logo-print

Άρθρο 7 - Νόμος 3191/2003

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2014

Το μέτρο απόδειξης στην πιθανολόγηση ΕΠολΔ 30
Ένδικα Μέσα και Ανακοπές - Β έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Άρθρο 7

Το Σύστημα Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης

1. Αποστολή του Συστήματος Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ3) είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης για την απόκτηση από τους καταρτιζόμενους βασικών επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων σε ειδικότητες ή και σε εξειδικεύσεις, για την ένταξη, επανένταξη, επαγγελματική κινητικότητα στην αγορά εργασίας και την εν γένει ανέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού.

2. Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου, βασικές λειτουργίες του Συστήματος Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι:

α. Ο σχεδιασμός και η οργάνωση προγραμμάτων αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης που αντιστοιχούν προς τις ειδικότητες και εξειδικεύσεις που ζητούνται από την αγορά εργασίας και οδηγούν στην απόκτηση των προσόντων που αντιστοιχούν στις προδιαγραφές των ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων αυτών.

β. Η αξιολόγηση και η πιστοποίηση της ικανότητας και δυνατότητας των δομών και φορέων της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης να ανταποκριθούν κατά τρόπο αποτελεσματικό στις απαιτήσεις που προκύπτουν από την αποστολή τους και τις ευθύνες που αναλαμβάνουν.

γ. Η αξιολόγηση και η πιστοποίηση της ποιότητας των προγραμμάτων αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης και της συμβατότητάς τους προς τις ειδικότητες και εξειδικεύσεις για τις οποίες σχεδιάστηκαν.

δ. Η αξιολόγηση και η πιστοποίηση των προγραμμάτων εκπαίδευσης εκπαιδευτών και των εκπαιδευτών της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης.

ε. Η υλοποίηση των προγραμμάτων αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης με βάση το σχεδιασμό, την οργάνωση, την αξιολόγηση και την πιστοποίηση τους.

στ. Η αποτίμηση των αποτελεσμάτων των φορέων, δομών και προγραμμάτων της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης.

3. Οι λειτουργίες του Συστήματος Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης καλύπτονται από τις δραστηριότητες του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.) και των δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) που λειτουργεί ο Ο.Ε.Ε.Κ., τις δραστηριότητες των Ι.Ε.Κ. που λειτουργεί η εταιρεία "Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε." του Ο.Α.Ε.Δ., του Ι.Ε.Κ. του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, των Ι.Ε.Κ. του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Τ.Ε.Κ.), που εποπτεύονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τις δραστηριότητες των ιδιωτικών Ι.Ε.Κ., που εποπτεύονται από τον Ο.Ε.Ε.Κ.. Ειδικότερα, ο Ο.Ε.Ε.Κ. είναι ο επιτελικός φορέας για το σχεδιασμό και την παρακολούθηση της λειτουργίας του Συστήματος Σ3.

Ο Ο.Ε.Ε.Κ. συνεργάζεται με την αρμόδια για τα θέματα της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, για τη σύνδεση της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης με την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Ο Ο.Ε.Ε.Κ. συνεργάζεται με το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Δομών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και Συνοδευτικών Υπο-στηρικτικών Υπηρεσιών (Ε.ΚΕ.ΠΙΣ.) για τη σύνδεση της Αρχικής και της Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης, ιδίως δε για τη διαμόρφωση κοινών κανόνων και αρχών σε ζητήματα πιστοποίησης δομών, φορέων, προγραμμάτων κατάρτισης και πιστοποίησης εκπαιδευτών.

4. Το Σύστημα Σ3 παρέχει προς τα υπόλοιπα Συστήματα τις ακόλουθες υπηρεσίες:

α. Πληροφόρηση των Συστημάτων Σ2, Σ4, Σ5 και Σ6 του άρθρου 4, σχετικά με τις ειδικότητες και τα προγράμματα σπουδών που σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί το Σύστημα Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης.

β. Πληροφόρηση των Συστημάτων Σ1 και Σ6 του άρθρου 4 για τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των αποφοίτων της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

Πολυκώδικας Μάρτιος 2024 No 5
send