logo-print

Άρθρο 12 - Νόμος 4404/2016

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

08/07/2016

Υπό κωδικοποίηση
Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Επιτρέπεται το άνοιγμα και η τήρηση στην Τράπεζα της Ελλάδος λογαριασμών ταμειακής διαχείρισης με τη μορφή κοινού λογαριασμού, με συνδικαιούχους, αφενός, την ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου Α.Ε.» («ΤΑΙΠΕΔ») και, αφετέρου, αντισυμβαλλόμενο ή αντισυμβαλλόμενους του ΤΑΙΠΕΔ, για την υποστήριξη συναλλακτικών αναγκών που προκύπτουν σε σχέση με την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων σύμφωνα με το σκοπό του ΤΑΙΠΕΔ, περιλαμβανομένης και της παρακατάθεσης ή μεσεγγύησης χρηματικών μέσων που προορίζονται για την εξόφληση ποσών οφειλόμενων στο ΤΑΙΠΕΔ μετά την παρέλευση προθεσμίας ή υπό όρους ή αιρέσεις. Η ιδιότητα του συνδικαιούχου ως αντισυμβαλλομένου του ΤΑΙΠΕΔ αποδεικνύεται πριν από το άνοιγμα του λογαριασμού με προσκόμιση της σχετικής σύμβασης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

2. Ειδικότερες τεχνικές λεπτομέρειες για το άνοιγμα, κλείσιμο, την κίνηση και εν γένει λειτουργία των κατά τα ανωτέρω κοινών λογαριασμών, καθώς και τη ρύθμιση ζητημάτων μεταξύ των συνδικαιούχων, προσδιορίζονται σε έγγραφη σύμβαση των συνδικαιούχων με την Τράπεζα της Ελλάδος. Στη σύμβαση αυτή επιτρέπεται να συμβάλλεται ως περαιτέρω συμβαλλόμενος πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο οι συνδικαιούχοι του κοινού λογαριασμού ορίζουν ως κοινό τους εκπρόσωπο για την κίνηση του λογαριασμού και την εκπροσώπησή τους έναντι της Τράπεζας της Ελλάδος, με όρους που εξειδικεύονται συμβατικά.

3. Στους κοινούς λογαριασμούς των προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 11 του άρθρου 15 του ν. 2469/1997 (Α΄ 38), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν.

4. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, η εφαρμογή της παραγράφου 1 του παρόντος δύναται να επεκτείνεται σε επιχειρήσεις συνδεδεμένες με το ΤΑΙΠΕΔ ή/και σε τρίτα πρόσωπα για τα οποία έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου, αναφορικά με προσδιοριζόμενες κατηγορίες συναλλακτικών αναγκών ή και κατά περίπτωση.

5. Αναφορικά με συμβάσεις του παρόντος άρθρου, η Τράπεζα της Ελλάδος ευθύνεται μόνο για δόλο ή βαρεία αμέλεια.

6. Οι διατάξεις του ν. 5638/1932 εφαρμόζονται στους λογαριασμούς αυτού του άρθρου συμπληρωματικά, στο μέτρο που δεν αντιτίθενται στο σκοπό και στο περιεχόμενό του ή στην έγγραφη σύμβαση μεταξύ των συνδικαιούχων και της Τράπεζας της Ελλάδος.

7. Σε περίπτωση επέλευσης ζημίας, για την οποία ευθύνεται το Ελληνικό Δημόσιο δυνάμει της περίπτωσης ζ΄ της παρ. 11 του άρθρου 15 του ν. 2469/1997 όπως αυτή προστέθηκε με το άρθρο 36 του ν.  4320/2015 (Α΄ 29), συνδικαιούχος λογαριασμού του παρόντος άρθρου αποσβένει εγκύρως χρηματική οφειλή του έναντι του ΤΑΙΠΕΔ με την εκχώρηση σε αυτό, αντί καταβολής, ισόποσης απαίτησής του κατά του Ελληνικού Δημοσίου που προκύπτει δυνάμει της ανωτέρω διάταξης. Τέτοια εκχώρηση συμφωνείται εγγράφως και ισχύει από την κοινοποίηση αντιγράφου της σχετικής συμφωνίας στον Υπουργό Οικονομικών. Απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου που αποκτά το ΤΑΙΠΕΔ με εκχώρηση κατά τα ανωτέρω συνιστούν τίμημα αξιοποίησης και έσοδο του ΤΑΙΠΕΔ για τους σκοπούς του άρθρου 2 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152), όπως ισχύει. Το ΤΑΙΠΕΔ υποχρεούται εντός δέκα (10) ημερών από την εκχώρηση σε αυτό, με έγγραφο κοινοποιούμενο στον Υπουργό Οικονομικών, να δηλώσει την ανέκκλητη και άνευ όρων άφεση του οικείου χρέους του Ελληνικού Δημοσίου. Τέτοια άφεση χρέους τίθεται σε ισχύ χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω διατύπωση και εξομοιώνονται πλήρως με απόσβεση δημοσίου χρέους σε εκπλήρωση του νομοθετημένου καταστατικού σκοπού του ΤΑΙΠΕΔ.

Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Πολιτική Δικονομία Ε έκδοση
send