logo-print

Άρθρο 5 - Νόμος 3191/2003

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2014

Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στις αυτοκινητικές διαφορές - Σειρά ΠΠΔ Νο 5

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Οικογενειακό Δίκαιο - Τρίτη έκδοση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Άρθρο 5

Το Σύστημα Έρευνας των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας

1. Αποστολή του Συστήματος Έρευνας των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας (Σ1) είναι η συνεχής διερεύνηση, καταγραφή και τεκμηρίωση, με ενιαίο, έγκυρο και αξιόπιστο τρόπο, των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό της αγοράς εργασίας και ο προσδιορισμός των σχετικών προς τις ανάγκες αυτές επαγγελμάτων, κατά ειδικότητα και επαγγελματικό επίπεδο, τα οποία αντιστοιχούν στην επαγγελματική εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και ο προσδιορισμός των περιεχομένων των επαγγελμάτων αυτών.

2. Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου βασικές λειτουργίες του Συστήματος Έρευνας των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας είναι:

α. Η έρευνα, η καταγραφή και η τεκμηρίωση της επαγγελματικής διάρθρωσης της απασχόλησης σε κλαδικό και εθνικό επίπεδο και των αντίστοιχων αναγκών της αγοράς εργασίας, που αφορούν την κάλυψη της ζήτησης συγκεκριμένων θέσεων εργασίας, οι οποίες απαιτούν συγκεκριμένες ειδικότητες και εξειδικεύσεις με ανθρώπινο δυναμικό, που είναι δυνατόν να προέλθει από προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.

β. Ο προσδιορισμός των αναγκών της αγοράς εργασίας σε ειδικότητες και εξειδικεύσεις κατά επαγγελματικό επίπεδο, που είναι δυνατόν να καλύψουν τη ζήτηση συγκεκριμένων θέσεων εργασίας σε τοπικό επίπεδο.

γ. Ο προσδιορισμός, με βάση τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, των προδιαγραφών των ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων.

3. Οι λειτουργίες του Συστήματος Σ1 καλύπτονται από τις δραστηριότητες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) και της Εταιρίας "Παρατηρητήριο Απασχόλησης Ερευνητική - Πληροφορική Α.Ε.". Ειδικότερα:

α. Η Εταιρία με την επωνυμία "Παρατηρητήριο Απασχόλησης Ερευνητική - Πληροφορική Α.Ε." είναι ο υπεύθυνος φορέας για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη λειτουργία του Συστήματος. Για το σκοπό αυτόν διενεργεί έρευνες,

μελέτες και αξιοποιεί όλες τις υπάρχουσες πηγές δεδομένων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, όπως προβλέπεται από τους σκοπούς της που περιγράφονται στην παρ. 2 του άρθρου 10 του Ν. 2956/ 2001 (ΦΕΚ 258 Α'), όπως ισχύει.

β. Η Ειδική Υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ. με τα Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης (Κ.Π.Α.) αναλαμβάνει τη συγκέντρωση των δεδομένων των αναγκών της αγοράς εργασίας, όπως προβλέπεται από τους σκοπούς της. Σε νομούς της χώρας όπου δεν έχουν συσταθεί Κ.Π.Α., το έργο αναλαμβάνουν οι τοπικές υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ..

4. Το Σύστημα Σ1 παρέχει προς τα υπόλοιπα Συστήματα τις ακόλουθες υπηρεσίες:

α. Συνεχή πληροφόρηση των Συστημάτων Σ2, Σ3, Σ4 και Σ6 του άρθρου 4, για τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό της αγοράς εργασίας.

β. Πληροφόρηση των Συστημάτων Σ2, Σ3, Σ4 και Σ5 του άρθρου 4, όσον αφορά τις προδιαγραφές των επαγγελματικών ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων (γενικές και ειδικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες).

5. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν στην εξασφάλιση των μέσων και των προϋποθέσεων για την αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία του Συστήματος Σ1, ιδίως δε τα ειδικά και λεπτομερειακά θέματα που αφορούν:

α. Στη δημιουργία, οργάνωση και λειτουργία κατάλληλων και επαρκών δομών σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

β. Στην ανάπτυξη και λειτουργία κατάλληλου πληροφοριακού συστήματος, που συνδέει τις προηγούμενες δομές και καταγράφει τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό της αγοράς εργασίας, επεξεργάζεται τα στοιχεία αυτά και υποστηρίζει τον προσδιορισμό των αναγκαίων ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων.

γ. Στο σχεδιασμό και λειτουργία οργανωτικών συστημάτων και μεθοδολογιών για την καταγραφή των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό της αγοράς εργασίας, τον προσδιορισμό των αναγκαίων ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων και τον προσδιορισμό των προδιαγραφών των ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων, δηλαδή των απαιτούμενων αντιστοίχως γενικών και ειδικών γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.

6. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο πλαίσιο της πολιτικής που διαμορφώνει το Εθνικό Συμβούλιο της παραγράφου 2 του άρθρου 11 του παρόντος, μπορεί να ορίζονται και να εντάσσονται στο Σύστημα Σ1 και άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή Ερευνητικά Ινστιτούτα των Κοινωνικών Εταίρων που υπογράφουν την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Γ.Σ.Ε.Ε., Σ.Ε.Β., ΓΣΕΒΕΕ, Ε.Σ.Ε.Ε.). Με την ίδια ή όμοια απόφαση καθορίζονται οι δραστηριότητες που αναλαμβάνουν, καθώς και οι διασυνδέσεις τους με την Εταιρία και υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου και κάθε άλλο σχετικό με τα ανωτέρω ειδικό ή λεπτομερειακού χαρακτήρα θέμα.

Μεσιτεία Ακινήτων - Δημοσιεύματα ΕπΑΚ Νο 5
Δίκαιο επιταγής - 6η έκδοση