logo-print

Άρθρο 6 - Νόμος 3191/2003

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2014

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

Άρθρο 6

Το Σύστημα Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

1. Αποστολή του Συστήματος Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Σ2) είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων σπουδών, στο πλαίσιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αποβλέπουν στο συνδυασμό της γενικής παιδείας με τις βασικές τεχνικές και επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες, με σκοπό την επαγγελματική και κοινωνική ένταξη των αποφοίτων της.

2. Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου, βασικές λειτουργίες του Συστήματος Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης είναι:

α. Ο σχεδιασμός και η οργάνωση προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, που αντιστοιχούν προς τις ειδικότητες και εξειδικεύσεις που ζητούνται από την αγορά εργασίας και οδηγούν στην απόκτηση των προσόντων που αντιστοιχούν στις προδιαγραφές των ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων αυτών.

β. Η αξιολόγηση και η πιστοποίηση της ικανότητας και δυνατότητας των δομών και φορέων της επαγγελματικής εκπαίδευσης να ανταποκριθούν κατά τρόπο αποτελεσματικό στις απαιτήσεις που προκύπτουν από την αποστολή τους και τις ευθύνες που αναλαμβάνουν.

γ. Η αξιολόγηση και η πιστοποίηση της ποιότητας των προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και της συμ-βατότητάς τους προς τις ειδικότητες και εξειδικεύσεις για τις οποίες σχεδιάστηκαν.

δ. Η αξιολόγηση και η πιστοποίηση των προγραμμάτων εκπαίδευσης εκπαιδευτών και των εκπαιδευτών της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

ε. Η εφαρμογή των προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης με βάση το σχεδιασμό, την οργάνωση, την αξιολόγηση και την πιστοποίησή τους.

στ. Η αξιολόγηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτούν οι απόφοιτοι σε σχέση προς το περιεχόμενο των προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και η πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων τους.

ζ. Η αποτίμηση των αποτελεσμάτων των φορέων, δομών και προγραμμάτων της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

3. Οι λειτουργίες του Συστήματος Σ2 καλύπτονται από τις δραστηριότητες του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και των δημόσιων και ιδιωτικών Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (Τ.Ε.Ε.) που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, τις δραστηριότητες των Τ.Ε.Ε. που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Γεωργίας, τις δραστηριότητες των Τ.Ε.Ε. του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), καθώς και τις δραστηριότητες του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.). Ειδικότερα:

α. Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.Ε.Π.Θ.) είναι ο επιτελικός φορέας για το σχεδιασμό και την παρακολούθηση της λειτουργίας του Συστήματος Σ2, διαμορφώνοντας τις πολιτικές και τους κανόνες για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και εποπτεύοντας την εφαρμογή τους. Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων πιστοποιεί τα επαγγελματικά προσόντα των αποφοίτων της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που αντιστοιχούν στις ειδικότητες και εξειδικεύσεις των τυπικών επαγγελματικών επιπέδων, όπως εξειδικεύονται από την εφαρμογή της Οδηγίας 92/51/ Ε.Ο.Κ., όπως ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με το π.δ. 231/1998, όπως ισχύει.

β. Η απόδοση ισοτιμιών των τίτλων σπουδών σχολών επαγγελματικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης του εξωτερικού και των καταργημένων ελληνικών σχολών του επιπέδου της δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, η γνωμοδότηση προς τις αρμόδιες αρχές που χορηγούν την άδεια άσκησης επαγγέλματος περί της αναγνώρισης τίτλων επαγγελματικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης και ο καθορισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κατόχων τίτλων επαγγελματικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης ανά ειδικότητα και επίπεδο κατάρτισης, όπου αυτά

απαιτούνται, γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. γ' της παρ. 3 του άρθρου 9 του παρόντος.

4. Το Σύστημα Σ2 παρέχει προς τα υπόλοιπα Συστήματα τις ακόλουθες υπηρεσίες:

α. Πληροφόρηση των Συστημάτων Σ3, Σ4, Σ5 και Σ6 του άρθρου 4 σχετικά με τις ειδικότητες και τα προγράμματα σπουδών που σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί το Σύστημα Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

β. Πληροφόρηση των Συστημάτων Σ1 και Σ6 του άρθρου 4 για τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των αποφοίτων της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Η αναιρετική δίκη με άξονα το άρθρο 573 ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 4 - XVIII & 288

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

Αυτοδύναμα Ασφαλιστικά Μέτρα

Βασίλειος Α. Χατζηϊωάννου

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ