logo-print

Εγκρίθηκε η νέα Οδηγία την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Τι προβλέπει

Οι πρώτοι πανευρωπαϊκοί κανόνες για την κυβερνοασφάλεια - Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ανακοίνωσε με επενδύσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2020

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός

Εγκρίθηκε χθες από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η νέα οδηγία για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών.

Όπως σας είχε ενημερώσει πρώτο το Lawspot.gr, η Οδηγία «σχετικά με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο ασφάλειας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών σε ολόκληρη την Ένωση», έχει ως σκοπό να αυξήσει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά το ζωτικό θέμα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Τα βασικότερα σημεία της Οδηγίας:

- Δημιουργείται ένα δίκτυο ομάδων παρέμβασης για περιστατικά που αφορούν την ασφάλεια των υπολογιστών σε ολόκληρη την ΕΕ, με στόχο την ταχεία αντίδραση στις απειλές και τα περιστατικά στον κυβερνοχώρο.

- Θεσπίζεται «Ομάδα Συνεργασίας» μεταξύ των κρατών μελών, με σκοπό την υποστήριξη και διευκόλυνση της στρατηγικής συνεργασίας καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών, και την καλλιέργεια πνεύματος αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης.

- Θεσπίζονται υποχρεώσεις ασφαλείας για τους φορείς εκμετάλλευσης βασικών υπηρεσιών (σε τομείς ζωτικής σημασίας όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η υγεία και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες) και για τους παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών (τις διαδικτυακές αγορές, τις μηχανές αναζήτησης και τις υπηρεσίες νεφοϋπολογιστικής).

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει επίσης τρόπους ενίσχυσης και εξορθολογισμού της συνεργασίας για την κυβερνοασφάλεια σε διάφορους τομείς της οικονομίας, περιλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στην κυβερνοασφάλεια.

Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη νέα Οδηγία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Σύμπραξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα για την κυβερνοασφάλεια

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε μία νέα σύμπραξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα για την κυβερνοασφάλεια, η οποία αναμένεται να προσελκύσει επενδύσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ έως το 2020.

Η σύμπραξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των νέων πρωτοβουλιών για καλύτερη θωράκιση της Ευρώπης έναντι των κυβερνοεπιθέσεων και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου της κυβερνοασφάλειας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τουλάχιστον το 80% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έχουν καταγράψει ένα τουλάχιστον περιστατικό όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια το τελευταίο έτος, ενώ ο αριθμός τέτοιων περιστατικών σε όλους τους κλάδους ανά τον κόσμο αυξήθηκε κατά 38% το 2015.

Το γεγονός αυτό βλάπτει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, μεγάλες ή μικρές, και υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην ψηφιακή οικονομία.

Η ΕΕ θα επενδύσει €450 εκατομμύρια ευρώ στη σύμπραξη αυτή, στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας «Ορίζοντας 2020», ενώ παράγοντες της αγοράς κυβερνοασφάλειας, εκπροσωπούμενοι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο (ECSO), αναμένεται να επενδύσουν τρεις φορές περισσότερο.

Στη σύμπραξη αυτή θα μετέχουν επίσης μέλη εθνικών, περιφερειακών και τοπικών δημόσιων αρχών, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων.

Στόχος είναι η ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας στα αρχικά στάδια της διαδικασίας έρευνας και καινοτομίας και η εξεύρεση λύσεων για θέματα κυβερνοασφάλειας σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, η υγεία, οι μεταφορές και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος.

Αναγκαία Ομοδικία - Δομή και λειτουργία της ομοδικιακής δίκης XXII & 390

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Η προσημείωση υποθήκης Μετά τους ν. 4842/2021 και 4871/2021

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΉ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

send