logo-print

Άρθρο 5 - Νόμος 3121/2003

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2014

Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Η ανακοπή του άρθρου 933 ΚΠολΔ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΘΡΑΚΟΚΟΙΛΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Άρθρο 5

1. Η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο του

Ο.Α.Ο.

Συζητά και υιοθετεί τους κανονισμούς σχετικά με την οργάνωση και την λειτουργία του Ο.Α.Ο. και τις προτάσεις απόφασης γενικής υφής, επιστημονικές, τεχνικές, οικονομικές και νομικές, καθώς και για τη δημιουργία ή την κατάργηση επιτροπών και υπό-επιτροπών. Κανονίζει τον προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων στα πλαίσια των υπαρχόντων πιστώσεων, ελέγχει και εγκρίνει τους λογαριασμούς. Υιοθετεί τα πρωτόκολλα συνεργασίας και σύμπραξης στον τομέα της αμπέλου και των παραγόντων προϊόντων που ενδεχομένως να συνάψει ο Ο.Α.Ο. με άλλες διεθνείς οργανώσεις. Η Γενική Συνέλευση συνεδριάζει μία φορά το χρόνο. Έκτακτες συνεδριάσεις μπορεί να συγκληθούν μετά από αίτημα του ενός τρίτου των μελών του Ο.Α.Ο.

2. Για την επικύρωση των αποφάσεων απαιτείται η πραγματική παρουσία στις συνεδριάσεις των εκπροσώπων του ενός τρίτου των μελών εκπροσωπώντας τουλάχιστον το μισό των σταθμισμένων ψήφων. Η εκπροσώπηση ενός μέλος μπορεί να ανατεθεί στην αντιπροσώπευση ενός άλλου μέλους, αλλά μία αντιπροσώπευση μπορεί να ασκήσει μόνο μία εκπροσώπηση πέρα από τη δική της.

3. α) Η συναίνεση είναι ο κανονικός τρόπος απόφασης της Γενικής Συνέλευσης για την υιοθέτηση των προτάσεων απόφασης γενικής σημασίας επιστημονικές, τεχνικές, οικονομικές, νομικές, καθώς και για τη δημιουργία ή την κατάργηση επιτροπών και υπο-επιτροπών. Το ίδιο ισχύει για την εκτελεστική Επιτροπή κατά την εκτέλεση αυτών των αρμοδιοτήτων στον εν λόγω τομέα.

β) Η συναίνεση δεν εφαρμόζεται κατά την εκλογή του Προέδρου του Ο.Α.Ο., των Προέδρων των επιτροπών, υ-πο-επιτροπών και του Γενικού Διευθυντή, καθώς και στην ψηφοφορία του προϋπολογισμού και των οικονομικών εισφορών των μελών. Δεν εφαρμόζεται επίσης σε άλλες οικονομικές αποφάσεις όπως εκείνες που ορίζονται από τον εσωτερικό Κανονισμό.

γ) Σε περίπτωση που η Γενική Συνέλευση ή η εκτελεστική Επιτροπή δεν καταλήγει σε συναίνεση κατά την πρώτη παρουσίαση ενός σχεδίου απόφασης, ο Πρόεδρος λαμβάνει κάθε πρωτοβουλία συζήτηση με τα μέλη για να επιτευχθεί προσέγγιση των απόψεων, πριν τη Γενική Συνέλευση ή την επόμενη εκτελεστική Επιτροπή. Όταν αποτύχουν όλες οι ενέργειες για την επίτευξη της συναίνεσης, ο Πρόεδρος μπορεί να προβεί σε ψηφοφορία με αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή τα δύο τρίτα συν ένα, των παρόντων ή εκπροσωπούμενων μελών, βάσει μίας ψήφου ανά μέλος. Ωστόσο, αν ένα μέλος θεωρεί ότι απειλούνται τα ουσιαστικά εθνικά του συμφέροντα, η ψηφοφορία μεταφέρεται κατά ένα έτος. Αν η θέση αυτή επιβεβαιωθεί αργότερα εγγράφως από τον Υπουργό Εξωτερικών ή οποιαδήποτε άλλη αρμόδια πολιτική αρχή του ενδιαφερόμενου μέλους, δεν προβαίνει στην ψηφοφορία.

4. α) Η εκλογή του Προέδρου του Ο.Α.Ο., των Προέδρων των επιτροπών και υπό-επιτροπών, του Γενικού Διευθυντή πραγματοποιείται με ψηφοφορία με καταμετρημένη αυξημένη πλειοψηφία, είτε των δύο τρίτων συν ένα, των καταμετρημένων ψήφων των παρόντων ή εκπροσωπούμενων μελών, υπό τον όρο ότι οι μισοί συν ένας των παρόντων ή εκπροσωπούμενων μελών εκφράστηκαν υπέρ του υποψηφίου. Σε περίπτωση που δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, συγκαλείται έκτακτη Γενική Συνέλευση εντός χρονικού διαστήματος το οποίο δεν .ξεπερνά τους τρεις μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και ανάλογα με την περίπτωση, ο Πρόεδρος, οι Πρόεδροι των επιτροπών και των υπό-επιτροπών, ο γενικός διευθυντής, εν ενεργεία διατηρεί (ούν) τις ευθύνες του (τους).

β) Η διάρκεια της θητείας του Προέδρου του Ο.Α.Ο., των Προέδρων των επιτροπών και υπό-επιτροπών είναι τρία έτη. Η διάρκεια της θητείας του γενικού Διευθυντή είναι πέντε έτη.

Είναι ανανεώσιμη για μία ακόμα θητεία πέντε ετών, σύμφωνα με τις ίδιες προϋποθέσεις με εκείνες που απαιτούνται για την εκλογή του. Η Γενική Συνέλευση μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να ανακαλέσει τον γενικό Διευθυντή σύμφωνα με τις προϋποθέσεις συνδυασμένης πλειοψηφίας που προΐστατο της εκλογής του.

5. Η ψηφοφορία του προϋπολογισμού και των οικονομικών εισφορών των μελών πραγματοποιείται με καταμετρημένη αυξημένη πλειοψηφία, είτε των δύο τρίτων συν μία, των καταμετρημένων ψήφων των παρόντων ή εκπροσωπούμενων μελών. Η Γενική Συνέλευση ορίζει σύμφωνα με τους ίδιους όρους ένα οικονομικό εισηγητή, με κοινή πρόταση του γενικού Διευθυντή και του Γραφείου του Ο.Α.Ο., με την σύμφωνη γνώμη της εκτελεστικής επιτροπής.

6. Οι επίσημες γλώσσες είναι τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά. Η χρηματοδότησή τους καθορίζεται στο παράρτημα No 2 της παρούσας συμφωνίας. Ωστόσο, η Γενική Συνέλευση μπορεί να το προσαρμόσει εν ανάγκει, στις προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 5, παράγραφος 3α. Κατόπιν αιτήματος ενός ή περισσότερων μελών, προσθέτονται άλλες γλώσσες σύμφωνα με τους ίδιους τρόπους χρηματοδότησης, κυρίως τα ιταλικά και τα γερμανικά, με σκοπό να βελτιωθεί η επικοινωνία μεταξύ των μελών. Προηγουμένως, οι ενδιαφερόμενοι χρήστες πρέπει να έχουν αποδεχθεί την νέα οικονομική τους εισφορά, ως επακόλουθο της αίτησής τους. Πέρα από ένα σύνολο πέντε γλωσσών, οποιαδήποτε νέα αίτηση υπόκειται στη Γενική Συνέλευση η οποία λαμβάνει απόφαση σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 5, παράγραφος 3α. Τα γαλλικά παραμένουν η γλώσσα αναφοράς σε περίπτωση διαφοράς με τρίτους μη μέλη του Οργανισμού.

7. Τα συστατικά όργανα του Ο.Α.Ο. λειτουργούν με ανοιχτό και διαφανή τρόπο.

Κεφάλαιο V - Χρηματοδότηση της Ο.Α.Ο.

Δασικό Δίκαιο & Εθνικό Κτηματολόγιο Β έκδοση

ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ Δ.

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

Αστικές και Νέες Εμπορικές Μισθώσεις Δ

ΚΑΤΡΑΣ Ι.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send