logo-print

Άρθρο 20 - Νόμος 3176/2003

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2014

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία -Δ έκδοση - XII & 1889

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ

Άρθρο 20 Διευθέτηση διαφωνιών

1. Τα Μέρη θα διευθετούν κάθε διαφωνία μεταξύ τους σχετικά με την ερμηνεία ή εφαρμογή της παρούσας Σύμβασης μέσω διαπραγματεύσεων ή άλλου ειρηνικού μέσου της επιλογής τους.

2. Όταν επικυρώνει, αποδέχεται, εγκρίνει ή προσχωρεί στην παρούσα Σύμβαση, ή ανά πάσα στιγμή μετέπειτα, ένα Μέρος που δεν είναι περιφερειακός οργανισμός οικονομικής ένταξης μπορεί να δηλώσει με έγγραφο που υποβάλλεται στον Θεματοφύλακα ότι, όσον αφορά διαφωνίες σχετικά με την ερμηνεία ή εφαρμογή της Σύμβασης, αναγνωρίζει ένα ή και τα δύο ακόλουθα μέσα διευθέτησης διαφωνιών ως υποχρεωτικά σε σχέση με οποιοδήποτε Μέρος που αποδέχεται την ίδια υποχρέωση.

(α) Διαιτησία σύμφωνα με τις διαδικασίες που θα υιοθετηθούν από τη Διάσκεψη των Μερών σε παράρτημα το ταχύτερο δυνατόν, και

(β) Υποβολή της διαφωνίας στο Διεθνές Δικαστήριο.

3. Ένα Μέρος που είναι περιφερειακός οργανισμός οικονομικής ένταξης μπορεί να κάνει δήλωση με παρόμοιο περιεχόμενο σε σχέση με τη διαιτησία σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στην παράγραφο 2 (α)

4. Η δήλωση που γίνεται σύμφωνα με την παράγραφο 2 θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου λήξει σύμφωνα με τους όρους της ή τρεις μήνες μετά την κατάθεση στο θεματοφύλακα γραπτής γνωσωποίησης ανάκλησης της.

5. Η λήξη μιας δήλωσης, η γνωστοποίηση ανάκλησης ή μια νέα δήλωση δεν επηρεάζει καθόλου τη διαδικασία που εκκρεμεί ενώπιον Διαιτητικού δικαστηρίου ή του Διεθνούς Δικαστηρίου εκτός αν τα μέρη της διαφωνίας συμφωνήσουν διαφορετικά.

6. Αν τα μέρη μιας διαφωνίας δεν αποδέχθηκαν την ίδια ή οποιαδήποτε διαδικασία σύμφωνα με την παράγραφο 2, και αν δεν κατάφεραν να διευθετήσουν τη διαφωνία τους εντός δώδεκα μηνών μετά τη γνωστοποίηση από ένα

μέρος σε άλλο ότι υφίσταται διαφωνία μεταξύ τους, η διαφωνία θα υποβληθεί σε επιτροπή συμβιβασμού με αίτηση οποιουδήποτε μέρους της διαφωνίας. Η επιτροπή συμβιβασμού θα συντάξει έκθεση με προτάσεις. Οι πρόσθετες διαδικασίες που αφορούν την επιτροπή συμβιβασμού θα περιληφθούν σε παράρτημα που θα υιοθετήσει η Διάσκεψη των Μερών το αργότερο κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της Διάσκεψης.

Εγχειρίδιο Πολιτικής Δικονομίας - 4η έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ​

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

Εγχειρίδιο Εργατικού Δικαίου - Ατομικές Εργασιακές Σχέσεις Η έκδοση