logo-print

Τι αλλάζει σε παράβολα, τέλη ένδικων βοηθημάτων και διαδικαστικών πράξεων και δικαστικά έξοδα

Κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, μεταρρύθμιση του δικαστικού ενσήμου στις καταψηφιστικές αγωγές των εργατικών διαφορών και πολλές ακόμα αλλαγές

29/06/2016

16/11/2017

Ένδικα Μέσα και Ανακοπές - Β έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31

Τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τα παράβολα και τέλη ενδίκων βοηθημάτων και διαδικαστικών πράξεων και  δικαστικά έξοδα.

Οι προτεινόμενες διατάξεις προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, τη μεταρρύθμιση του δικαστικού ενσήμου στις καταψηφιστικές αγωγές των εργατικών διαφορών, ενώ περιλαμβάνουν και μία σειρά τροποποιήσεων στις διατάξεις σχετικά με τα παράβολα και τα τέλη στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Διαβάστε επίσης: Αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το άρθρο 3 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου,  θεσπίζεται η καταβολή παραβόλου για την υποβολή του αιτήματος αναβολής.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 241 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής:

«Ο διάδικος, κατά την υποβολή του αιτήματος αναβολής, πλην των περιπτώσεων αποχής δικηγόρων, καταθέτει, με ποινή το απαράδεκτο αυτού, υπέρ του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.):

α) ενώπιον Ειρηνοδικείου και Μονομελούς Πρωτοδικείου παράβολο ποσού είκοσι (20) ευρώ

β) ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου παράβολο ποσού τριάντα (30) ευρώ

γ) ενώπιον του Εφετείου παράβολο ποσού σαράντα (40) ευρώ.

Στις περιπτώσεις που το αίτημα υποβάλλεται από το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. ως διάδικο, το παράβολο του προηγούμενου εδαφίου καταβάλλεται υπέρ του Δημοσίου.».

Παράλληλα, το υπό διαβούλευση σ/ν περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τη διοικητική (τροποποιήσεις στον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας) και ποινική δικαιοσύνη (Κώδικας Ποινικής Δικονομίας), όπως και για τη νομοθεσία σχετικά με την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού (Νόμος 3959/2011)

Τέλος, με σκοπό την αύξηση της διαφάνειας για τα δικαστικά τέλη και παράβολα, στην αρχική σελίδα του ιστοχώρου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημοσιεύεται, μέσω σταθερής υπερσύνδεσης (link), πίνακας όπου παρουσιάζεται το κόστος των δικαστικών τελών, παραβόλων, μεγαρόσημων και λοιπών δαπανών ανά διαδικασία και είδος ενδίκου βοηθήματος ή μέσου ή διαδικαστικής πράξης. Από τον πίνακα πρέπει να προκύπτει ο δικαιούχος και το ποσοστό των δικαιωμάτων του επί κάθε συγκεκριμένου ποσού.

Διαβάστε επίσης: Αλλάζει το πλαίσιο για την παροχή νομικής βοήθειας σε φυσικά πρόσωπα

Ο πίνακας ενημερώνεται αμέσως μετά από κάθε αλλαγή που επέρχεται στη συναφή νομοθεσία, ενώ κάθε ρύθμιση που τροποποιεί, καταργεί ή εισάγει διατάξεις σχετικές με τα δικαστικά τέλη, τα παράβολα, τα μεγαρόσημα, τα δικαστικά έξοδα και, εν γένει, τη δικαστική δαπάνη, θα δημοσιεύεται άμεσα.

Στη διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 5 Ιουλίου 2016, μπορείτε να συμμετέχετε εδώ.

Η μικρή και κλειστή οικογενειακή ανώνυμη εταιρία

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση