράφεται και για τους παρακάτω λόγους:

α. Αν αποτύχει για τρίτη φορά στις εξετάσεις του αυτού μαθήματος στρατιωτικής εκπαίδευσης και γενικής μόρφωσης.

β. Αν υπερβεί το συνολικό χρόνο σπουδών, που προβλέπεται από την οικεία Πανεπιστημιακή Σχολή, κατά δύο έτη, εκτός και αν τούτο οφείλεται σε ανωτέρα βία ή ανυπέρβλητα εμπόδια, τα οποία δεν έχουν σχέση με τον σπουδαστή και βεβαιώνονται επισήμως από το Πανεπιστήμιο.

γ. Αν καταδικασθεί για ποινικό αδίκημα από εκείνα που συνιστούν κώλυμα, κατά την παράγραφο 3, για την εισαγωγή τους στη Σχολή, καθώς και αν καταδικασθεί σε φυλάκιση μεγαλύτερη των τριών μηνών ή σε στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για οποιοδήποτε άλλο αδίκημα, από τότε που η καταδικαστική απόφαση θα καταστεί αμετάκλητη.

9. α. Για τους σπουδαστές που διαγράφονται από τη Σχολή ο χρόνος από την ορκωμοσία τους μέχρι τη διαγραφή τους λογίζεται ως χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας, εφαρμοζομένης κατά τα λοιπά της στρατολογικής νομοθεσίας.

β. Οι σπουδαστές, που διαγράφονται οποτεδήποτε από τη Σ.Α.Ν. για λόγους υγείας, συνεχίζουν τη φοίτησή τους στο αντίστοιχο έτος σπουδών του Τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

10. Οι σπουδαστές αποφοιτούν ευδοκίμως από τη Σχολή κατατασσόμενοι στις Ε.Δ. με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού και αντίστοιχου των άλλων Κλάδων, εφόσον αποκτήσουν το πτυχίο της οικείας Σχολής του Πανεπιστημίου και περατώσουν επιτυχώς τη στρατιωτική τους εκπαίδευση. Η μεταξύ των αποφοιτούντων σειρά αρχαιότητας

στον Κλάδο, όπου κατανέμονται, καθορίζεται με βάση το μέσο όρο της βαθμολογίας όλων των μαθημάτων για όλα τα έτη φοίτησης που διδάχθηκαν στο Πανεπιστήμιο και στη Σχολή, καθώς και των στρατιωτικών τους προσόντων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Οργανισμό της Σχολής.

11. Οι δαπάνες της ακαδημαϊκής και στρατιωτικής εκπαίδευσης βαρύνουν το Δημόσιο, το οποίο απαλλάσσεται της καταβολής δικαιωμάτων άσκησης Πανεπιστημιακής Λέσχης και τελών χαρτοσήμου για τους σπουδαστές της

Σχολής.

12. Οι σπουδαστές, που φοιτούν στη Σ.Α.Ν. κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, διέπονται μέχρι την αποφοίτησή τους από αυτή από τις διατάξεις που ίσχυαν κατά την εισαγωγή τους. Οι σπουδαστές, οι οποίοι κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος φοιτούν στην πρώτη τάξη της Σχολής, σε περίπτωση που αποτύχουν να προαχθούν στην επόμενη τάξη, διέπονται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

13. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 7 του Ν. 2913/2001 (ΦΕΚ 102 Α') προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Τα πτυχία των αξιωματικών νοσηλευτριών της Σχολής Αξιωματικών Αδελφών Νοσοκόμων (Σ.Α.Α.Ν.) εξομοιώνονται με τα πτυχία των αποφοίτων της Σ.Α.Ν., εφόσον οι απόφοιτοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη φοίτησή τους στη Σχολή Εφαρμογής Υγειονομικού.»

14. Από το σπουδαστικό έτος 2005 - 2006 δημιουργείται στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων Τμήμα Ψυχολόγων, που εντάσσεται στην Πτέρυγα Υγειονομικού της Σχολής. Οι μαθητές εισάγονται στη Σχολή υπό τους αυτούς όρους και προϋποθέσεις κατά την κείμενη νομοθεσία με τους λοιπούς υποψήφιους μαθητές της. Οι μαθητές φοιτούν στο Τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

15. Συστήνεται γενική ειδικότητα Ψυχολόγων των Σωμάτων Υγειονομικού του Στρατού Ξηράς (Σ.Ξ.) και του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) και της ειδικότητας Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.). Για την ονομασία των μαθητών που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ε.Δ., την αρχαιότητα μεταξύ τους και την κατανομή τους στους Κλάδους των Ε.Δ. εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 20 και 21 παρ. 3 του Ν.Δ 562/1970 (ΦΕΚ 127 Α'). Επίσης αναφορικά με τον εξελικτικό βαθμό των αξιωματικών ψυχολόγων εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του Ν. 2439/1996 (ΦΕΚ 219 Α'), οι οποίες ισχύουν για τους αξιωματικούς οδοντιάτρους των τριών Κλάδων των Ε.Δ..

Η μικρή και κλειστή οικογενειακή ανώνυμη εταιρία

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στις αυτοκινητικές διαφορές - Σειρά ΠΠΔ Νο 5

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send